ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΚρύο και κρίση σφιχταγκάλιασαν τους Αγρινιώτες

Κρύο και κρίση σφιχταγκάλιασαν τους Αγρινιώτες

Κρύο και κρίση  σφιχταγκάλιασαν τους Αγρινιώτες

Με μεγάλη δυσκολία γίνονται οι αγορές στα ξύλα και τις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης

Κρύο και κρίση

σφιχταγκάλιασαν τους Αγρινιώτες 

Η κρίση νικά και το κρύο. Οι Αγρινιώτες επιλέγουν φθηνές και αξιόπιστες λύσεις για να ζεσταθούν ως προς τις σόμπες και τα αερόθερμα. Αύξηση υπάρχει στην ζήτηση ηλεκτρικών κουβερτών και αερόθερμων, ενώ όσοι αγοράζουν ξύλα, παίρνουν πλέον μόνο τσάντες αξίας 10 ευρώ για δύο βραδιές ζεστασιάς στο τζάκι

 

 

Παρά την αύξηση της ζήτησης και της πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης τον τελευταίο μήνα κατά 20% οι καταναλωτές γύρισαν οριστικά την πλάτη τους στο πετρέλαιο θέρμανσης τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, όπως προέκυψε από το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Σ». Η οικονομική όμως δυσπραγία μετέτρεψε την ανάγκη για θέρμανση σχεδόν σε πολυτέλεια. Οι καταναλωτές πλέον έχουν βρει ως λύση για την θέρμανσή τους τα καυσόξυλα, τα οποία όμως αγοράζουν με το «σταγονόμετρο», αφού όπως μας δήλωσαν τόσο ο κ. Άρης Πλιακούρας όσο και ο κ. Στέλιος Ανερούσης οι καταναλωτές αγοράζουν ξύλα σε μικρές ποσότητες και συχνά. Πλέον, λόγω κόστους η συντριπτική πλειοψηφία όσων ζεσταίνονται με ξύλα, σε ποσοστό που αγγίζει το 70%, αγοράζει σακούλες ξύλων, οι οποίες κοστίζουν περίπου 10 ευρώ, ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν δύο – τρία βράδια.

Μάλιστα, η ανακοίνωση των εκλογών πάγωσε κάθε πιθανή θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να υπάρξει στην αγορά καυσόξυλων, όπως μας διαβεβαίωσαν και άλλοι επιχειρηματίες που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Οι επαγγελματίες του κλάδου διαπίστωσαν κάποιο ενδιαφέρον για τα καυσόξυλα τις γιορτινές μέρες, το οποίο όμως απείχε κατά πολύ από το ενδιαφέρον που υπήρχε πέρσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και αυτό οφείλεται καθαρά στην οικονομική τους δυνατότητα όπως συμπεραίνουν οι γνώστες του κλάδου.

Ελάχιστοι πελάτες πλόων επιλέγουν να αγοράσουν ένα ολόκληρο κυβικό ξύλων, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 65 ευρώ και 90 ευρώ. Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα τις τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι η λαθροϋλοτομία. Πολλοί δηλαδή είναι αυτοί που «εξασφαλίζουν» ένα αγροτικό αυτοκίνητο στο χωριό τους και σιγά – σιγά μεταφέρουν μικρές ποσότητες ξύλων στο σπίτι τους στην πόλη, δίνοντας ταυτόχρονα ισχυρό πλήγμα στο νόμιμο εμπόριο. 

 

Λίγο πιο θετική είναι η εικόνα στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών της πόλης, αλλά πάντα σε «προεξέχουσα» θέση και στον κλάδο αυτό βρίσκεται η οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών – πελατών. Αν και τα τελευταία χρόνια, που η κρίση έχει επηρεάσει όλους τους καταναλωτές, παρατηρείται αύξηση στις αγορές θερμοπομπών, σομπών και αερόθερμων κατά 30% περίπου φέτος οι περισσότεροι παγωμένοι από το ψύχος καταναλωτές κάνουν αυστηρή έρευνα αγοράς για να καταλήξουν σε φθηνή και αξιόπιστη λύση. Ιδιαίτερα κατανάλωση υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια στους θερμοπομπός, αλλά φέτος άτομα που κρυώνουν περισσότερο ή άτομα μέσης και μεγαλύτερη ηλικίας επιλέγουν περισσότερο τις σόμπες ώστε να ζεσταίνονται άμεσα και όχι συνεχόμενα για αρκετές ώρες.

Οι περισσότεροι καταναλωτές, σύμφωνα με τους εμπόρους ηλεκτρικών ειδών κα Αικατερίνη Σαράκη και Αθανάσιος Καραχρήστος δαπανούν το πολύ μέχρι 90 ευρώ, ενώ όπως μας διαβεβαίωσαν και άλλοι έμποροι που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, τα χρήματα που διατίθενται φέτος από τους καταναλωτές πελάτες είναι περιορισμένα σε σύγκριση με παρελθόντα έτη. Σημαντικό μερίδιο αγοράς φέτος καλύπτουν οι ηλεκτρικές κουβέρτες – υποσέντονα, των οποίων η μεγάλη ζήτηση ενίοτε αγγίζει και το 50%, ενώ αντίστοιχη ανοδική τάση υπάρχει στα αερόθερμα τα οποία αγοραστές να χρειάζονται για το μπάνιο τους, το γραφείο τους, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν διαθέτουν περισσότερο από 40 ευρώ το πολύ για αερόθερμο.

Παράλληλα, ιδιαίτερη ζήτηση στα αερόθερμα σημειώνεται και από φοιτητές ή εργένηδες, ενώ σχεδόν ανύπαρκτη είναι στην αγορά η παρουσία των σομπών εσωτερικής καύσης (πετρελαίου κ.τ.λ.).

Κων/νος Χονδρός

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ