ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΚορονοϊός – Σχολεία: 14.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα self tests

Κορονοϊός – Σχολεία: 14.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα self tests

Κορονοϊός – Σχολεία: 14.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα self tests

Στα 14.000 εν δυνάμει κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά, δασκάλους και καθηγητές η πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τα στοιχεία προέρχονται από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας και αφορούν σε όσους καταχώρησαν τα στοιχεία τους μέχρι χτες το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς είναι περισσότερα καθώς πολλοί καταχώρησαν στοιχεία σήμερα το πρωί καθώς δεν είχαν προμηθευτεί self test λόγω έλλειψης στα φαρμακεία.

Τώρα όλοι αυτοί οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν rapid test ή μοριακό προκειμένου να έχουν το οριστικό αποτέλεσμα αν δηλαδή πραγματικά νοσούν. Με βάση το νέο πρωτόκολλο όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει και σήμερα το απόγευμα και νέο δεύτερο τεστ για να πάει αύριο σχολείο. Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας «πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας , δηλαδή 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι και αυτό γιατί έκαναν τεστ όλοι (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Και αυτό γίνεται χάρη στη λειτουργία των σχολείων. Αυτά τα κρούσματα δεν θα είχαν βρεθεί εάν δεν λειτουργούσαν τα σχολεία».

«Όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να έχουν ιδέα ότι ήταν φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω των τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα και στην κοινωνία ευρύτερα. . Άλλη μια απόδειξη ότι πέρα από αυτονόητους παιδαγωγικούς λόγους η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς», τονίζει το υπουργείο Παιδείας.

Ταλαιπωρία

Μετά την ταλαιπωρία για γονείς και εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν κατάφεραν να βρουν self test σε φαρμακεία, το απόγευμα του Σαββάτου διευκρινίστηκε ότι όσοι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν θα πρέπει να βρίσκονται από αυτή την ώρα στις σχολικές μονάδες όπου και θα διενεργούνται αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι έξω από αυτές και στη συνέχεια το αρνητικό τεστ θα αποτελεί το «διαβατήριο» για να περάσουν στις αίθουσες. Διαφορετικά, οι γονείς θα μπορούν να πάρουν το τεστ από το σχολείο και να το κάνει στο παιδί στο σπίτι, εάν βέβαια επαρκεί ο χρόνος.

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, οι διευθυντές των σχολείων έχουν οδηγία να βρίσκονται στο σχολείο ήδη από τις 7.00 το πρωί της Δευτέρας και να έχουν τεστ για τις περιπτώσεις μαθητών ή εκπαιδευτικών που δεν έχουν προμηθευτεί.

Με τη σειρά τους το προσωπικό των σχολείων απευθύνει έκκληση σε γονείς να βρίσκεται επίσης από νωρίς στα σχολεία ώστε να κυλήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία.

Όπως άλλωστε τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, τη Δευτέρα «όλα τα σχολεία θα έχουν τεστ ώστε οι γονείς των μαθητών που δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν λόγω έλλειψης στα φαρμακεία να τα πάρουν».

Την ίδια ώρα όσοι γονείς έχουν self test η διαδικασία προβλέπει να γίνεται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο self test έπρεπε να γίνει την Κυριακή 9 Ιανουαρίου, ένα ακόμη τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και το τρίτο την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Κυβερνητικές πηγές: Ολοκληρώθηκε ο εφοδιασμός με self test

Το μεσημέρι της Κυριακής κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα με επιπλέον self test από το απόθεμα του κράτους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ. Δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο τεστ στις σχολικές μονάδες της χώρας έναντι 200.000 (12%) μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι Δήμοι προχωρούν σε αγορά πρόσθετων τεστ για κάθε σχολική μονάδα ώστε να προμηθεύσουν μέσω των σχολικών επιτροπών αν τυχόν παρουσιάσουν κενά.

Πηγή: ethnos.gr

Κέρδισε το δικαστήριο ο Τζόκοβιτς, μένει στην Αυστραλία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ