Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας

Τι ζητούν από τον υφυπουργό Υγείας

kentro-psihiki

Η επιστολή των εργαζομένων των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Αχαΐας και  Αιτωλοακαρνανίας καθώς και η επιστολή μητέρας- φροντίστριας γνωστοποιήθηκαν στον υφυπουργό Υγείας (αρμόδιο για θέματα Ψυχικής Υγείας) Δημήτρη Βαρτζόπουλο για να εκφραστεί η αγωνία τους και η ανάγκη λήψης μέτρων καθώς στις 30 Ιουνίου 2024 λήγουν οι συμβάσεις εργαζομένων.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα οι εξυπηρετούμενοι των Μονάδων να μείνουν χωρίς τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Στις αρνητικές επιπτώσεις που αναμένεται να υπάρξουν  συγκαταλέγονται:   υποτροπή των ασθενών, αδυναμία διαχείρισής τους από τους φροντιστές και εν συνεχεία αυξημένη ροή εισαγωγών στις Ψυχιατρικές Κλινικές που εξυπηρετούν τις συγκεκριμένες περιοχές.

Οι εργαζόμενοι των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Ν. Αχαΐας και Ν. Αιτωλοακαρνανίας αναφέρουν στην επιστολή τους: 

Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ) Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας λειτουργούν από τον
Νοέμβριο 2019 ως το Δεκέμβριο του 2023 στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020.

Κατόπιν δόθηκε εξάμηνη ανανέωση ως 30/6/24 (ΦΕΚ Α9/19-1-2024, άρθρο 41 παρ2).

Οι Κινητές μονάδες παρέχουν υπηρεσίες σε ασθενείς με Σοβαρή Ψυχική Νόσο και σε ασθενείς σε περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε σταθερές δομές Ψυχικής Υγείας. Στόχος είναι η
ψυχιατρική παρέμβαση εκεί που η νόσος δεν επιτρέπει την πρωτοβουλία και τον προγραμματισμό της ψυχιατρικής παρακολούθησης, η αποφυγή των υποτροπών και η μείωση του αριθμού των νοσηλειών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξυπηρετούμενων ασθενών.

Η λειτουργία της Κινητής Μονάδας υπαγορεύεται και επιβάλλεται από την φιλοσοφία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Είναι το επιστέγασμα της κοινοτικής και της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών, αλλά μειώνει και το κόστος της περίθαλψης.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως η ύπαρξη Κινητής Μονάδας στους δύο Νομούς είναι ακόμα πιο επιτακτική λόγω του ψυχιατρικού υγειονομικού τους χάρτη. Στο Νομό Αχαΐας υπάρχει
μία Ψυχιατρική Κλινική που λειτουργεί καθημερινά με υπεράριθμες κλίνες που φτάνουν στο 50 ως
100% της δύναμής της. Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας δε, δεν υπάρχει ψυχιατρική Κλινική και οι ασθενείς που νοσηλεύονται χρειάζεται να μετακινούνται σε άλλους Νομούς.

Οι συμβάσεις του προσωπικού των ΚΜΨΥ πλησιάζουν στη λήξη τους. Τα αντίστοιχα νοσοκομεία έχουν προβεί σε διάφορες ενέργειες για την διατήρηση της λειτουργίας των ΚΜΨΥ, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επίσημη και έγκυρη απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο για την διευθέτηση του
θέματος μετά τις 30-6-2024.

Το προσωπικό των ΚΜΨΥ, οι ασθενείς και κυρίως οι φροντιστές των ασθενών (που είναι και οι πρώτοι που υφίστανται την υποτροπή) αγωνιούν για την συνέχεια της ψυχιατρικής περίθαλψης και ζητάμε τη δέσμευση του υπουργείου πως θα παραταθεί η λειτουργία των ΚΜΨΥ χωρίς ενδιάμεση διακοπή (που θα ήταν καταστροφική για τη θεραπευτική συνέχεια και λόγος μαζικών υποτροπών, που θα δυσχέραιναν την λειτουργία και των λοιπών ψυχιατρικών δομών). Ζητάμε επίσης την οριστική λύση του προβλήματος της λειτουργίας των Κινητών έτσι ώστε να συνεχίζουν απρόσκοπτά το έργο τους.

ΚΜΨΥ θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλους τους νομούς από την έναρξη της Αποασυλοποίησης και
της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης από την δεκαετίας του 1990.

Οι ΚΜΨΥ Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας άργησαν να δημιουργηθούν, χρειάζονται ενίσχυση του
προσωπικού τους και αύξηση των κλιμακίων τους. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της παύσης των
εργασιών τους. Η λειτουργία τους είναι αυτονόητη. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

 

Η επιστολή της μητέρας:

Πάτρα 31/05/2024

Αξιότιμε κύριε υπουργέ

Είμαι μητέρα παιδιού με διαγνωσμένη διπολική διαταραχή από τα 20 του και σήμερα είναι 45 ετών. Εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχτεί ένας γονιός την εμφάνιση μια τέτοιας διάγνωσης....

Αναγκαστήκαμε να το πράξουμε.

Έκτοτε και για πολλά συναπτά έτη (20), ζούμε με το άγχος και το φόβο των συνεχών υποτροπών.

Αντιμετωπίζουμε φάσεις λεκτικής και σωματικής βίας και φάσεις ολικής απομόνωσης. Δεν είχαμε, μέχρι πρότινος, καμία ουσιαστική βοήθεια ή κάπου να απευθυνθούμε.

Η μόνη μας αναγκαία πια διέξοδος ήταν η ακούσια νοσηλεία μέσω εισαγγελέα. Οι πρώτες φορές ήταν εξουθενωτικές, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Ο γονιός που βλέπει να διαδραματίζεται μπροστά του η είσοδος της αστυνομίας στο σπίτι του, η συνοδεία στο νοσοκομείο και εν τέλει η εισαγωγή στην κλινική. Κάποιες φορές χρειάστηκε να δέσουν το παιδί μας (το αποκαλούν "περιορισμό").

Μου πήρε εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επεξεργαστώ και να αποδεχτώ τα συγκεκριμένα καινούργια δεδομένα. Στο άκουσμα και μόνο του δεσίματος ή της παραμονής του παιδιού μου σε διάδρομο και ράντζο, ήταν μια τραυματική εμπειρία που ακόμα και τώρα προσπαθώ να ξεχάσω.

Απίστευτες καταστάσεις… Ώσπου, τέσσερα χρόνια πριν, ενημερωθήκαμε για την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Απευθυνθήκαμε εκεί και λάβαμε σύντομα τις υπηρεσίες τους. Δε τους δέχτηκε με ευκολία.

Με τις συνεχείς και εντατικές προσπάθειες της ομάδας δέχτηκε και τέσσερα χρόνια μετά το παιδί μας τις εμπιστεύεται τόσο, ώστε να συνεργάζεται και να λαμβάνει τη φαρμακευτική της αγωγή. Δεν έχει νοσηλευτεί καμία φορά στη κλινική. Όποτε υποτροπιάζει, δρουν έγκαιρα και αποφεύγεται η εισαγγελική παρέμβαση.

Τα Χριστούγεννα ενημερωθήκαμε ότι υπήρχε περίπτωση να σταματήσουν. Τόσο εμείς οι φροντιστές, όσο και το παιδί μας, ταραχτήκαμε πολύ! Τώρα συμβαίνει το ίδιο πράγμα...να μπαίνουμε κάθε τόσο στη περίοδο του φόβου και του άγχους...

Κύριε Υπουργέ και Αρμόδιοι φορείς, δώστε μια φωνή στους φροντιστές και τους ασθενείς. Σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για τη χώρα μας και τη συνεχή διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, σας παρακαλούμε όπως συνεχίσουν τέτοιες δομές, που έχουμε άμεση ανάγκη τη στήριξη και βοήθεια που λαμβάναμε μέχρι τώρα.

Είναι μια σοβαρή ανακούφιση και ελπίδα για το μέλλον να υπάρχουν ομάδες στην κοινότητα να αφουγκράζονται, να κατανοούν και να ανακουφίζουν το χρόνιο και ανίατο πρόβλημά μας.

Όχι μόνο δε διακόπτουμε, αλλά σε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας και σύγχρονης πολιτικής, δεν παύουν τις υπάρχουσες.

Στηριζόμαστε στη κατανόηση και τη συνεργασίας σας.

Με εκτίμηση,

Δ.Λ.