Κρέμα καραμελέ, το πιο βελούδινο γλυκό φούρνου με καραμέλα

Μια συνταγή για κρέμα καραμελέ σχεδόν τελετουργική, που κρατά τις ρίζες της από παλιά σπιτικά επιδόρπια
Υπάρχουν γλυκά που μοιάζουν με εποχές — και η κρέμα καραμέλας είναι το φθινόπωρο της γεύσης: απαλή, ντελικάτη, με μια υπόσχεση ζεστασιάς που κρύβεται στη γλυκιά καραμέλα.
Μια συνταγή παλιά, σχεδόν τελετουργική, που κρατά τις ρίζες της από παλιά σπιτικά επιδόρπια. Απλή, μα τόσο εντυπωσιακή, έρχεται να μας θυμίσει πως τα λίγα και καλά, είναι συχνά τα πιο νόστιμα.
Η συνταγή προέρχεται από Ρούλα Λυρού – “Οι Συνταγές της Γκόλφως”.
Υλικά
6 αυγά
1 λίτρο γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
2 βανίλιες
Για την καραμέλα
Χυμός από μισό λεμόνι
1 ποτήρι ζάχαρη
1/4 ποτηριού νερό
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι, ρίξτε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το νερό για την καραμέλα. Βάλτε το τηγάνι στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατέψτε προσεκτικά στην αρχή με ένα κουτάλι για να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν το μείγμα αρχίσει να βράζει, σταματήστε το ανακάτεμα και απλά κουνήστε το τηγάνι.
Όταν η καραμέλα αποκτήσει ένα σκούρο χρώμα, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίξτε την καραμέλα προσεκτικά σε μια φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια, φροντίζοντας να καλυφθεί ο πάτος τους.
Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το γάλα με τις βανίλιες σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην βράσει. Σε ένα μπολ, σπάστε τα αυγά και ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέστε το ζεστό γάλα στα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν τα αυγά.
Ρίξτε το μείγμα αυγών και γάλακτος στις φορμίτσες πάνω από την κρύα καραμέλα. Τοποθετήστε τη φόρμα ή τις φορμίτσες σε ένα βαθύ ταψί και γεμίστε το με κρύο νερό μέχρι τη μέση των φορμακίων. Ψήστε σε μπεν μαρί για περίπου 40 λεπτά στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο και βγάλτε τη φόρμα ή τις φορμίτσες. Αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες για να σφίξουν.
Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, ξεφορμάρετε προσεκτικά την κρέμα καραμέλας και σερβίρετε.
Προτάσεις & tips:
Αν θέλετε πιο έντονο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 ξύσματα πορτοκαλιού ή λίγο ρούμι στο μείγμα των αυγών.
Η καραμέλα θέλει προσοχή: να πάρει χρώμα αλλά να μην καεί. Αν πικρίσει, ξεκινήστε από την αρχή — αξίζει τον κόπο.
Μην παραλείψετε το μπεν μαρί: βοηθά την κρέμα να ψηθεί απαλά και ομοιόμορφα, χωρίς να κάνει «γυρνάδες» ή να κόψει.
Η κρέμα είναι καλύτερη όταν περάσουν τουλάχιστον 6-8 ώρες στο ψυγείο — ιδανικά, φτιάξτε την από την προηγούμενη μέρα.
Με λίγα λόγια, αυτό το γλυκό είναι μια επιστροφή στην ουσία: βελούδινη υφή, υπέροχο άρωμα και το σπάσιμο της καραμέλας στο κουτάλι — σαν μια γλυκιά υπόσχεση ότι η απλότητα μπορεί να είναι ακαταμάχητη.