ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα Νεα«Κόντρα» Τραπεζιώτη-Μοσχολιού και εκατέρωθεν κατηγορίες

«Κόντρα» Τραπεζιώτη-Μοσχολιού και εκατέρωθεν κατηγορίες

Με αφορμή την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ Επίθεση στον δήμαρχο Αγρινίου Παύλο Μοσχολιό, με αφορμή την χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ και την απορρόφηση των κονδυλίων, εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος, Δημήτρης Τραπεζιώτης.

Στην ανακοίνωσή του, κατηγορεί τον κ. Μοσχολιό ότι «μη έχοντας ολοκληρωμένο έργο να επιδείξει  κάνει λόγο για ανάπτυξη με τα έργα ΕΣΠΑ», ενώ όπως αναφέρει, ανάμεσα στους 7 δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, το Αγρίνιο βρίσκεται μόλις στην 5η θέση όσον αφορά στην απορροφητικότητα.

Σε απάντησή του, ο κ. Μοσχολιός δημοσιεύει τη λίστα των δημοπρατημένων έργων και κατηγορεί με τη σειρά του τον κ. Τραπεζιώτη ότι ως πρώην δήμαρχος Θεστιέων, παρέδωσε το 2010 «τον πλέον χρεωμένο Καποδιστριακό δήμο».
Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Τραπεζιώτης αναφέρει ότι ο δήμος Αγρινίου είναι 5ος σε απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, «ενώ παράλληλα επιχειρεί να σφετεριστεί ως δικά του έργα 40 εκατ. ευρώ της περιφέρειας». Σύμφωνα με τον πίνακα που περιλαμβάνει η ανακοίνωση, φαίνεται ότι ο δήμος Αγρινίου έχει απορροφήσει μόλις το 41,08% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Όπως λέει ο επικεφαλής της «Ανατροπής Τώρα – Πολίτες σε Δράση», αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έργα τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί, «όπως η ύδρευση και η αποχέτευση των παραλίμνιων οικισμών», εμφανίζονται στα πεπραγμένα. Αναφορά γίνεται και στο έργο ανάπλασης του Πάρκου το οποίο, όπως καταγγέλλεται, ενώ έχει προϋπολογιστεί έχει «μπλοκάρει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού «δεν είχε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση».
Λόγος όμως γίνεται και για προσπάθεια του δήμου να οικειοποιηθεί έργα τα οποία υλοποιούνται με χρήματα της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, όπως είναι η βελτίωση του δρόμου προς τον ΧΥΤΑ και η ανέγερση του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και του Δημοτικού Σχολειού Λεπενούς. Τέλος, ο κ. Τραπεζιώτης κατηγορεί τον νυν δήμαρχο Αγρινίου ότι δεν προχώρησε το έργο της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης στο Καινούργιο και το Παναιτώλιο, αν και το παρέλαβε δημοπρατημένο από τον κ. Τραπεζιώτη, όταν διατελούσε δήμαρχος Θεστιέων.
Στη δική του απάντηση, ο κ. Μοσχολιός παρουσιάζει τον πίνακα των δημοπρατημένων έργων τα οποία, όπως αναφέρει, είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «έναν δήμο που κρατήθηκε όρθιος και διοχέτευσε περισσότερα από 93 εκατομμύρια ευρώ», ενώ κατηγορείται ο κ. Τραπεζιώτης ότι το 2010 παρέδωσε «ουσιαστικά μηδενικό ταμείο» στον δήμο Θεστιέων. Όσον αφορά στο θέμα της ανέγερσης σχολείων, αναφέρεται ότι από το 2011 αυτό είναι αρμοδιότητα των δήμων, ενώ για το έργο του δικτύου αποχέτευσης στο Καινούριο και το Παναιτώλιο, λέγεται ότι αυτό δεν πραγματοποιήθηκε επειδή ο δήμος Θεστιέων «ήταν ανίκανος να υλοποιήσει το έργο».
Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα της ανάπλασης του Πάρκου, η ανακοίνωση του κ. Μοσχολιού κατηγορεί τον κ. Τραπεζιώτη ότι «δε δίστασε να προσπαθήσει να ακυρώσει βασικές υποδομές, καθοριστικές για την ανάπτυξη της πόλης, προκειμένου να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη, (ανάπλαση Πάρκου, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο)».
Στο θέμα των πόρων του ΕΣΠΑ, των οικονομικών του πρώην δήμου Θεστιέων και του δικτύου αποχέτευσης σε Καινούριο και Παναιτώλιο, επανήλθε με νέες ανακοινώσεις του ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου με το συνδυασμό «Ανατροπής Τώρα – Πολίτες σε Δράση», Δημήτρης Τραπεζιώτης. Όσον αφορά στους πόρους του ΕΣΠΑ, αναφέρει ότι ουσιαστικά ο κ. Μοσχολιός δεν διαψεύδει τα οικονομικά δεδομένα, ενώ επιτίθεται στον νυν δήμαρχο κατηγορώντας των ότι επίσης είχε χρέη το 2010, ενώ  ο δήμος Θεστιέων είχε χρέη προερχόμενα από δάνεια με τα οποία πραγματοποιήθηκαν έργα. Αποκαλεί τον κ. Μοσχολιό «δήμαρχο των ΜΑΤ» για το ζήτημα του Πάρκου και υπεραμύνεται της νομικής εκπροσώπησης που προσέφερε στους κατοίκου που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, λέγοντας ότι δεν είναι «σαν άλλους που έχουν καμία εικοσαριά χρόνια να βιοποριστούν από τη δική τους εργασία».

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr