Κόβονται έργα δήμων - Δήμοι σαν το Αγρίνιο μπορεί να επωφεληθούν, από τις απεντάξεις έργων άλλων Δήμων

Μικροί δήμοι έχουν πρόβλημα μετά τις 31 Μαρτίου

Κόβονται έργα δήμων - Δήμοι σαν το Αγρίνιο μπορεί να επωφεληθούν, από τις απεντάξεις έργων άλλων Δήμων

Μικροί δήμοι έχουν πρόβλημα μετά τις 31 Μαρτίου. Κόβονται έργα δήμων όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία δήμοι σαν το Αγρίνιο μπορεί να επωφεληθούν, από τις απεντάξεις έργων άλλων Δήμων από «Τρίτση» και «Φιλόδημο»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Δημοτικά έργα που είχαν ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αλλά δεν είχαν δημοπρατηθεί έως τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου με βάση την προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Εσωτερικών, βρίσκονται σε κίνδυνο αφού το ΥΠ.ΕΣ κάλεσε με έγγραφό του, τους Δήμους να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη δημοπράτηση των έργων, σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε σε απεντάξεις!

Το πιο μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να το έχουν νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές που δεν πρόλαβαν να τρέξουν διαδικασίες και εκκρεμότητες που άφησαν οι «προηγούμενοι» και τώρα κινδυνεύουν όπως συνέβη με δήμους στην Μακεδονία για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που δεν είδαν την πολυπόθητη παράταση, όπως ζητούσαν οι πιο πολλοί, με αποτέλεσμα το θέμα να τρέχει την τελευταία στιγμή στα δημοτικά συμβούλια.

Το θέμα συζητείται έντονα με κάποιους να λένε ότι αυτή η διαδικασία θα είναι ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους δήμους. «Και με δικιά μας ευθύνη πήγαν κάποια πράγματα πίσω. Αλλά δεν είχαμε καμία βοήθεια από πουθενά. Πρέπει να δοθεί μια παράταση για να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε», έλεγε δήμαρχος, από τον δήμο του οποίου απεντάχθηκε έργο αποχετευτικού.

Στο μεταξύ, ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τα έργα που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η προθεσμία που έχει δοθεί από το υπουργείο είναι η 31η Μαρτίου! Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, είχε προειδοποιήσει για αυτήν την εξέλιξη κατά την ομιλία του σε ενημερωτική διημερίδα ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ για τους νέους δημάρχους.

Συγκεκριμένα, είχε προειδοποιήσει ότι για έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, θα τεθεί χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα δεκάδων εκατ. που δεν έχουν ξεκινήσει. «Εφιστώ την προσοχή, ειδικά των νέων δημάρχων, αφού ενημερωθούν από τις απερχόμενες Δημοτικές Αρχές, να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Δεν είναι, νομίζω, θετικό φαινόμενο να έρχεται δήμαρχος να ζητάει παράταση για ένα αθλητικό έργο που έχει ενταχθεί το 2018», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», το Αγρίνιο δεν έχει ανάλογο πρόβλημα αλλά και γενικότερα στην Αιτωλοακαρνανία λίγα είναι τα έργα που δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμα ενώ έχουν ενταχθεί στα συγκεκριμένα προγράμματα. Ο δήμαρχος Αγρινίου που έχει υψηλή θέση στην ΚΕΔΕ γνωρίζει καλά το ζήτημα και έχει κάνει κινήσεις ώστε να μην υπάρξουν απώλειες. Τα χρήματα, όμως, που θα χαθούν για κάποιες περιοχές δεν θα χαθούν αλλά θα μείνουν διαθέσιμα κι αυτό μπορεί να έχει ένα «παράπλευρο όφελος» για δήμους που μπορούν να τρέξουν γρήγορα διαδικασίες, όπως το Αγρίνιο. Τα χρήματα, δηλαδή, να επιστρέψουν στον κρατικό κορβανά και να είναι διαθέσιμα για «όσους μπορούν», ως κάποια πρόσθετα έργα.

Ήδη περιφερειακές ενώσεις δήμων ζητούν από το υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον έναν χρόνο παράταση ώστε να μπορέσουν οι μικροί κυρίως δήμοι να συμβασιοποιήσουν τα έργα για να μην υπάρξει εν τέλει περικοπή και την κατάτμηση των έργων. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τους μικρούς δήμους οι οποίοι δεν έχουν στις υπηρεσίες τους την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος είναι ενήμερος.

Οι δήμοι λένε ότι πρέπει τα χρήματα να κατευθυνθούν εκεί που στόχευαν στους δήμους και ιδιαίτερα στους μικρούς για να μπορέσουν σύντομα τα έργα αυτά, που τους αναλογούν και τα δικαιούνται, να τα εντάξουν στο πρόγραμμα και να τα υλοποιήσουν. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται αρκετοί δήμοι ανά την Ελλάδα με το ΥΠΕΣ να μη δείχνει «διάθεση» να βάλει νερό στο κρασί του, ενώ τα έργα που ενδεχομένως να απεντάσσονται είναι έργα καθημερινότητας συνήθως, με κοινωνικό αντίκτυπο κι αναζητείται φόρμουλα για να φέρουν εις πέρας τις διαδικασίες και να μην χαθούν τα κονδύλια.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

Σαρακοστιανό τραπέζι: Μέχρι και 30% ακριβότερα φέτος τα θαλασσινά - Τι αναφέρουν στη «Σ» επαγγελματίες του Αγρινίου