Κύπρος: Η στιγμή της απάτης - Βίντεο με τους μοναχούς να γεμίζουν μύρο τον σταυρό

Την απάτη κάνει μάλιστα ο ίδιος ο ηγούμενος - Στη Μονή Αββακούμ συχνά συνέβαιναν «θαύματα» με εικόνες να δακρύζουν και να στάζουν μύρο

avakoum

-Τι απαντούν οι δικηγόροι των μοναχών

Βίντεο που «καίει» τον ηγούμενο της Μονής Οσίου Αββακούμ στο χωριό Φτερικούδι έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Πολίτης στην Κύπρο καθώς σε αυτό έχει καταγραφεί ο τρόπος με τον οποίο οι μοναχοί έβαζαν μύρο σε σταυρό προκειμένου να πείσουν τους πιστούς ότι γίνονται θαύματα.

Στο βίντεο που έχει καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της μονής Οσίου Αββακούμ, φαίνεται ο ηγούμενος της μονής Νεκτάριος και ο μοναχός Αββακούμ να προετοιμάζουν τον σταυρό, τοποθετώντας το υγρό που ετοίμασαν προηγουμένως.

Δείτε το βίντεο

Το βίντεο καταγράφηκε το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου 2023 με τους δύο μοναχούς να συζητούν για την ετοιμασία του μύρου. Σε κάποια στιγμή ο μοναχός Αββακούμ κρατά το δοχείο με το κοκτέιλ που ετοιμάστηκε και το κουνά για να ανακατευθεί το μίγμα. Στο πλαίσιο της ετοιμασίας του σταυρού, ακούγεται ο Νεκτάριος να δίνει οδηγίες στον Αββακούμ να βάλει αρκετό «μύρο» στον σταυρό μέχρι να «κολυμπώσει».

Σύμφωνα με την καταγγελία που ξεκίνησε τις αποκαλύψεις για τη εν λόγω Μονή, συχνά συνέβαιναν «θαύματα» με εικόνες να δακρύζουν και να στάζουν μύρο... οδηγώντας χιλιάδες ευκολόπιστους στο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν και να το ενισχύσουν οικονομικά, αφήνοντας και τάματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.

Το μύρο που έσταζε όταν δάκρυζαν οι εικόνες ήταν πραγματικό και για αυτό είχαν φροντίσει οι ίδιοι οι καλόγεροι έχοντας τοποθετήσει μηχανισμό που διοχέτευε μύρο στην εικόνα από δοχείο το οποίο δεν ήταν ορατό. Ο μηχανισμός ανακαλύφθηκε αλλά ουδείς θέλει να μιλήσει για την απάτη, ώστε να μην σκανδαλιστούν οι πιστοί.

«Το βίντεο είναι μονταρισμένο με σκοπό την εξαπάτηση του κοινού» λένε οι δικηγόροι των μοναχών

Την ίδια στιγμή, οι δικηγόροι των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ στη Κύπρο, με ανακοίνωσή τους ισχυρίζονται ότι το βίντεο, είναι μονταρισμένο και αποτελεί προσπάθεια ενοχοποίησης των μελών της μοναστικής κοινότητας.

Η πλευρά των υπό κατηγορία μοναχών, υποστηρίζει ότι το απόσπασμα του βίντεο διέρρευσε από την πλευρά του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, καθώς σήμερα συνήλθε το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο για να ασχοληθεί με την υπόθεση. Ισχυρίζονται ακόμα ότι υπάρχουν βίντεο από κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στον χώρο που γινόντουσαν οι εξομολογήσεις πιστών.

Εν τω μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα τίθενται για τον διορισμό του Προέδρου του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) ως θρονικού επιτρόπου στη Μητρόπολη Ταμασού. Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ που είχε θητεύσει ως σωματοφύλακας του Νίκου Μιχαλολιάκου και όπως καταγγέλλουν οι μοναχοί, ανακρίθηκαν στην παρουσία του, όπως και στη παρουσία του πρώην αρχηγού της Κυπριακής Αστυνομίας Κ. Μιχαηλίδη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Αναφορικά με δημοσιευθείσα σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίυυ βιντεοταινία, όπου εμφανίζονται η εικόνα του προσώπου και διάλογοι του Ηγουμένου Νεκτάριου Γεωργίου και του Αρχιμανδρίτη Πορφύριου Ττόουλου, φέρεται σε γνώση τοι κοινού ότι η βιντεοταινία αυτή είναι χαλκευμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αποτελεί προϊόν παράνομης επεξεργασίας με σκοπό την εξαπάτηση του κοινού και τη δημιουργία αντιπερισπασμού αναφορικά με τις κραυγαλέες ευθύνες του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής.

Εντυπωσιάζει μάλιστα το γεγονός ότι ο «σκηνοθέτης» αυτής της βιντεοταινίας, προκειμένου να την καταστήσει επιβαρυντική και ενοχοποιητική για τους παραπάνω κληρικούς, εμφανίζει έναν εξ αυτών να δίνει εντολή στον άλλον με τη φράση «βάλε μύρο» που ακούγεται. Ως εάν αυτός που την έδωσε ήθελε να ακουστεί αυτή η εντολή, πέραν από τον λήπτη της, και από τρίτα πρόσωπα, τους θεατές της βιντεοταινίας. Ουδείς λόγος υπήρχε, εάν πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο, να δοθεί τέτοια εντολή. Η σκηνοθεσία είναι κραυγαλέα.

Αναμένεται ενδεχομένως η δημοσίευση και άλλων τέτοιων «σκηνοθετημένων» βιντεοταινιών, η χάλκευση και διαρροή των οποίων συνιστά ποινικό αδίκημα. Στόχος και πάλι θα είναι η εξαπάτηση του κοινού και ο αντιπερισπασμός.

protothema.gr