Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Πανηγυρικά εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Στο Αγρίνιο επίκεντρο της εορτής ήταν ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου το απόγευμα του Σαββάτου
Πανηγυρικά εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Στο Αγρίνιο επίκεντρο της εορτής ήταν ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέφερε τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, εκ του Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου.
Μετά την πανηγυρική υποδοχή, παρουσία Βουλευτών, Πολιτευτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, του ιερού κλήρου, με επικεφαλής τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αγρινίου, αρχιμ. Νεκτάριο Τριάντη και των ευσεβών κατοίκων της Ενορίας και της ευρύτερης περιοχής, που αθρόα προσήλθαν στον Ιερό Ναό, ακολούθησε ο Αναστάσιμος Εσπερινός, χοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού.
Ο Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου που προσφέρεται την τρίτη Κυριακή των Νηστειών, ακριβώς στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προκειμένου οι πιστοί να αντλήσουν δύναμη και να ενισχυθούν στον πνευματικό τους αγώνα.
Αναλύοντας τον στίχο: «Σταυρέ τοῦ Χριστοῦ, σῶσον ἡμᾶς τῇ δυνάμει σου» αναφέρθηκε στην δύναμη του Σταυρού, εστιάζοντας σε τρία σημεία, την συγχώρηση, την σιωπή και την αγάπη.
Ο Χριστός επάνω στο Σταυρό συγχώρησε αυτούς που τον σταύρωσαν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από το να μπορεί ο άνθρωπος να συγχωρεί. Η συγχώρηση είναι απόδειξη εσωτερικής δύναμης, ψυχικού μεγαλείου και πνευματικής ανδρείας. Όταν προσκυνούμε τον Τίμιο Σταυρό να ζητούμε να γίνουμε και εμείς φορείς αυτής της δύναμης, να μπορούμε να συγχωρούμε τους άλλους ανθρώπους, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.
Πόσες προκλήσεις δέχθηκε ο Χριστός επάνω στον Σταυρό και παρέμεινε σιωπηλός. Ο δυνατός άνθρωπος γνωρίζει πότε να σιωπά. Η σιωπή λειτουργεί ως μυσταγωγία. Γίνεται ο βράχος που δέχεται τα κύματα όλων των λόγων που εξέρχονται άτακτα, πρόχειρα και επιπόλαια.
Η δύναμη του Σταυρού προέρχεται και από την απόδειξη της αγάπης του Χριστού για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, αφού από αγάπη για τον άνθρωπο σταυρώθηκε πέθανε και αναστήθηκε. Ο δυνατός άνθρωπος είναι αυτός που μπορεί να θυσιάζεται και να προσφέρει τα πάντα στο όνομα της αγάπης.
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς όλη αυτή την εβδομάδα που θα προσκυνούν τον Σταυρό του Χριστού να συνειδητοποιούν αυτήν την τρισυπόστατη δύναμή του, την δύναμη της συγχώρησης, της σιωπής και της αγάπης και να συνεχίσουν τον πνευματικό τους αγώνα μέχρι την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου.
Το πρωί της Κυριακής ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Αρχιδιάκονος π. Στέφανος Καππές ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις ιερατικές κλίσεις. Ακολούθησε η τελετή της λιτανεύσεως και της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με το τυπικό της ημέρας.
Ο Σεβασμιώτατος στο σύντομό μήνυμά του υπογράμμισε, ότι πάνω στον Σταυρό τελεσιουργήθηκε η θυσία που ένωσε και πάλι τον άνθρωπο με τον Θεό, με τους συνανθρώπους του, με τον εαυτό του και με ολόκληρη τη φύση. Αυτό που είχε διασπάσει αυτή την ενότητα ήταν η αμαρτία. Επάνω στον Σταυρό ο Χριστός θυσιάστηκε και νίκησε τον διάβολο και την αμαρτία, για αυτό και όποιος πραγματικά θέλει να υπηρετεί την ενότητα δεν έχει παρά να σταυρώνεται καθημερινά, αποδεικνύοντας, ότι η θυσία είναι η εγγύηση της ενότητας.
Ευχαρίστησε τους Εφημερίους του Ναού, τον Προϊστάμενο, π. Δημήτριο Αντωνίου και τον πολιό Γέροντα, τον π. Βασίλειο Κακούρη για όσα μέχρι σήμερα εργάστηκαν και ζήτησε από τον π. Δημήτριο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο να ξεκινήσουν τις εργασίες αποπεράτωσης του Ναού. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι μετά την εορτή του Πάσχα θα τοποθετηθεί ως Εφημέριος στον Ιερό Ναό ο πρωτοπρ. Ευάγγελος Φεγγούλης, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου και ευχαρίστησε προς τούτο τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα να χορηγήσει το κανονικό απολυτήριο στον π. Ευάγγελο, ώστε να μετατεθεί στην Ιερά Μητρόπολή μας.
Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού και συνέχισε την ανάπτυξη του θέματος: «Συνοδοιπόροι στο Θείο Πάθος», που πραγματεύεται στις φετινές ομιλίες των Κατανυκτικών Εσπερινών.
Συνέχισε τον θεολογικό σχολιασμό των γεγονότων της Αγίας και Μεγάλης Πέμπτη. Ο Χριστός μετά τον Μυστικό Δείπνο έχει αποσυρθεί στον Κήπο της Γεθσημανής μαζί με τους Μαθητές Του για να προσευχηθεί και να μας διδάξει την αξία, την σημασία και την αναγκαιότητα της προσευχής. Ο άνθρωπος επικοινωνεί μαζί Του, ανοίγει την καρδιά του και αναφέρεται με ευχαριστία, ευγνωμοσύνη και δοξολογία στον Θεό. Μας διδάσκει ο Χριστός πριν από τα μεγάλα και σημαντικά γεγονότα της ζωής μας να προστρέχουμε στην βοήθεια του Θεού και να λαμβάνουμε την δύναμη της προσευχής.
Στη συνέχεια σχολίασε την λύπη και την αγωνία που αναφέρει ο Ευαγγελιστής ότι αισθανόταν ο Χριστός κατά την ώρα της προσευχής του. Λυπάται ο Χριστός για την αποστασία και την αγνωμοσύνη του ιουδαϊκού λαού. Αγωνιά ως άνθρωπος για να καταδείξει την ανθρώπινη φύση του. Δεν φοβάται τον θάνατο και το μαρτύριο, αλλά πονά και λυπάται για τα αίτια που τον προκαλούν.
Οι μαθητές καθεύδουν και κοιμούνται και προστρέχουν άγγελοι να διακονήσουν τον Χριστό. Σε όλα τα κομβικά σημεία του μυστηρίου της Θείας Οικονομίας παρατηρούμε την παρουσία των αγγέλων. Η φωνή του Διδασκάλου ξυπνά τους μαθητές: «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε». Η εγρήγορση και η προσευχή είναι τα όπλα για να μην μας καταλάβει ο ύπνος της ραθυμίας και της αμαρτίας.
Μέσα από την προσευχή του Χριστού διακρίνουμε τα στάδια, την πορεία, τον τρόπο και τη μέθοδο της προσευχής. Η προσευχή έχει μια ανοδική πορεία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περίπτωση της Χαναναίας, την οποία όσο ο Χριστός δοκίμαζε τόσο η προσευχή της δυνάμωνε και αύξανε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον προδότη Ιούδα. Περιέγραψε τον χαρακτήρα, τον τρόπο και τη συμπεριφορά του απέναντι στον Διδάσκαλο. Ο Χριστός δεν του στέρησε τίποτα, σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές, αλλά ο Ιούδας άφησε την καρδιά του να κυριευθεί από τον διάβολο. Ο διάβολος χτύπησε τον Ιούδα εκεί που ήταν ευάλωτος, στο αδύναμο σημείο του. Ας προσέξουμε και εμείς την αχίλλειο πτέρνα του εαυτού μας, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, γιατί είναι πολύ εύκολο να κατρακυλήσει ο άνθρωπος στα σκοτεινά μονοπάτια της συμπεριφοράς του Ιούδα. Μια μόνο στιγμή και η σκέψη σκοτεινιάζει, η συνείδηση μολύνεται και δύσκολα μετά θα αλλάξουμε στάση, επιλογή και κατεύθυνση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τίμιο Ξύλο θα παραμείνει στον Ιερό Ναό έως την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023. Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός καθημερινά από τις 07:00’ το πρωί έως τις 09:00’ το βράδυ.
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την υποδοχή και τον Εσπερινό στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://photos.app.goo.gl/yTSfTTcX1eMKBFjD7
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://photos.app.goo.gl/aeLTLnBbdh4nS1Lf9
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τον Κατανυκτικό Εσπερινό στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://photos.app.goo.gl/dBS7ucjYHGZW2S6VA
ΕΟΔΥ – Αιτωλοακαρνανία: Τα δωρεάν σημεία rapid test