ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΤεχνολογιαΚουρέτας στο «Στούντιο 4» για τη διαλειμματική νηστεία: Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες «ομπρέλες τροφίμων» που πρέπει να καταλώνουμε

Κουρέτας στο «Στούντιο 4» για τη διαλειμματική νηστεία: Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες «ομπρέλες τροφίμων» που πρέπει να καταλώνουμε

Κουρέτας στο «Στούντιο 4» για τη διαλειμματική νηστεία: Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες «ομπρέλες τροφίμων» που πρέπει να καταλώνουμε

Για την αξία της διαλειμματικής νηστείας μίλησε στην εκπομπή «Στούντιο 4» ο Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών και Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Ο κ. Κουρέτας έδωσε πολύ χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή μας και τι πρέπει να καταναλώνουμε και τι να αποφεύγουμε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Και η διαλειμματική νηστεία έχει αποτέλεσμα. Αλλά ποια είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη διαλειμματική νηστεία και στην άλλη διατροφή που κάνεις μικρά γεύματα και με λιγότερες θερμίδες; Είναι ότι η διαλειμματική νηστεία είναι ένας τρόπος “στάσης ζωής” απέναντι στο φαγητό. Δηλαδή στερείσαι το φαγητό για κάποιες ώρες και μετά τρως.

Αυτό είναι πολύ πιο κοντά στην κυτταρική αλήθεια του οργανισμού. Τι σημαίνει αλήθεια; “Μη λήθη”, ήτοι “δεν ξεχνώ”. Το κύτταρο έχει μια φυσιολογία.

Παλιότερα, όταν δεν υπήρχε φαγητό, ο άνθρωπος για πολλά χρόνια, μέχρι το 1950 -1960, έτρωγε τις εποχές που παράγουν, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Έβαζε 5 κιλά και τα έχανε το χειμώνα, για πάρα πολλά χρόνια.

Αυτό το “πέρα – δώθε, πάνω – κάτω” ήταν η βάση της μεταβολικής υγείας, όπως φάνηκε».

Είπε, ακόμη:

«Υπάρχει ένα μεταβολικό “πακέτο” το οποίο όταν το κύτταρο στερείται την τροφή, ενεργοποιεί μια σειρά από γονίδια που είναι κατά της φλεγμονής, γιατί η φλεγμονή το ζορίζει και του δημιουργεί ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα κατά του καρκίνου, κατά της γήρανσης, κατά του στρες. Άρα, όλο αυτό το πακέτο των γονιδίων αλλάζει με τη νηστεία επ’ ωφελεία της υγείας».

Ανέφερε ποιές είναι οι τρεις μεγάλες «ομπρέλες» τροφίμων πάνω στις οποίες πρέπει να χτίζεται η διατροφή μας, ήτοι:,

  • Ζυμωμένα γαλακτοκομικά, γιαούρτι, αριάνι, ξινόγαλο και κυρίως γιαούρτι πρόβειο και κατσικίσιο με πέτσα, καθώς και γιαούρτι
  • Φυλλώδη λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια

Ο Δημήτρης Κουρέτας, μάλιστα, ανανέωσε το ραντεβού με την εκπομπή για την επόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι η παρουσία του είχε τεράστια επιτυχία και ενδιαφέρον αναφορικά με την επιστήμη του.

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ