ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΔεν «κυλάει» η αυτοαπογραφή – Τι δυσκολεύει τους απογραφείς σε Αγρίνιο και ευρύτερη περιοχή

Δεν «κυλάει» η αυτοαπογραφή – Τι δυσκολεύει τους απογραφείς σε Αγρίνιο και ευρύτερη περιοχή

Δεν «κυλάει» η αυτοαπογραφή  – Τι δυσκολεύει τους απογραφείς σε Αγρίνιο και ευρύτερη περιοχή

Απογραφείς από το Αγρίνιο και τη ευρύτερη περιοχή μίλησαν στην εφημερίδα «Συνείδηση» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο της διαδικασίας της διανομής των κωδικών της αυτοαπογραφής.

Παρατάθηκε μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου η προθεσμία για τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον μοναδικό κωδικό απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και για όσους δεν πρόλαβαν να απογραφούν μέχρι και τις 26/11 που ήταν η αρχική ημερομηνία λήξης της περιόδους της αυτοαπογραφής.

Πανελλαδικά οι απογραφείς αντιμετωπίζουν πολλά και διάφορα προβλήματα, συχνά και ακραία. Η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών ότι στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία γίνεται απογραφή είναι βασικό, ο φόβος και η καχυποψία αν πράγματι ο άνθρωπος που έχουν απέναντί τους είναι απογραφέας ή όχι είναι συχνό φαινόμενο, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο έχει παρουσιαστεί και σημαντικός αριθμός… αρνητών της απογραφής.

Στην παρούσα φάση όμως βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, αυτό της αυτοαπογραφής, στο πλαίσιο του οποίου οι απογραφείς διανείμουν τον φάκελο με τον μοναδικό κωδικό απογραφής, ώστε μόνοι τους να κάνουν ηλεκτρονικά την απογραφή και σε δεύτερο χρόνο, μετά τις 13/12 θα ξεκινήσουν οι απογραφείς την επαφή, κυρίως τηλεφωνική, με τους πολίτες που δεν έχουν αυτοαπογραφεί.

Στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή τα προβλήματα δεν έχουν συχνά την ίδια φύση και δεν είναι τόσο πολύ οξυμένα. Η «Συνείδηση» ήρθε σε επαφή με απογραφείς, που μίλησαν επώνυμα ή ανώνυμα, και μας μετέφεραν την μέχρι τώρα εμπειρία τους.

Το Αγρίνιο και γενικότερα η περιοχή του Αγρινίου αποτελεί «ψηφιδωτό», διότι σε άλλα σημεία άτομα μέσης ηλικίας και ηλικιωμένοι γνωρίζουν τα βασικά για το διαδίκτυο, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν πρόσβαση και προσπαθούν, με κάθε τρόπο να ολοκληρώσουν την διαδικασία και άλλου τα άτομα μέσης ηλικίας και οι ηλικιωμένοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για να κάνουν αυτοαπογραφή.

Συχνά οι απογραφείς κάνουν την ενημέρωση για τον φάκελο με τον μοναδικό κωδικό απογραφής και γενικότερα τη διαδικασία έξω από κλειστές πόρτες, λόγω φόβου και ταυτόχρονα σε άλλες περιπτώσεις οι πολίτες όταν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάπου απογραφέας σπεύδουν να τον βοηθήσουν!

Ταυτόχρονα απογραφείς με τους οποίους συνομίλησε η «Σ» και θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους τόνισαν ότι  πολλοί είναι αυτοί που δεν ασχολήθηκαν με την αυτοαπογραφή και λόγω φόρτου εργασίας και κοινωνικών υποχρεώσεων, αλλά και λόγο επιλογής, καθώς, προτιμούν, εμπιστεύονται, καλύτερα να συνομιλήσουν με τον απογραφέα.

Η Μαίρη Λυμπέρη που είναι απογραφέας στο κέντρο του Αγρινίου μιλώντας στη «Σ» αναφέρει: «Οι απογραφείς έχουμε μπει σε μια διαδικασία να μοιράσουμε τους κωδικούς για την αυτοαπογραφή, η οποία έχει πάρει παράταση μέχρι καις τις 13/12, ενώ ήταν μέχρι 26/11. Όσοι δεν κάνουν την απογραφή ηλεκτρονικά, θα περιμένουν τον απογραφέα στο σπίτι τους μετά από την σχετική επικοινωνία ή ο απογραφέας θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί τους.

Στο κέντρο της πόλης, που διένειμα εγώ κωδικούς και θα κάνω την απογραφή, τα προβλήματα που αντιμετώπισα σχετίζονταν με τη κακή αρίθμηση στις οδούς, τα όχι καλά φωτισμένα στενάκια που υπάρχουν στην πόλη, αλλά και τις αλλαγές στην ονοματοδοσία κάποιων δρόμων.

Αρνητικό είναι επίσης πως δεν υπήρξε κατάλληλη ενημέρωση προς τον κόσμο. Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν πως έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και μάλιστα εξ’ αυτών αρκετοί είναι και νέοι άνθρωποι που έχουν πληροφόρηση από πολλές και διάφορες πηγές.

Δεν έγινε η διαφήμιση που θα έπρεπε να γίνει, δεν έστειλαν ούτε ένα μήνυμα όπως το 112. Σε γενικές γραμμές και πέρα από αυτά ο κόσμος ήταν πολύ πρόθυμος να βοηθήσει, να εξυπηρετήσει τον απογραφέα, να του πει ποιος μένει στην πολυκατοικία, όσοι ήδη είχαν παραλάβει τον κωδικό τους, αναζητούσαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά τους κλπ.

Ωστόσο, υπήρχαν και περιπτώσεις δυσκολότερες, όχι κάτι ακραίο, αλλά λ.χ. σε πολλά σπίτια δεν άνοιγαν την πόρτα, οι ηλικιωμένοι αν δεν ήταν ενημερωμένοι για την απογραφή επίσης δεν άνοιγαν την πόρτα, λόγω του φόβου. Σε αυτές τις περιπτώσεις τους ενημερώναμε μιλώντας τους έξω από την κλειστή πόρτα και τους ρίχναμε τον φάκελο με τον μοναδικό κωδικό απογραφής κάτω από την πόρτα και τότε άρχιζε να αλλάζει λίγο η στάση τους, χωρίς φυσικά να ανοίξουν την πόρτα.

Η ηλεκτρονική απογραφή στο κέντρο του Αγρινίου, όπου είδαμε πως διαθέτει περισσότερους φοιτητές και ηλικιωμένους, δεν πάει καλά, ενώ ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι δόθηκε παράταση. Η ηλεκτρονική απογραφή δεν είναι δύσκολη, είναι διαδικασία που σε πάει μόνη της σε κάθε βήμα. Πρέπει όλοι να το προσπαθήσουν ανεξαρτήτως ηλικίας, διότι και ο ηλικιωμένος που γνωρίζει τα βασικά στοιχεία στο διαδίκτυο και έχει πρόσβαση σε υπολογιστή μπορεί να αυτοαπογραφεί. Η πλατφόρμα της απογραφής θα τον πάει μόνη της βήμα – βήμα. Καλό είναι να αφιερώσουμε όλοι λίγο χρόνο για να γίνει σωστά η απογραφή».

Η Κωνσταντίνα Πάτρα που έχει αναλάβει την διαδικασία στη Λεπενού τονίζει: «Ξεκινήσαμε αφήνοντας ένα φάκελο με τον μοναδικό κωδικό, που αντιστοιχεί σε ένα σπίτι με σκοπό να γίνει αυτοαπογραφή. Τα πράγματα όμως είναι ρευστά. Εγώ είμαι απογραφέας στη Λεπενού. Εκεί οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, δεν έχουν πρόσβαση το διαδίκτυο.

Δε συνάντησα κάποιον που να αρνήθηκε να απογραφεί, αλλά άτομα που έψαχναν τρόπο για να βρουν πως θα κάνουν την απογραφή, δεδομένου και του ότι είναι μεγάλης ηλικίας ή δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στην περιοχή αρκετοί απογραφείς παραιτήθηκαν. Δεν γνωρίζω τους λόγους, αλλά αρκετά άτομα παραιτήθηκαν. Σε γενικό επίπεδο απ΄ ότι ακούω υπάρχει καχυποψία από τον κόσμο.

Εγώ δεν συνάντησα κάτι τέτοιο, μπορεί όμως να παίζει ρόλο και ότι είμαι από την Λεπενού και οι περισσότεροι με γνωρίζουν, διαφορετικά φαντάζομαι πως θα έβρισκα πολλές πόρτες κλειστές, όπως ακούω ότι γίνεται στις μεγάλες πόλεις.

Η ΕΛΣΤΑΤ σε δεύτερο επίπεδο έχει φροντίσει για να πάρουμε συνέντευξη στους ηλικιωμένους και σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ας είναι ο κόσμος ανοιχτός στην όλη διαδικασία, είναι κάτι υποχρεωτικό και μέσα από την διαδικασία αυτή θα γνωρίζουμε το μέγεθος της χώρας μας. Δεν χρειάζεται να υπάρχει προκατάληψη, είμαστε στην Ελλάδα που γέννησε τη φιλοξενία και τον ξένιο Δία, συνεπώς, με την κατάλληλη προστασία, με μάσκες και αποστάσεις μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα.

Το χαμόγελο φαίνεται και κάτω από τη μάσκα. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι στη διαδικασία αυτή. Οι αντιπρόσωποι της ΕΛΣΤΑΤ στο Μεσολόγγι είναι εξαίρετοι στην δουλειά τους, έδωσαν πάρα πολλές οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές για να φέρουμε εμείς οι απογραφείς σε πέρας το έργο της απογραφής, είναι όλοι πάρα πολύ κατατοπιστικοί και βοηθάνε σε όλα».

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι σημαντική, ενώ μέσω της απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές).

Παράλληλα δε, συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Να υπενθυμίσουμε πως η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Εξάλλου, στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ