ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΚορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία – Το σχέδιο για να «αντέξουν»

Κορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία – Το σχέδιο για να «αντέξουν»

Κορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία – Το σχέδιο για να «αντέξουν»
Ενεργοποιούνται όλες οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες θα κληθούν να δεχθούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού ώστε να ενισχυθούν οι νέες 50 ΜΕΘ που ετοιμάζονται.

Την ύστατη μάχη να θωρακίσουν το σύστημα υγείας πριν από το μεγάλο κύμα των κρουσμάτων του κορονοϊού που αναμένεται σε δύο με τρεις εβδομάδες δίνουν οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές. Αλλωστε το ήδη κουρασμένο σύστημα υγείας δοκιμάζεται με τον πιο σκληρό τρόπο, αφού θα κληθεί να σηκώσει το βάρος όλων των περιστατικών, έχοντας μάλιστα ένα ήδη κουρασμένο ιατρονοσηλευτικό δυναμικό.

Γι’ αυτό και το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες που μπορούν να βοηθήσουν στο να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενεργοποιεί και όλες τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των περιστατικών και να μη μεταβαίνουν στα νοσοκομεία οι ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας, που συντονίζεται από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, ενεργοποιεί εντός της εβδομάδας τα Κέντρα Υγείας, τα οποία συνεπικουρούμενα από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα κληθούν να δεχθούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όταν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και πρέπει να εξετασθούν.

Η εξέταση των δειγμάτων

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του «Εθνους της Κυριακής» έλεγαν ότι ήδη ενεργοποιούνται μέσα στην εβδομάδα 10 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, τα οποία θα συνεργάζονται με τις κοντινές τους ΤΟΜΥ, ώστε να λαμβάνουν δείγμα προς εξέταση από άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα κορονοϊού.

Να υπενθυμιστεί ότι τα τελευταία 24ωρα το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην εξετάζονται όλα τα δείγματα των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα και σπεύδουν στα νοσοκομεία, παρά μόνο εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν σοβαρή συμπτωματολογία.

Οι ειδικοί κρίνουν άλλωστε πως όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, επιδημιολογικά δεν συμβάλλει σε κάτι η εργαστηριακή εξέταση, αρκεί ο ασθενής να παραμείνει στο σπίτι του για να μη μεταδώσει τον ιό. Με την ενεργοποίηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να αποσυμφορηθούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία αναφοράς, όπου και μεταβαίνουν τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για να εξετασθούν τόσο κλινικά όσο και εργαστηριακά.

Ταυτόχρονα ξεκινά μέσα στην εβδομάδα η μετακίνηση προσωπικού προκειμένου να ενισχυθούν σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον τα νοσοκομεία αναφοράς και ειδικά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οπως μεταφέρουν πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», ήδη έχει δοθεί εντολή από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας σε όλους τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να μεταφερθεί προσωπικό από τα χειρουργικά τμήματα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και στους θαλάμους που έχουν δημιουργηθεί για τη νοσηλεία των περιστατικών με κορονοϊό. Αλλωστε οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν διακοπεί, με εξαίρεση τις επείγουσες, και θεωρείται ότι το προσωπικό των χειρουργείων μπορεί να αντεπεξέλθει στις εντατικές.

ethnos.gr

Ο κορονοϊός μας βάζει με κάρτα από σήμερα στα σούπερ μάρκετ!

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr