ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΚοντά στο 9 οι βάσεις στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Κοντά στο 9 οι βάσεις στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Κοντά στο 9 οι βάσεις στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας
  • Αγωνία για τις κενές θέσεις που θα προκύψουν από την ΕΒΕ
  • Πάνω από 8.000 μόρια η διαφορά από τις περσινές βάσεις σε ορισμένα Τμήματα

Τεράστια αύξηση στη βάση εισαγωγής τους αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογίων των υποψηφίων που διεκδικούν φέτος μία θέση στα ΑΕΙ και την ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας των στατιστικών των επιδόσεων των υποψηφίων στις πανελλαδικές, έχουν σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί τα δεδομένα που καθορίζουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δηλαδή ο μέσος όρος της επίδοσης σε κάθε επιστημονικό πεδίο και σε συνδυασμό με τους συντελεστές που έχουν επιλέξει τα Πανεπιστήμια, μπορεί πλέον να γίνει η εκτίμηση για τη φετινή βάση εισαγωγής των Τμημάτων.

Βεβαίως για την τελική διαμόρφωση των βάσεων θα παίξουν ρόλο και οι συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα του κάθε επιστημονικού πεδίου.

Όπως τα περισσότερα τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ, έτσι και τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας του Πανεπιστημίου Πατρών, έχοντας αρκετά χαμηλή βάση εισαγωγής από πέρυσι έχουν επιλέξει συντελεστή 0,8 και 0,82 για να περιορίσουν τις κενές θέσεις που θα έχουν ακριβώς λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Με εξαίρεση το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο, που ανήκει στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, όλα τα υπόλοιπα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας εντάσσονται στο δεύτερο και τρίτο επιστημονικό πεδίο, όπου ο μέσος όρος των επιδόσεων διαμορφώνεται κοντά στο 12 (12,1 στο 3ο πεδίο και 11,75 στο 2ο πεδίο).

Με συντελεστές 0,8 και 0,82 η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται κοντά στο 9,5. Βάση που απέχει πολλές χιλιάδες μόρια από τις περσινές βάσεις των τμημάτων του Μεσολογγίου, για παράδειγμα, που είχαν βάση 1.700  μόρια το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και 1.025 μόρια  το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.

Παρόμοια εικόνα και για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο που πέρυσι είχε βάση εισαγωγής 3.475 μόρια, δηλαδή περίπου 6.000 μόρια λιγότερα από τη φετινή βάση, που εκτιμάται πως διαμορφωθεί. Σε αυτά τα Τμήματα πλέον υπάρχει ισχυρή πιθανότητα, η πλειονότητα των θέσεών τους να μείνει κενή.

Μικρότερη απόσταση από τη φετινή βάση εισαγωγής φαίνεται ότι χωρίζει τα άλλα δύο Τμήματα του Αγρινίου, το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, πράγμα που λογικά θα επιφέρει και λιγότερες κενές θέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, που πέρυσι είχε τη μεγαλύτερη βάση (8.100 μόρια) από τα υπόλοιπα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας φαίνεται να απέχει μόνο περίπου 1.500 μόρια από τη φετινή ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Διόλου τυχαία το συγκεκριμένο Τμήμα φέτος μιας και έχει απορροφήσει το Τμήμα ΔΕΑΠΤ, μετά το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει τη μεγαλύτερη κατανομή εισακτέων με 280 θέσεις.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο μιλούν για περίπου 20.000 κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν στα ΑΕΙ της χώρας. Υπάρχουν βέβαια και μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις που κατεβάζουν τον αριθμό αυτό, όπως και δυσμενέστερες που τον ανεβάζουν.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι μερικές χιλιάδες υποψηφίων με χαμηλές βαθμολογίες θα “κατευθυνθούν” αναγκαστικά στα Δημόσια ΙΕΚ, ενώ η νέα ακαδημαϊκή χρόνια θα συνοδευτεί λόγω των κενών θέσεων με ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο για τα πανεπιστημιακά Τμήματα ιδίως της επαρχίας.

Στην περίπτωση των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας αν οι απώλειες είναι μεγάλες, τότε δεν αποκλείεται το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών, που είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, που επιχείρησε να προλάβει τις επιπτώσεις της ελάχιστης βάσης εισαγωγής με ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο συγχωνεύσεων Τμημάτων, δεν αποκλείεται να θέσει ζήτημα βιωσιμότητας των Τμημάτων και να επανέλθει με νεότερες προτάσεις…

Οι περσινές βάσεις και η εκτίμηση για τη φετινή βάση στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας: 

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 18 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 2.794 σε όλη την χώρα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr