ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΗ κρατική καταστολή και οι αγώνες για το περιβάλλον στο Δημοτικό Θέατρο

Η κρατική καταστολή και οι αγώνες για το περιβάλλον στο Δημοτικό Θέατρο

Εκδήλωση από τη συνέλευση του Πάρκου με ομιλητές από τις Σκουριές

Η κρατική καταστολή και οι αγώνες για το περιβάλλον στο Δημοτικό Θέατρο

Αύριο Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου, στις 7:30 το απόγευμα, διοργανώνεται εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Κινήματα Υπεράσπισης του περιβάλλοντος και κρατική καταστολή” η οποία αφορά το θέμα που υφίστανται στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου αλλά και στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η αντίδραση των πολιτών είναι έντονη απέναντι σε αποφάσεις που ουσιαστικά εξαφανίζουν το περιβάλλον με τις ενέργειες που επιδιώκονται, αλλά και τον αγώνα που τόσα χρόνια πραγματοποιούν για την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φυσικοί πόροι των περιοχών αυτών με την υλοποίηση σχεδίων, δημιουργώντας αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.

Το μέλος της ανοιχτής συνέλευσης για την προστασία και αναζωογόνηση του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου Δημήτρης Γερονίκος, μιλά στην εφημερίδα “Σ” και επισημαίνει την σημασία αλλά και το μήνυμα της εκδήλωσης. Αναφέρεται επίσης στην συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με τον φυσικό πνεύμονα της πόλης και αισιοδοξεί για το μέλλον.

Συγκεκριμένα τόνισε πως “ Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που έχουμε είναι το περιβάλλον και η ιστορία έχει δείξει στην ελληνική πραγματικότητα πως το περιβάλλον και οι ζωές μας βιώνουν μια μεγάλη επίθεση εδώ και μερικά χρόνια. Με την εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουμε στο Δημοτικό Θέατρο, με καλεσμένους από τις Σκουριές, θέλουμε να αναδείξουμε κάποια πράγματα που αφορούν σε δικαιώματα των πολιτών προκειμένου να υπερασπίζονται το περιβάλλον και κατά συνέπεια τις ίδιες τους τις ζωές. Στην ουσία ο χώρος που ζούμε είναι και αυτός που καθορίζει τις ζωές μας οπότε θέλουμε να αναδειχθεί ως θέμα πως οι άνθρωποι στις Σκουριές βιώνουν έναν Γολγοθά, έναν εφιάλτη για πολύ καιρό, πόσο μάλλον αυτό δημιουργεί κάποιες προϋποθέσεις σε βάθος χρόνου να ζουν στον τόπο τους. Αν κάποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που πρόκειται να εκδοθεί δεν είναι σαφής και ορισμένη σε σχέση με αυτά που έχουν αναπτύξει στην κοινωνία του Αγρινίου και ευρύτερα το προηγούμενο χρονικό διάστημα θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες ζωής και για τους Αγρινιώτες. Με αποκορύφωμα τον Αύγουστο του 2013 και την κρατική καταστολή που αποφασίστηκε προκειμένου να σιγάσει με έναν βίαιο τρόπο τις φωνές όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων που είχαν μια διαφορετική άποψη σε σχέση με αυτό που επιχειρήθηκε να γίνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό διότι τα παραδείγματα διαφόρων κινημάτων που έχουν αναπτυχθεί στην ελληνική κοινωνία δείχνουν ότι πριν φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο της κρατικής καταστολής όπως αυτή εκφράζεται με την αποστολή δυνάμεων ΜΑΤ και αστυνομίας στον δημόσιο χώρο, υπάρχει μια βίαη πνευματική καταστολή. Δεν εισακούστηκαν οι φωνές των Αγρινιωτών και όχι μόνο με συνέπεια να οδηγήσει στο φαινόμενο που ζήσαμε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Οι Σκουριές είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως αυτή η πνευματική καταστολή που χρησιμοποιείται από οργισμένους που έχουν την διαχείριση της χώρας στα χέρια τους, την κρατική εξουσία. Η πνευματική καταστολή χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο προκειμένου να φοβίσει τους ανθρώπους να μην εκφράσουν τις απόψεις τους , να μην ανοίξουν τις σκέψεις τους μέσα στην κοινωνία προκειμένου να γίνει ένας δημόσιος ανοιχτός διάλογος. Αφού δεν το πέτυχαν με τον τρόπο αυτό φτάσαμε στην κρατική καταστολή.

Σχετικά με την αισιοδοξία και αν πρόκειται να αλλάξουν οι πολιτικές αυτές ο κ. Γερονίκος ανέφερε ότι :” Όπως έχουν εξελιχθεί οι ζωές μας τα τελευταία χρόνια η αισιοδοξία είναι βασικό συστατικό της σκέψης μας. Από την είσοδο του φαινομένου της οικονομικής κρίσης έχουν ενταθεί οι ρυθμοί εκμετάλλευσης των ζωών μας και η αισιοδοξία είναι ένα “αποκούμπι” διαφορετικά είναι δύσκολο να παράγεις έργο αν δεν έχεις στο μυαλό σου μια αμυδρή ελπίδα, αισιοδοξία πως κάποια πράγματα είναι εφικτό να αλλάξουν. Θα χαρούμε στην εκδήλωση να έρθουν οι φοιτητές, ο πνευματικός κόσμος της πόλης, εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι, ηλικιωμένοι προκειμένου να τιμήσουμε με την παρουσία μας τους ανθρώπους που έρχονται από τις Σκουριές για να επικοινωνήσουν το θέμα που ζουν στην περιοχή τους το οποίο δυστυχώς είναι τραγικό χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην ελληνική χερσόνησο.”

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr