ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΚορονοϊός – Τζανάκης: Θα είχαμε κάτω από 5 θανάτους την ημέρα, με εμβολιασμό πάνω από 75%

Κορονοϊός – Τζανάκης: Θα είχαμε κάτω από 5 θανάτους την ημέρα, με εμβολιασμό πάνω από 75%

Κορονοϊός – Τζανάκης: Θα είχαμε κάτω από 5 θανάτους την ημέρα, με εμβολιασμό πάνω από 75%

Στο χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό αποδίδουν οι επιστήμονες τον αυξημένο αριθμό ημερήσιων θανάτων στη χώρα μας. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των διασωληνωμένων, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη.

Καλύτερη διαχείριση στους “σκληρούς” αριθμούς της πανδημίας θα είχαμε επιτύχει, με υψηλότερο αριθμό εμβολιασμένων πολιτών κατά της Covid-19. Οι 46 θάνατοι και οι 347 διασωληνωμένοι ασθενείς, που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση της Πέμπτης (14/10), θα μπορούν να ήταν κατά πολύ λιγότεροι, με καλύτερα εμβολιαστικά ποσοστά.

“Διατηρείται ένα σταθερό επίπεδο διασωληνωνώσεων και θανάτων που δεν είναι αμελητέο. Δεν είναι καλό και δεν είναι επιθυμητό να έχουμε τόσους νεκρούς κάθε μέρα. Αλλά δυστυχώς αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η εμβολιαστική κάλυψη, η οποία μπορούσε να υπάρξει”, αναφέρει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Καθηγητή στο iatropedia.gr, με ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών στο 75% στο σύνολο του πληθυσμού και άνω του 85% στα άτομα άνω των 60 ετών, η εικόνα της πανδημίας θα ήταν σήμερα πολύ πιο ήπια. Θα είχαμε μικρότερη πίεση στα νοσοκομεία και θα θρηνούσαμε λιγότερα περιστατικά με θανατηφόρα έκβαση:

“Αν ήμασταν 75% εμβολιασμένοι επί του γενικού πληθυσμού και άνω του 85% στα άτομα άνω των 60 ετών, η ημερήσια θνησιμότητα θα ήταν μεταξύ 1 και 5 θανάτων την ημέρα, όπως είναι σε άλλα κράτη και ίσως και λιγότεροι. Μπορεί να είχαμε και κάποιες μέρες, μηδέν θανάτους. Οι διασωληνωμένοι δεν θα ξεπερνούσαν τους 120”, αναφέρει συγκεκριμένα ο ειδικός.

Ακόμη και με πολλά κρούσματα ο κορονοϊός θα είχε “ενδημική μορφή”
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο κυλιόμενος μέσος όρος των εβδομαδιαίων θανάτων, στους 209 –όπως καταγράφεται σήμερα από τον ΕΟΔΥ- είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πανδημίας και όχι τα κρούσματα τα οποία με αυξημένο αριθμό εμβολιασμών θα εμφανίζονταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ως “ήπιες ή ακόμα και ασυμπτωματικές λοιμώξεις”.

“Για τα κρούσματα δεν μας νοιάζει”, λέει συγκεκριμένα και εξηγεί: “Μπορεί να ήταν παραπλήσια με τα σημερινά, ή έστω 1.500 ή 2.000, αλλά θα ήταν κρούσματα με ήπια λοίμωξη και θα την περνούσαν οι άνθρωποι “στο πόδι”, όπως τώρα οι εμβολιασμένοι”, αναφέρει.

Μια παρόμοια κατάσταση με υψηλά κρούσματα, αλλά χωρίς πολλές νοσηλείες και ελάχιστους θανάτους είναι η “ενδημική μορφή” του κορονοϊού, που επιθυμούμε να επιτύχουμε, όπως λέει:

“Αυτό που σας περιγράφω, σημαίνει “ενδημική μορφή” του κύματος, δηλαδή, η πανδημία μετατρέπεται σε ενδημική μορφή. Αυτό σημαίνει ότι θα μας απασχολεί ο κορονοϊός κάποιες εποχές με κάποιες εξάρσεις, αλλά δεν θα είναι τέτοιες που να φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν μέτρα απομόνωσης, πολλοί νεκροί και πολλοί διασωληνωμένοι. Είναι η ελεγχόμενη φάση της πανδημίας. Κάτι σαν την εποχική έξαρση της γρίπης”, λέει.

Αναμένουμε μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων με την τρίτη δόση
Βελτίωση στους σκληρούς αριθμούς της πανδημίας και κυρίως στους διασωληνωμένους, ωστόσο, αναμένεται να φέρει η χορήγηση της τρίτης δόσης όταν αυτή φτάσει σε έναν ικανοποιητικό αριθμό, δηλαδή πάνω από τις 180 χιλιάδες περίπου που είναι σήμερα.

Η τρίτη δόση θα περιορίσει τη μετάδοση και τη μόλυνση σε κάποιες ομάδες που δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία, όπως οι εμβολιασμένοι που έχουν ανοσολογικό έλλειμμα, είτε γιατί παίρνουν φάρμακα, είτε επειδή έχουν υποκείμενα νοσήματα, είτε λόγω ηλικίας, δηλαδή είναι υπέργηροι.

“Επίσης, η τρίτη δόση θα γλιτώσει και κάποιες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί, που έρχονται σε επαφή με πολύ υψηλά ιικά φορτία. Και αυτούς θα τους γλιτώσει από τις επιπτώσεις. Δηλαδή, το ποσοστό αυτών που αρρωσταίνουν -αν και εμβολιασμένοι- και καταλήγουν διασωληνωμένοι στις Εντατικές θα περιοριστεί πολύ”, καταλήγει ο Καθηγητής Τζανάκης.

Καλλιάνος: Γιατί η κακοκαιρία «Μπάλλος» είναι μια από τις χειρότερες των τελευταίων πέντε ετών

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr