ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΓιατί «κόλλησε» το Open Mall στο Αγρίνιο

Γιατί «κόλλησε» το Open Mall στο Αγρίνιο

Γιατί «κόλλησε» το Open Mall στο Αγρίνιο

Όπως πληροφορείται η «Σ» το Open Mall στο Αγρίνιο κόλλησε καθώς δύο είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εγχείρημα στο Αγρίνιο αλλά και γενικά στην πλειοψηφία των δήμων που εξέφρασαν διάθεση να το τρέξουν.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας:

Γιατί «κόλλησε» το Open Mall στο ΑγρίνιοΘεωρητικά, με βάση το πώς πήγαιναν τα πράγματα πριν την πανδημία, θα έπρεπε το Αγρίνιο μέχρι το 2023 να διαθέτει «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» ή Open Mall όπως είναι ο ευρύτερα γνωστός όρος.

Είχε παρθεί η απόφαση και είχαν υπογράψει ο δήμος Αγρινίου με τον εμπορικό σύλλογο της πόλης για τις παρεμβάσεις που θα γινόταν σε συγκεκριμένους δρόμους, μέσω της ένταξης στο σχετικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον νόμο, στο Αγρίνιο ο Ε.Σ.Α. μπορούσε και μπορεί να είναι ο εταίρος του δήμου γιατί διαθέτει από το καταστατικό του υπάλληλο.

Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να τρέξει το πρόγραμμα ο δήμος με το Επιμελητήριο όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες πόλεις.

Η σημερινή πραγματικότητα λέει ότι το πρόγραμμα έχει πάρει παράταση και σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει για όλες τις πόλεις που θέλησαν να το υιοθετήσουν(εξαίρεση μερικές περιπτώσεις που είχαν τρέξει την διαδικασία σε πρώιμο στάδιο).

Η συμφωνία είχε ξεκινήσει το 2018 και, όπως προαναφέρθηκε, μέσα στην πενταετία το Open Mall έπρεπε να είναι στην διάθεση των Αγρινιωτών.

Επιλέχθηκε για να γίνει με συνολικό προϋπολογισμό 1.877.632,03 ευρώ που εξασφαλίστηκαν μέσω του ΕΣΠΑ και συμπεριλάμβανε εκτός από την ανάπλαση εμπορικών δρόμων και αναμόρφωση βιτρινών σε καταστήματα.

Η αποδοχή της χρηματοδότηση είχε γίνει από το δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου το 2019 κι όλα έμοιαζαν έτοιμα αλλά κάτι τέτοιο δεν προέκυψε.

Το ζήτημα ήρθε και στην συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 25/5 όταν ζητήθηκε από την αντιπολίτευση ενημέρωση για το πού βρίσκεται το θέμα.

Όπως πληροφορείται η «Σ» δύο είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εγχείρημα στο Αγρίνιο αλλά και γενικά στην πλειοψηφία των δήμων που εξέφρασαν διάθεση να το τρέξουν.

Πρώτον, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια εκ των οποίων τα 2,5 ήταν μέσα στην πανδημία είναι φυσιολογικό να έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη- ή να έχουν απλά κλείσει -καταστήματα που είχαν εκφράσει την διάθεση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να προσαρμοστούν στο συνολικό project.

Και, δεύτερον, συντρέχει οικονομικός λόγος στο μπλοκάρισμα του ανοιχτού κέντρου εμπορίου. Καθώς ο Εμπορικός Σύλλογος για να τρέξει τις διαδικασίες χρειάζεται να προσλάβει και τεχνικό επιστήμονα αλλά και οικονομικό σύμβουλο, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει αν χαθούν τα λεφτά για κάποιον οποιονδήποτε λόγο ή υπάρξει άλλο αξεπέραστο πρόβλημα χρηματοδότησης σε μια εποχή που όλα είναι ρευστά.

Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα που θα έχουν γίνει; «Πάντως όχι ο Ε.Σ.Α. γιατί πολύ απλά δεν έχει λεφτά», λένε άνθρωποι του εμπορικού κόσμου της πόλης που γνωρίζουν την κατάσταση.

Πρέπει, τέλος, να επισημανθεί το εξής. Το πρόγραμμα στη πρώτη του μορφή αφορούσε σε πόλεις που έχουν αξιοθέατα, τουρισμό και ιστορικό κέντρο κάποιας έκτασης. Το Αγρίνιο είχε ενταχθεί με άλλες προϋποθέσεις, με εμπορική στόχευση και στρατηγική.

Ο τότε πρόεδρος του Ε.Σ.Α Πάνος Μπεσίνης έλεγε χαρακτηριστικά:

«Πρώτα θα αναπλαστεί ο δημόσιος χώρος των υπαρχόντων δρόμων και έπειτα θα ανακαινιστούν και θα συγχρονιστούν οι προσόψεις των καταστημάτων.

Το πρόγραμμα προβλέπει οι δρόμοι του Open Mall και η πόλη να διαθέτουν ιστορικές και πολιτιστικές αναφορές, όπως επίσης και τουριστικό ενδιαφέρον.

Το Αγρίνιο επιλέχθηκε μετά από εμπεριστατωμένη, επίμονη και επίπονη δουλειά από τους εργαζόμενους του Δήμου Αγρινίου, στον τομέα του προγραμματισμού και τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, συνεπώς ο φάκελος που κατατέθηκε διέθετε τέτοια δομή και περιεχόμενο που έπεισε τους υπεύθυνους του προγράμματος.

Το επόμενο στοίχημα είναι να υλοποιηθεί με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα αναπλάσουν το εμπορικό κέντρο και θα κάνουν την πόλη και τα καταστήματα πιο ελκυστικά, πιο σύγχρονα, όπως επίσης το κέντρο μέσα από έξυπνες εφαρμογές θα γίνει πιο εύκολο στην επισκεψιμότητα».

Με λίγα λόγια, κινδυνεύει το Αγρίνιο να χάσει άλλο ένα εργαλείο που ίσως να το έκανε ένα κανονικό κέντρο εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας στην Αιτωλοακαρνανία.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Γιατί «κόλλησε» το Open Mall στο Αγρίνιο

Αγρίνιο: Όπως πέρυσι τα καλοκαιρινά Σάββατα στην αγορά;

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ