ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΚορονοϊός: «Καμπανάκι» για τη χρήση των κλιματιστικών – Δεν τα συντηρούν οι Αιτωλοακαρνάνες παρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» για τη χρήση των κλιματιστικών – Δεν τα συντηρούν οι Αιτωλοακαρνάνες παρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» για τη χρήση των κλιματιστικών – Δεν τα συντηρούν οι Αιτωλοακαρνάνες παρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

Με το πρώτο κύμα καύσωνα να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, και τα κλιματιστικά έχουν «πάρει φωτιά».

Οι ειδικοί επιμένουν ότι η ανανέωση του αέρα των εσωτερικών χώρων αποτελεί βασικό μέτρο για τη μείωση της μετάδοσης νοσημάτων όπως ο κορονοϊός από άτομο σε άτομο με σταγονίδια μέσω του αναπνευστικού συστήματος.

Σύμφωνα με Αιτωλοακαρνάνες επαγγελματίες του χώρου της συντήρησης κλιματιστικών, η αύξηση των καθαρισμών είναι αμελητέα, μέχρι στιγμής, σε σχέση με άλλες χρονιές το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Βέβαια, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο καιρός μέχρι πρότινος βοηθούσε στο να μην υπάρχει η ανάγκη χρήσης των κλιματιστικών μονάδων. Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα η συντήρηση θα έπρεπε να είναι μείζονος προτεραιότητας ζήτημα, καθώς η ζέστη άρχισε να δείχνει τα «δόντια» της.

Παράλληλα, φαίνεται πως οι πολίτες ερμηνεύουν λάθος τις οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ για τη χρήση των κλιματιστικών, μιας και ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού παραμονεύει. Ως προς το ζήτημα αυτό και με βάση τα νέα δεδομένα, κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου καθώς ανέκαθεν μια μερίδα Αιτωλοακαρνάνων επέλεγε να συντηρήσει τα κλιματιστικά κάθε δεύτερο χρόνο, ανεξαρτήτως αν η χρήση τους ήταν χειμώνα – καλοκαίρι.

Οδηγίες για την ασφαλή χρήση των κλιματιστικών σε συνάρτηση με τον κορονοϊό

Μονοκατοικίες, αστικές και αγροτικές κατοικίες

α. Δεν έχουν κανένα κίνδυνο εκτός εάν κάποιος νοσεί, μπορεί να λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών.
β. Συνιστάται να αερίζεται ο χώρος κατά διαστήματα.
γ. Δε συνιστάται η παραμονή ανοικτού παραθύρου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας γιατί η μονάδα θα καταστραφεί από υπερθέρμανση του συμπιεστή (Hot keep). Εάν λάβουμε υπόψη ότι στην Αττική λειτουργούν περίπου 2,5 εκατομμύρια κλιματιστικά εφόσον λειτουργούν με ανοικτά παράθυρα (όπως υποστηρίζουν μερικοί), η θερμική ακτινοβολία για το λεκανοπέδιο θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Προσέτι οι μονάδες αυτές θα υπερθερμανθούν λόγω της συνεχούς λειτουργίας και θα καταστραφούν. Οι μονάδες οικιακού τύπου (split units), όπου είναι εφικτό, να τίθενται εκτός λειτουργίας ή όταν αυτό δεν είναι δυνατό, να τίθενται σε συνεχή λειτουργία και κατά τακτά χρονικά διαστήματα να αερίζεται ο χώρος από ανακλώμενες πόρτες ή παράθυρα.

Λεωφορεία

α. Αντικατάσταση φίλτρων αερισμού
β. ρύθμιση εξωτερικού αερισμού
γ. Μάσκα εργαζόμενοι και επιβάτες

Ιδιωτικά Ι.Χ.

α. Αντικατάσταση φίλτρων αερισμού
β. Ρύθμιση εξωτερικού αερισμού
γ. Μάσκα οι επιβάτες

Επαγγελματικά αυτοκίνητα – ΤΑΞΙ

α. Ρύθμιση εξωτερικού αερισμού
β. Αντικατάσταση φίλτρων αερισμού
γ. μάσκα εργαζόμενοι και πελάτες

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr