ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Κύμα» συντηρήσεων και τοποθετήσεων κλιματιστικών – Πλημμελής συντήρηση, καύσωνας και… πανδημία

«Κύμα» συντηρήσεων και τοποθετήσεων κλιματιστικών – Πλημμελής συντήρηση, καύσωνας και… πανδημία

«Κύμα» συντηρήσεων και τοποθετήσεων κλιματιστικών – Πλημμελής συντήρηση, καύσωνας και… πανδημία

Με το πρώτο κύμα καύσωνα τα κλιματιστικά να έχουν «πήραν φωτιά» και οι ψυκτικοί του Αγρινίου τρέχουν κυρίως για συντηρήσεις, αλλά και τοποθετήσεις κλιματιστικών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, ώστε όλοι να αντιληφθούν τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα συντήρησης του κλιματιστικού τους! Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει η υγεία τους, αρχής γενομένης από ένα απλά μπούκωμα ή καταρροή μέχρι και τη νόσο των «λεγεωνάριων». Πλέον όμως στη ζωή μας έχει «εγκατασταθεί» και ο κορονοϊός με τους ειδικούς να επιμένουν ότι η ανανέωση του αέρα των εσωτερικών χώρων αποτελεί βασικό μέτρο για τη μείωση της μετάδοσης νοσημάτων, όπως ο κορονοϊός.

Οι Αγρινιώτες, δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό δεν συντηρούν τις κλιματιστικές τους μονάδες, ενώ μία άλλη μερίδα αποφασίζει να τις συντηρήσει κάθε δεύτερη χρονιά στην καλύτερη περίπτωση!

Το ποσοστό αυτών που συντηρούν σωστά τα κλιματιστικά τους δεν ξεπερνά το 30%, όπως δηλώνουν στη «Σ» επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι συμπληρώνουν: «υπάρχει ευπάθεια σε πνευμονικά νοσήματα στην περιοχή μας, τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, εξαιτίας του κλίματος και πολλών άλλων λόγων, ενώ ένας εξαιρετικά βασικός παράγοντας είναι και η πλημμελής συντήρηση των κλιματιστικών.

Η απότομη αλλαγή του καιρού ευνοεί τη δημιουργία βακτηρίων σε όλους τους χώρους και κυρίως σε μηχανήματα και χώρους που συγκεντρώνουν υγρασία. Το ενδεδειγμένο για όσους έχουν ανάγκη να χρησιμοποιούν κλιματιστικά συνεχώς είναι να πραγματοποιήσουν συντήρηση πριν την έναρξη του καλοκαιριού ή του χειμώνα.

«Σημασία έχει η συντήρηση να γίνεται από πιστοποιημένους ψυκτικούς, οι οποίοι έχουν τη γνώση. Οι τεχνικοί είναι ενημερωμένοι μέσω ημερίδων και εσπερίδων που πραγματοποιούνται πριν την έναρξη της εκάστοτε περιόδου, και κυρίως της καλοκαιρινής περιόδου, για να προστατεύουν τον εαυτό τους και τον καταναλωτή που επισκέπτεται ή βρίσκεται σε κλιματιζόμενο χώρο, αν και πρέπει πρώτα να ευαισθητοποιηθούν όσοι έχουν στους χώρους τους κλιματιστικές μονάδες. Οι ενημερώσεις πλέον στα χρόνια του covid γίνονται ηλεκτρονικά ή μέσω των κλαδικών περιοδικών!

Παίζουν όλα ρόλο, ακόμη και η δοσολογία των χημικών. Σημαντικό είναι να γίνεται η συντήρηση των μηχανημάτων από εξειδικευμένα άτομα, τα οποία να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, από πιστοποιημένους δηλαδή αδειούχους τεχνικούς. Τα χημικά που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες διαθέτουν πιστοποιήσεις και εγγυήσεις και διαφέρουν κατά πολύ από διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η συντήρηση γίνεται από επαγγελματίες και όχι από τον κάθε έναν, καθώς η χρήση χημικών μπορεί να γίνει επικίνδυνη ακόμη και για έναν περαστικό από το χώρο που θα τα εισπνεύσει ή από κάποιον που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα».

Ταυτόχρονα τονίζουν πως όταν τα μετεωρολογικά δελτία κάνουν λόγω για καύσωνα ή για υψηλές θερμοκρασίες, τότε οι περισσότεροι πολίτες μπαίνουν στην διαδικασία να συντηρήσουν τα κλιματιστικά τους, κάτι που σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει στην παρούσα χρονική συγκυρία, τόσο στο Αγρίνιο, όσο και πέριξ αυτού!

Το λάθος που πράττουν οι περισσότεροι που έχουν κλιματιστικό στο χώρου τους, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου, είναι ότι κάνουν καθημερινή και πολύωρη χρήση του κλιματισμού πριν ακόμη πραγματοποιήσουν την συντήρηση.

Βασικό στοιχείο και λόγω covid, όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, είναι ότι πιο επιμελής καθαρισμός απαιτείται σε περιπτώσεις που οι χώροι διαθέτουν τζάκι, ή κάνουν χρήση του χώρου καπνίζοντες και άρρωστοι. Οι χώροι αυτοί θεωρούνται επιβαρυμένοι και γι’ αυτό η συντήρηση του κλιματισμού παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία τους!

Οδηγίες από τους ειδικούς για την ασφαλή χρήση των κλιματιστικών σε συνάρτηση με τον κορονοϊό

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σημειώνονται στη χώρα υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες καθιστούν αναγκαία τη χρήση κλιματιστικών μονάδων ή άλλων μέσων με τα οποία επιτυγχάνονται συνθήκες θερμικής άνεσης, και υπό το πρίσμα της πανδημίας του ιού SARS CoV-2, υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα:

Συστάσεις για τη χρήση μονάδων τύπου Split Unit ή fan coil

Από χρήση μονάδων οικιακού τύπου (split units) σε ιδιωτικούς χώρους (ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες κλπ) δεν αναμένονται κίνδυνοι, εφόσον είναι κατάλληλα συντηρημένες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται μόνο στην περίπτωση που εντός του χώρου βρίσκεται ασθενής που πάσχει από COVID-19.  Το ίδιο ισχύει και για τους μικρούς χώρους κτιρίων δημόσιας χρήσης (ατομικά γραφεία, δωμάτια ξενοδοχείων) που εξυπηρετούνται από μονάδες οικιακού τύπου, εφόσον αυτά συνήθως χρησιμοποιούνται από άτομα τα οποία βρίσκονται μονίμως στον ίδιο χώρο, ανεξαρτήτως από το αν χρησιμοποιείται ή όχι η κλιματιστική μονάδα.

Σε χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση ατόμων θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων φυσικού αερισμού και επίτευξης θερμικής άνεσης, με παράλληλη λειτουργία της κλιματιστικής μονάδας και την αυστηρή λήψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας και τήρησης της ατομικής υγιεινής.

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Οι υφάντρες του Αιτωλικού (ΦΩΤΟ + VIDEO)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr