ΣΥΝΕΙΔΗΣΗLifestyleΕλένη Κούρκουλα για Δημήτρη Λιγνάδη: «Όταν έσκασε το #metoo είπαν “να η χρυσή ευκαιρία για να φάμε”»

Ελένη Κούρκουλα για Δημήτρη Λιγνάδη: «Όταν έσκασε το #metoo είπαν “να η χρυσή ευκαιρία για να φάμε”»

Ελένη Κούρκουλα για Δημήτρη Λιγνάδη: «Όταν έσκασε το #metoo είπαν “να η χρυσή ευκαιρία για να φάμε”»

Με την κατάθεση της πολιτικού και αδελφικής φίλης του Δημήτρη Λιγνάδη, Ελένης Κούρκουλα, ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία στη δική του γνωστού σκηνοθέτη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκων και νεαρών ανδρών.

«Είμαστε αδελφικοί φίλοι. Τον θεωρώ οικογένειά μου» είπε η μάρτυρας, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ο κατηγορούμενος έπεσε από τα σύννεφα όταν αρχίσαν οι καταγγελίες σε βάρος του.

Μάρτυρας: Έπεσε από τα σύννεφα όταν άρχισε όλα αυτό. Εκείνες τις ημέρες ξέσπασε ένα κύμα ότι κάτι θα γίνει με τον Λιγνάδη….
Πρόεδρος: Είχατε διαπιστώσει ότι είναι μεμπτή η συμπεριφορά του; Ότι είχε σχέση με ανήλικα;
Μάρτυρας: Με ανήλικα ποτέ. Με ενήλικους ναι, και γυναίκες και άνδρες. Ξέρω τους δεσμούς του και κορίτσια και αγόρια.
Πρόεδρος: Γενικά τι άνθρωπος είναι ως προς αυτή την πλευρά του;
Μάρτυρας: Ήταν ευγενής παραπάνω από το κανονικό, πάντα ήταν περιποιητικός. Έρχονταν στο εξοχικό μας με τις σχέσεις του και έβλεπα ότι ήταν κανονικές. Δεν υπήρχε καν η υποψία του άντρα που κάνει ότι θέλει.
Πρόεδρος: Στις εξόδους σας βλέπατε να περιστοιχίζετε από νεαρά άτομα;
Μάρτυρας: Παιδιά ουδέποτε. Παιδιά ουδέποτε, το ξαναλέω. Με νεαρούς ανθρώπους γυναίκες και άνδρες, βεβαίως.
Πρόεδρος: Πως θα τον χαρακτήριζα γενικά σαν άνθρωπο;
Μάρτυρας: Θα τον χαρακτήριζα -όσο και αν ακουστεί περίεργο σε αυτή την αίθουσα – έναν γλυκό και τρυφερό άνθρωπο.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι και η ίδια εξεπλάγη με αυτό το τσουνάμι των καταγγελιών και πως ένα από τα φερόμενα θύματα του βιασμού είχε μιλήσει για ημερομηνίες και περιστατικά που έγιναν όταν ο κατηγορούμενος ήταν μαζί με τη μαρτυρά στην Ιθάκη διακοπές.

Πρόεδρος: Για ποια περίοδο λέτε;
Μάρτυρας: Το Αύγουστο του 2015. Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τις 20 του ίδιου μήνα. Τόσο μένουμε στην Ιθάκη κάθε χρόνο. Νοικιάζουμε ένα σπίτι. Αυτό το 20ημερο ήταν σε δυο δόσεις. Το πρώτο μισό ο Δημήτρης είχε φέρει ένα φίλο του, τον Μικελάτο. Και μετά ήλθε ο αδελφός του με την ανιψιά του. Πολύς κόσμος το είδε αυτό στην Ιθάκη και προσφέρθηκε να το καταθέσει.
Πρόεδρος: Γνωρίζετε ότι υπήρχαν και στο παρελθόν καταγγελίες σε βάρος του κατηγορουμένου;
Μάρτυρας: Όχι δεν το γνωρίζω.
Εισαγγελέας: Δεν είδατε ποτέ να φιλοξενεί κάποιο πρόσωπο και μάλιστα αλλοδαπής υπηκοότητας;
Μάρτυρας: Ποτέ.
Εισαγγελέας: Είχαν λόγο κάποιο οι καταγγέλλοντες να βλάψουν τον κατηγορούμενο;
Μάρτυρας: Αυτό είναι τα μεγάλο ερώτημα. Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι που μετά από τόσα χρόνια βιαζόντουσαν να καταγγείλουν το βιασμό τους μέσα σε τέσσερις ημέρες. Αυτό είναι κάτι που δείχνει «να βγάλουμε το Λιγνάδη από τη μέσω τώρα». Κάποιοι τον ζήλευαν και πάντα είχε μια προσωπικότητα που προκαλούσε φθόνο. Θυμάμαι συνήγορο πολιτικής αγωγής, που έλεγε στη τηλεόραση όποιος είναι να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη να το κάνει τώρα. Θυμάμαι ότι υπήρχε ένας σαν τελάλης και έλεγε «τώρα για τον Λιγνάδη». Τι πιστεύω; Επειδή ήταν διευθυντής του Εθνικού ήθελαν να τον πλήξουν.
Εισαγγελέας: Γιατί;
Μάρτυρας: Για να πλήξεις την υπουργό, τον ίδιο, ακόμη και τον πρωθυπουργό. Η υπουργός τον επέλεξε. Όταν επελέγη ο Λιγνάδης για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επιλέγει καταχειροκροτούμενος. Όταν έσκασε το #metoo είπαν να η χρυσή ευκαιρία για να φάμε το Λιγνάδη. Δεν είδα κάποιο άνθρωπο σοβαρό να καταγγείλει μέσα από το θέατρο, να τον καταγγέλλει και να πει ότι «με βιάσει μέσα στο καμαρίνι». Αντίθετα, είδα κάποιες περίεργες προσωπικότητες. Άρχισαν κάποιοι να σκέφτονται που δεν ήταν από την πλευρά της κυβέρνησης να μια ευκαιρία να πλήξουμε «τον ζωηρό Λιγνάδη», να τον τελειώσουμε. Και παρασυρόμενα πολλά ΜΜΕ το καταφέρανε. Άκουγα για το ανθρωπόμορφο τέρας εκείνες τις ημέρες.

«Έκανε παρέα με ανήλικα»

Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε καταθέσει μάρτυρας, ηθοποιός – μουσικός, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Δημήτρη Λιγνάδη γράφοντας, όπως είπε, μουσική για τα έργα που εκείνος σκηνοθετούσε.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας ανέφερε πως γνωρίζει τον κατηγορούμενο από το 1993 αλλά το 2006 αντιλήφθηκε ότι είχε σχέση με ανήλικο και τότε αποφάσισε να απομακρυνθεί από εκείνον.

Πρόεδρος: Αφού λέτε ότι τον βλέπατε με ανήλικα αγόρια και ανήλικες εσείς γιατί διακόψατε το 2006;
Μάρτυρας: Ήλθε η ώρα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Πρόεδρος: Πως προέκυψε η κατάθεση σας τώρα;
Μάρτυρας: Είδα τη συνέντευξη του Β.Κ …

Ακόμη, ο μάρτυρας είπε: «Υπήρχαν φήμες. Το 2002 είχα ακούσει για το μαχαίρωμα. Πρώτη φορά άκουσα από τις δηλώσεις του εδώ ότι είναι αμφιφυλόφιλος, δεν θα παραδέχονταν ποτέ τίποτα, δεν μιλούσε ποτέ. Είχε μεγάλο θέμα να παραδεχθεί την ταυτότητά του. Από τη μια ήταν σαν να προκαλούσε και από την άλλη σαν να επιθυμούσε σοβαροφάνεια». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του επανέλαβε ότι έβλεπε να έρχονται στο θέατρο μαζί με τον κατηγορούμενο ανήλικα και να κάθονται «πάνω στο σκοτάδι». Μάλιστα, ανέφερε πως είχε δει τον κατηγορούμενο να έχει πάει δυο φορές «χτυπημένος» σε πρόβες.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 16 Ιουνίου.

Πηγή: ethnos.gr

Ν. Παπαναστάσης: Η κυβέρνηση σκόπιμα κρύβει ότι γίνεται εμπόλεμος εταίρος της κυβέρνησης Ζελένσκι

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ