Κυριάκος Μητσοτάκης: "Θα αξιολογήσω αυστηρά την προεκλογική δράση των στελεχών της ΝΔ" - live η συνέντευξη

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση - Γενικότητες και επιδερμικός λόγος από τον Ανδρουλάκη - Οι πολίτες που ψηφίζουν ΝΔ υπογράφουν συμβόλαιο εμπιστοσύνης με εμένα

Μητσοτάκης Κυριάκος

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση - Γενικότητες και επιδερμικός λόγος από τον Ανδρουλάκη - Οι πολίτες που ψηφίζουν ΝΔ υπογράφουν συμβόλαιο εμπιστοσύνης με εμένα

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, παραχωρεί αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αποφασίστηκε ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, τοποθετείται για τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου αλλά και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου οι οποίες θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη:

Για τη νίκη στις εκλογές: Ήξερα ότι πηγαίναμε πολύ καλά, καταλάβαινα από τις επαφές μου με τους πολίτες. Αν με ρωτάτε περίμενα το μέγεθος της νίκης, θα σας έλεγα όχι, ότι θα αυξάναμε ποσοστό, ψήφους και θα είχαμε υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για εμάς είναι μεγάλη ευθύνη, γιατί είναι θετική ψήφος και όχι καταψήφιση του αντιπάλου. Σίγουρα κερδίσαμε εμείς, σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε όμως και η κοινωνία, γιατί καταφέραμε να αλλάξουμε ο υπόδειγμα της πολιτικής συμπεριφοράς. Νικήθηκε η τοξικότητα. Δεν υπήρχε κανείς πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση που να υβρίστηκε περισσότερο από εμένα. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε πολλά να αντιμετωπίσουμε. Ελπίζω οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μηνύματά του,ς να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοκριτική τους.

Για τις νέες κάλπες: Οι πολίτες δεν ψηφίζουν αντιπολίτευση αλλά κυβέρνηση. Σε αυτές τις εκλογές να μιλήσουμε προγραμματικά, αυτό έκανα, αυτό θα κάνω. Κάθε πολίτης που ψηφίζει ΝΔ υπογράφει μαζί μου συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Με αυτά πρέπει να οδηγηθούμε την επόμενη μέρα.

Για τα περί αλαζονείας λόγω της νίκης: Όσο πιο μεγάλο το εύρος της νίκης, τόσο πιο σεμνός επιβάλλω εγώ να είμαι στον εαυτό μου, δεν θα αλλάξω.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Απέτυχε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, παρουσίαζε μία Ελλάδα μαύρη που δεν υπήρχε. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, ακούσαμε πολλές γενικότητες και επιδερμικό λόγο. Ο Ανδρουλάκης θέλει να επιστρέψει στις δόξες του ‘80, αλλά είμαστε στο 2023. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ελάχιστα, δεν το λες και θρίαμβο.

Στο ενδεχόμενο ήττας στις εκλογές που πέρασαν: Εμείς στη ΝΔ έχουμε μία παράδοση που τηρούμε πάντα. Δεν ξέρω τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πολιτική των fake news ηττήθηκε, ηττήθηκε η ρητορική ότι οι αντίπαλοί μας είναι οι εχθροί μας. Άκουσα τον κ. Τσίπρα με αυτά που είπε και δεν νομίζω ότι το αντιλήφθηκαν.

Για τις επόμενες εκλογές: Η νέα κάλπη είναι δύσκολη και για εμάς στη ΝΔ. Ο πήχης ανεβαίνει όσο ανεβαίνει το ποσοστό. Οι πολίτες θα πρέπει να επανεπιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στη ΝΔ. Χρειάζεται αυτοδυναμία για να μην ξαναμπαίνουμε σε περιπέτειες. Δεν πιστεύω ότι οι πολίτες φοβήθηκαν, ψήφισαν θετικά για τη δουλειά που έγινε.

Για τα ποσοστά στη βόρεια Ελλάδα: Να πω κάτι για αρχή, μεγάλο στοίχημα ήταν η Κρήτη, για μένα προσωπικά, πλέον είναι γαλάζια. Εξίσου και στις λεγόμενες λαϊκές γειτονιές, η ΝΔ πήρε στο Πέραμα 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 18%. Οι πολίτες είχαν δουλειές, χαμογελούσαν, δεν ψήφισαν με κομματικές παρωπίδες. Ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες ο στόχος της νέας τετραετίας. Η ανάπτυξη έχει τοπικό και περιφερειακό αποτύπωμα. Στη βόρεια Ελλάδα, έχουμε ευκαιρίες να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας. Εάν έχουν πραγματικές πατριωτικές ευαισθησίες, να δουν ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες και ποιοι της θεωρίας. Τα καταφέραμε ικανοποιητικά σε μεταναστευτικό και άμυνα. Αυτά τα κόμματα δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ενίσχυση της πατρίδας.

Για την δράση των στελεχών: Αν νομίζουν τα στελέχη μας πως ικανοποιήθηκαν από την εκλογή τους, θα απογοητευτούν γιατί θα αξιολογήσω πολύ αυστηρά τι κάνουν και την πολιτική τους δράση. Πιο πολύ θα μετρήσει τι θα κάνουν τώρα παρά το γεγονός ότι κατάφεραν να εκλεγούν στις προηγούμενες εκλογές.

Για το αφήγημα της επόμενης μέρας: Το πρώτο δίλημμα είναι η αυτοδυναμία. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Οι σταθερές κυβερνήσεις κάνουν τις μεγάλες αλλαγές. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, εάν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα θα λάβουμε μία πολύ ισχυρή εντολή. Πρέπει να βελτιώσουμε το βιωτικό επίπεδο των πολιτών. Περισσότερες επενδύσεις, λιγότερη ανεργία. Έμφαση σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικό κράτος, και δικαιοσύνη. Πρέπει να ολοκληρώσουμε όσα ξεκινήσαμε και να προχωρήσουμε και σε νέες μεταρρυθμίσεις. Ελπίζω σε καλύτερες συνθήκες με λιγότερες εξωγενές κρίσεις για να αλλάξουμε την Ελλάδα πραγμαρτικά.

Για το ενδεχόμενο αλαζονείας: Η χώρα έχει κατ εξοχήν κυβερνηθεί με αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Πρώτα από όλα, εμείς ποτέ δεν σταματήσαμε να αναζητούμε συναινέσεις. Και άλλα κόμματα στήριξαν τις νομοθετικές μας δράσεις. Πολλοί από τους νέους βουλευτές ήρθαν στη ΝΔ και έγιναν ΔΝ επί δικών μου ημερών. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη, να μην επιτρέψω στον εαυτό μου ούτε ψήγμα αλαζονείας.

Για τις δηλώσεις Βαρουφάκη «πως κέρδισε ο Ερντογανισμός και ο Ορμπανισμός»: Ο κ. Βαρουφάκης να αναλογιστεί πρώτα γιατί δεν μπήκε στη Βουλή. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες. Έχω αναγνωρίσει τα λάθη μου, απέδειξα ότι μπορώ να τα διορθώσω. Η αντιπολίτευση να δει εάν έχει τη διάθεση να έχουμε συγκλίσεις.

Για την συνταγματική αναθεώρηση: Πρακτικά αδύνατον να λάβει η ΝΔ 180 βουλευτές, ειδικά εάν μπουν περισσότερα κόμματα. Ωστόσο η ΝΔ ψάχνει συγκλίσεις ειδικά εάν θέλουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Ούτε αριθμητικά είναι εφικτό, ούτε η φιλοσοφία του Συντάγματος αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στα fake news για ιδιωτικοποίηση του νερού και απολύσεις. Δεν μαθαίνουν από τίποτα, έχασαν 20 μονάδες και συνεχίζουν τα ίδια. Είμαι ρεαλιστής, θέλω μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για την ψήφο των αποδήμων: Δεν ήταν φιάσκο, ψήφισαν 20.000, όλοι έτρεξαν να βάλουν εμπόδια. Η πρόταση που θα κάνω είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία και θέλω και ελπίζω πως θα βρούμε τους 200 βουλευτές.

Πηγή: protothema.gr

Τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης στα κρίσιμα υπουργεία – Αύριο η ορκωμοσία Σαρμά