ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΚορωνοϊός – Pfizer: Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Κορωνοϊός – Pfizer: Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Κορωνοϊός – Pfizer: Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Τα νεότερα αποτελέσματα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά

Νεότερα αποτελέσματα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου τους για τη νόσο COVID-19, BNT162b1, δίνουν στη δημοσιότητα οι Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται αποτελεσματικότητα 95% έναντι του SARS-CoV-2.

Τα νέα αυτά δεδομένα ανοίγουν τον δρόμο για την κατάθεση αιτήματος επείγουσας αδειοδότησης προς τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τις προσεχείς ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τη Δευτέρα η Moderna ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 94,5% του δικού της εμβολίου.

Σύμφωνα τα νεότερα κλινικά δεδομένα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών των Pfizer/BioNTech, το BNT162b1 φαίνεται να προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες, χωρίς σημαντικά προβλήματα ασφαλείας στο σύνολο των 44.000 εθελοντών που λαμβάνουν μέρος στις κλινικές δοκιμές.

Πριν μια εβδομάδα οι Pfizer/BioNTech είχαν ανακοινώσει πως σε δείγμα 94 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων λοίμωξης COVID-19, το εμβόλιο είχε 90% αποτελεσματικότητα. Τώρα ανακοινώνουν στοιχεία από 170 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19: μόνο οκτώ συμμετέχοντες που εμβολιάστηκαν νόσησαν, ενώ στην ομάδα του εικονικού εμβολιασμού (placebo) νόσησαν 162 εθελοντές.

Το BNT162b1 εμπόδισε την εκδήλωση σοβαρής νόσου COVID-19, με εννέα στις δέκα σοβαρές περιπτώσεις να αφορούν στην ομάδα ελέγχου.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα άνω των 65 ετών, που συνήθως νοσούν σοβαρότερα, είναι άνω του 94%, σύμφωνα με τις Pfizer/BioNTech.

Στους περισσότερους εθελοντές το εμβόλιο έγινε καλά ανεκτό, ενώ παρατηρήθηκε κόπωση στο 3,7% των εμβολιαζόμενων μετά την δεύτερη δόση. Ωστόσο, αυτή ήταν η μόνη ανεπιθύμητη ενέργεια που αναφέρθηκε σε άνω του 2% του δείγματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταίρων, θα καταθέσουν αίτημα επείγουσας αδειοδότησης στον FDA τις επόμενες ημέρες. Την Τρίτη ο πρόεδρος της Pfizer Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά μιλώντας σε συνέδριο ανέφερε ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία για την ασφάλεια του εμβολίου σε βάθος διμήνου, όπως απαιτεί ο FDA, προκειμένου να εξετάσει το σχετικό αίτημα για την έγκριση κάθε εμβολίου για τη νόσο COVID-19.

protothema.gr

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα: Ακόμα 22 νεκροί τις τελευταίες ώρες

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr