Λαχταριστή πρασόπιτα με άρωμα Αιτωλοακαρνανίας από τον Χρήστο Μοίρα (vid)

Ο σεφ Χρήστος Μοίρας και παρουσιαστής της εκπομπής Breakfast@Star ετοιμάζει μια λαχταριστή πρασόπιτα με άρωμα Αιτωλοακαρνανίας
Ο σεφ Χρήστος Μοίρας και παρουσιαστής της εκπομπής Breakfast@Star ετοιμάζει μια λαχταριστή πρασόπιτα με άρωμα Αιτωλοακαρνανίας

Οι πίτες στην Αιτωλοακαρνανία είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, με εύκολες και διαφορετικές συνταγές, που μοσχοβολούν στα νοικοκυριά.

Αν ψάχνεις μία συνταγή για πίτα που θα σε συναρπάσει, δοκίμασε να φτιάξεις την λαχταριστή πρασόπιτα που ετοίμασε για τους τηλεθεατές της εκπομπής Breakfast@Star, ο Χρήστος Μοίρας ο οποίος μεγάλωσε το Πεντάλοφο Μεσολογγίου.

Υλικά

• 1 πακέτο φύλλο κρούστας (ή 12 φύλλα)
• 4 – 5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 2 – 3 σκελίδες σκόρδο
• 200 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
• 2 αβγά
• 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
• 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• ½ κ. γλ. θυμάρι ή ρίγανη (προαιρετικά)
• Αλάτι
• Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα πράσα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους, περίπου 10 – 15 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και αν θέλουμε, προσθέτουμε το θυμάρι ή τη ρίγανη.

Σ’ ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύοντας καλά.
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο κρούστας αλείφοντας ελαφρώς με ελαιόλαδο. Επαναλαμβάνουμε με 5 – 6 φύλλα, τοποθετώντας τα σε στρώσεις και αλείφοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα.

Απλώνουμε το μείγμα πράσου πάνω από τα φύλλα και καλύπτουμε με το μείγμα αυγών και φέτας. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας πάνω από τη γέμιση αλείφοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά ή μέχρι η πρασόπιτα να ροδίσει και η γέμιση να έχει ψηθεί καλά. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χωριάτικη κολοκυθόπιτα σε ξυλόφουρνο στην ορεινή Ναυπακτία (βίντεο)

Στην καρδιά της παράδοσης, την ορεινή Ναυπακτία η κυρία Έλλη ετοιμάζει χωριάτικη κολοκυθόπιτα σε ξυλόφουρνο