ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΚορονοϊός: Τι δείχνει ένα self test την 5η ημέρα της καραντίνας

Κορονοϊός: Τι δείχνει ένα self test την 5η ημέρα της καραντίνας

Κορονοϊός: Τι δείχνει ένα  self test την 5η ημέρα της καραντίνας

Κορονοϊός: Τι δείχνει ένα self test την 5η ημέρα  μετά το θετικό αποτέλεσμα;
Καραντίνα  5 ημερών είναι υποχρεωμένοι  να τηρούν όσοι βρεθούν θετικοί  στο μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron .
Αρνητικοποιείται όμως το self  τεστ με το πέρας της καραντίνας ;

 

Η επέλαση της μετάλλαξης Omicron  και τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα της στη χώρα μας, έχουν έχει προκαλέσει καθοριστικές αλλαγές στη νέα καθημερινότητα που ζούμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πριν την εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, οι κατευθυντήριες οδηγίες των υγειονομικών αρχών, περιλαμβανομένων και των ελληνικών, υποδείκνυαν την αυτο-απομόνωση (καραντίνα) για 10 ημέρες όσων είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Με την εμφάνιση της Omicron, που συνοδεύεται από ηπιότερη νόσηση λόγω του πλήρους εμβολιασμού μεγάλου αριθμού ατόμων, οι συστάσεις για την διάρκεια της καραντίνας άλλαξαν. Στην Ελλάδα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) -που βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ- το θετικό κρούσμα τίθεται σε πενθήμερη αυτο-απομόνωση σε περίπτωση ήπιας νόσησης και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα και την πέμπτη ημέρα είναι αρνητικό το rapid test, οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή δραστηριότητά τους με βασική προϋπόθεση να φορούν συνεχώς μάσκα υψηλής προστασίας και να τηρούν απαρέγκλιτα τους βασικούς κανόνες υγιεινής για επιπλέον πέντε ημέρες.

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας έχει τονίσει πως «Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά την 5η μέρα, χωρίς συμπτώματα και με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Προφανώς τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όσους έχουν συμπτώματα»

Είναι  όντως αρνητικό το τεστ την πέμπτη ημέρα; 

Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που αναρωτιούνται αν  είναι όντως  πέντε ημέρες  αρκετές για να αρνητικοποιηθεί κάποιος και να βγει από την καραντίνα.

Σύμφωνα με ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση 79 δημοσιευμένων μελετών που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εστίασε σε συνολικά 5.340 μολυσμένα άτομα, αξιολογήθηκε όχι μόνο το ιικό φορτίο που προσδιορίστηκε με το μοριακό (PCR) τεστ, το οποίο μπορεί να παραμείνει θετικό για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την ανάρρωση, αλλά και την ικανότητα καλλιέργειας βιώσιμου ιού από αυτούς τους ανθρώπους, που σημαίνει ότι εξακολουθούσαν να είναι σαφώς μολυσματικοί. Η ανασκόπηση έδειξε χαμηλό ιικό φορτίο τις πρώτες δύο ημέρες, αλλά στη συνέχεια μια κορύφωση γύρω στις τρεις έως έξι ημέρες, που ολοκληρώθηκε στις επτά έως εννέα ημέρες έως ότου δεν μπορούσε να ανακτηθεί βιώσιμος ιός τη δέκατη ημέρα. Με άλλα λόγια, τα δεδομένα υποστηρίζουν μια δεκαήμερη περίοδο απομόνωσης.

self test 5 Κορονοϊός

Μια άλλη ιαπωνική μελέτη, που δεν έχει προς το παρόν δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, μελέτησε το ιικό φορτίο με βάση την Omicron και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποβολή του από τον οργανισμό είναι υψηλότερη στις τρεις με έξι ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων της Covid-19. Επίσης μια μικρή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα στα τρία άτομα εξακολουθούν να είναι μολυσματικά και μετά την πέμπτη ημέρα.

Οι μελέτες υποδεικνύουν  ότι την πέμπτη ημέρα πολλοί άνθρωποι θα εξακολουθούν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό, κάτι που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα σημαντική περαιτέρω εξάπλωση της Covid-19.

Γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο πως  την πέμπτη ημέρα της καραντίνας κάποιος αρνητικοποιείται επειδή εξαφανίστηκαν τα συμπτώματα και μπορεί να επανέλθει στην καθημερινότητά του χωρίς μέτρα προφύλαξης.

Ο κίνδυνος να είναι  κανείς μεταδοτικός είναι υπαρκτός και ανεξαρτήτως αποτελέσματος του self ή του rapid test θα πρέπει  και μετά τη λήξη της πενθήμερης καραντίνας να συνεχίσει να είναι προσεκτικός στις οικογενειακές και κοινωνικές επαφές του, να μην ξεχνά να  φορά μάσκα υψηλής προστασίας και να φροντίζει να τηρεί αυστηρά τα μέτρα υγιεινής.

Φυσικά στην περίπτωση που και μετά την πέμπτη ημέρα είναι έκδηλα τα συμπτώματα της Covid-19 η καραντίνα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθούν και να αρνητικοποιηθεί το self ή το rapid test.

πηγή : ygeiamou.gr 

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη – Άλλες δύο κοπέλες καταγγέλλουν ότι κακοποιήθηκαν με τον ίδιο τρόπο

Άκης Τσοχατζόπουλος: Ανοίγει σήμερα διαθήκη του

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →