ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΚορωνοϊός: Ανησυχία για νέες εστίες από το κουρμπάν μπαϊράμ σε Ξάνθη-Ροδόπη

Κορωνοϊός: Ανησυχία για νέες εστίες από το κουρμπάν μπαϊράμ σε Ξάνθη-Ροδόπη

Κορωνοϊός: Ανησυχία για νέες εστίες από το κουρμπάν μπαϊράμ σε Ξάνθη-Ροδόπη

Νέα «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού στις περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης φοβούνται οι ειδικοί μήπως φέρει το επερχόμενο κουρμπάν μπαϊράμ (γιορτή των θυσιών).

Θα γιορταστεί το τριήμερο 31 Ιουλίου και 1-2 Αυγούστου και προβλέπει προσευχές σε τζαμιά αλλά και πολλά οικογενειακά τραπέζια. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στις 24 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του ραμαζάν μπαϊράμ, με αποτέλεσμα τον επόμενο μήνα τα κρούσματα κορωνοϊού να καταγράψουν μεγάλη αύξηση στην περιοχή της Θράκης.

Οι Αρχές ανησυχούν καθώς, ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει η εξάπλωση του κορωνοϊού από την προηγούμενη γιορτή των μουσουλμάνων, καλούνται να διαχειριστούν την επερχόμενη. Στην πλειονότητά τους οι μουσουλμάνοι προσέρχονται στα τζαμιά με μάσκες. Ωστόσο, δεν εμφανίζονται το ίδιο προσεκτικοί στις υπόλοιπες δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους και εξακολουθούν να στρώνουν μεγάλα τραπέζια με την παρουσία πολλά συγγενών και μάλιστα ηλικιωμένων.

Μαζική προσέλευση

Ηδη, εν όψει του κουρμπάν μπαϊράμ καταγράφεται σημαντική προσέλευση πιστών στα τζαμιά των δύο ψευτομουφτείων. Δεν πηγαίνουν μόνο για προσευχή αλλά και για να δώσουν… 120 ευρώ (σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς επίσημα παραστατικά) στις δύο ψευτομουφτείες, προκειμένου να βοηθηθούν οι πιο φτωχές μουσουλμανικές οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να σφάξουν ένα μοσχάρι και να το φάνε μαζί με πιλάφι τις τρεις ημέρες που διαρκεί η γιορτή.

Την ίδια ώρα, το σφράγισμα των συνόρων με την Τουρκία ματαιώνει τα σχέδια πολλών Τούρκων που ήθελαν να παρευρεθούν στο ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1995. Το μνημόσυνο θα τελεστεί την Παρασκευή -ημέρα που θα γίνει και η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία– με την παρουσία των συγγενών και φορέων της μειονότητας της Θράκης. Μέχρι πέρσι, στο μνημόσυνο παρευρίσκονταν βουλευτές, δήμαρχοι και αξιωματούχοι της Τουρκίας, οι οποίοι φέτος αδυνατούν να έρθουν λόγω κορωνοϊού. Οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να έρθουν από Κωνσταντινούπολη ή άλλες περιοχές της Τουρκίας είναι Ελληνες μουσουλμάνοι της Θράκης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr