ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΚορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για τη “θωράκιση” των νησιών – Τι προβλέπεται για τα νησιά του Ιονίου

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για τη “θωράκιση” των νησιών – Τι προβλέπεται για τα νησιά του Ιονίου

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για τη “θωράκιση” των νησιών – Τι προβλέπεται για τα νησιά του Ιονίου

Το σχέδιο πρωτοκόλλων και ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιώντης χώρας παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στόχος, η Ελλάδα να παραμείνει υγειονομικά ασφαλής χώρα ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο για κλίνες Covid-19 και κλίνες ΜΕΘ στα νησιά. Όπως, είπε είναι δεσµευµένες 446 απλές κλίνες νοσηλείας COVID-19 στα νησιά που μπορούν να αυξηθούν σε 694 άμεσα αν χρειαστεί. Επίσης, δεσµευτήκαν 18 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό στα νησιά που μπορούν να αυξηθούν σε 79 άμεσα αν χρειαστεί . Οι κλίνες ΜΕΘ COVID-19 θα χρησιµοποιούνται µέχρι την εξασφάλιση της διακοµιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς. Ο κ. Κικίλαις τόνισε ότι ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι περιφέρειες, ενώ οι δομές έχουν στελεχωθεί. Ήδη έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, έχουν εγκριθεί 1.100 νέες προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, “οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση”, ενώ “οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ”. “Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι’ αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά”, σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας και ανακοίνωσε ότι «επιπλέον μοριακοί αναλυτές (PCR testing) θα εγκατασταθούν και σε άλλα νησιά”.

Μοριακοί αναλυτές µε µεγάλες δυνατότητες θα µεταφερθούν σε Σύρο και Ρόδο, ενώ έχει προβλεφθεί ακτινωτός σχεδιασµός για µείωση των απαιτούµενων µεταφορών δειγµάτων. Σημειώνεται ότι υπάρχουν µικροί µοριακοί αναλυτές ήδη εγκατεστηµένοι στα παρακάτω νησιά: Μυτιλήνη, Σάµος, Χίος, Κέρκυρα, Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κως, Λέρος και Κάλυµνος. Σχεδιάζεται η εγκατάσταση µικρών αναλυτών στα παρακάτω νησιά Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήµνος, Σκιάθος, Κεφαλλονιά, Κάρπαθος, Μήλος, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως.

“Έχουμε 11 κάψουλες (αρνητικής πίεσης) για αεροδιακομιδή, θα προμηθετούμε κι άλλες” υπογράμμισε ακόμα ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι ‘οι πλωτές διακομιδές θα γίνονται από τα διαθέσιμα πλωτά μέσα ή από ιδιώτες, αν χρειαστεί”.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις αεροδιακομιδές, το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του έναν ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα) και όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας έχουν παραληφθεί άλλες οκτώ κάψουλες, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα προστεθούν ακόμη δύο. Δηλαδή, σύνολο 11. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εναέριες διακοµιδές εκτελούνται µε αεροσκάφη και ελικόπτερα που διαχειρίζεται και διαθέτει η Πολεµική Αεροπορία έπειτα από αίτηµα του ΕΚΑΒ προς το Γ.Ε.Α. ή εκµισθωµένα πτητικά µέσα από την Πολιτική Προστασία που είναι πιστοποιηµένα για την εκτέλεση αεροδιακοµιδών. Οι πλωτές διακοµιδές, οπως αναφέρεται στο σχέδιο, εκτελούνται µε πλωτά µέσα του Λιµενικού Σώµατος είτε µε µέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο (Σ.Κ.) του Λ.Σ. µετά από αίτηµα του ΕΚΑΒ.

ΔΕΙΤΕΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 724026_2132a2d571-816781e2efdc5ac4

media.enikos.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr