ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣτο «κόκκινο» οι οφειλές – Τα 9 εκατ. αγγίζουν οι οφειλές προς το Δήμο Αγρινίου

Στο «κόκκινο» οι οφειλές – Τα 9 εκατ. αγγίζουν οι οφειλές προς το Δήμο Αγρινίου

Στο «κόκκινο» οι οφειλές – Τα 9 εκατ. αγγίζουν οι οφειλές προς το Δήμο Αγρινίου

Τα 9 εκατ. αγγίζουν οι οφειλές προς το Δήμο Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Στο «κόκκινο» οι οφειλές

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Οφειλέτες και δήμοι περιμένουν να «ανοίξουν» οι νέες ρυθμίσεις για να… ρυθμιστούν οι οφειλές που δεν αποπληρώθηκαν σε προηγούμενες ρυθμίσεις

«Κόκκινο» χτυπούν οι οφειλές προς το Δήμο Αγρινίου, που προέρχονται κυρίως από δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους, πρόστιμα ΚΟΚ και πολεοδομικά πρόστιμα. Οι οφειλές ανέρχονται περίπου σε 9 εκατ. ευρώ, ενώ πολλοί εκ των οφειλετών που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις τις έχασαν.

Ο λόγος που βρέθηκαν εκτός ρύθμισης κατά κανόνα είναι η οικονομική δυσπραγία, που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο του υγειονομικής κρίσης. Κατά την περίοδο αυτή οι εισπράξεις του Δήμου Αγρινίου ήταν σχεδόν μηδενικές, ενώ πλέον σιγά – σιγά το κλίμα φαίνεται να αλλάζει και οι οφειλέτες να ενδιαφέρονται πως θα αποπληρώσουν το χρέος τους, αν και ακόμη η αδυναμία αποπληρωμής από αρκετούς είναι εμφανέστατη!

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Βασίλης Φωτάκης μιλώντας στη «Σ» και παρέθεσε τα στοιχεία των οφειλών προς το Δήμο Αγρινίου, αλλά και τις ενέργειες που έκανε ο Δήμος μέσα από την «e- οικονομική ταυτότητα του δημότη», έτσι ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα νέα «εργαλεία» που σύντομα θα έχουν στην διάθεσή τους οι οφειλέτες και για τα οποία η υπηρεσία, τόσο του Δήμου Αγρινίου όσο και όλων των υπόλοιπων Δήμων ανά την Ελλάδα, αναμένει τις αντίστοιχες εγκυκλίους, ώστε να γνωρίζει πως θα τις εφαρμόσει και πως θα κατευθύνει καταλλήλως τους οφειλέτες.

Συγκεκριμένα ο κ. Φωτάκης τόνισε: «τα τελευταία πέντε χρόνια το χρέος των δημοτών προς τον Δήμο Αγρινίου ανέρχεται περίπου στα 9 εκατ. ευρώ και αυτό αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα. Στα χρόνια του covid παρατηρήθηκαν τα εξής: από το να χάσουν τη ρύθμισή τους πολλοί οφειλέτες μέχρι και να μην μπορούν εύκολα να διατηρήσουν τις προθεσμίες.

Στο «κόκκινο» οι οφειλές - Τα 9 εκατ. αγγίζουν οι οφειλές προς το Δήμο Αγρινίου
Ο Βασίλης Φωτάκης

Επακόλουθο αυτών ήταν να υπάρξει  μεγάλη μείωση στα έσοδα του Δήμου, σε σημείο που υπήρξε και περίοδος, όπου τα έσοδα ήταν σχεδόν μηδενικά.

Το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των χρεών προς τον Δήμο Αγρινίου σιγά – σιγά «αναζωπυρώνεται», αλλά παράλληλα φαίνεται και η αδυναμία αποπληρωμής. Συνήθως αυτοί που ρυθμίζουν το χρέος τους για το διάστημα της τελευταίας τριετίας είναι αυτοί που για κάποιον λόγο θα χρειαστούν φορολογική ενημερότητα και γι’ αυτό ή  ξεκινούν και πάλι την ρύθμιση του χρέους τους ή έρχονται και το εξοφλούν εφάπαξ.

Είναι σημαντικά αυτά τα στοιχεία που προανέφερα, διότι φαίνεται μέσα από αυτές τις διαδικασίες ότι κάποιος μπορεί να «πλανήθηκε» κατά το προηγούμενο διάστημα από την λογική του «δεν πληρώνω» ή να μην μπόρεσε, όταν προβλέπονταν, να ανταποκριθεί. Η αδυναμία αποπληρωμής όμως υπάρχει ακόμη και τώρα, όπως επίσης υπάρχει και καλύτερη ανταπόκριση στην αποπληρωμή της οφειλής σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η καλύτερη οργάνωση της υπηρεσίας πάνω στο «κομμάτι» της εισπραξιμότητας, καθώς είχαμε προβεί στη διαδικασία να ενημερωθούν οι οφειλέτες για το τι χρωστούν στο Δήμο και αυτό έγινε σε δύο στάδια.

Το πρώτο ήταν η εφαρμογή της πλατφόρμας/εφαρμογής «e- οικονομική ταυτότητα του πολίτη». Στην εφαρμογή αυτή μπορούσε και μπορεί ο καθένας να «μπει» με τους κωδικούς του taxis να δει τις οφειλές του, αλλά και να τις ρυθμίσει άμεσα. Το δεύτερο στάδιο ήταν να ενημερώσουμε τους οφειλέτες αποστέλλοντάς τους και ειδοποίηση με τα ακριβή στοιχεία της οφειλής τους. Από τα δύο αυτά στάδια αρκετοί ενημερώθηκαν και θέλησαν να ρυθμίσουν ή να εκκαθαρίσουν τις οφειλές τους.

Επίσης, εκκρεμεί η δυνατότητα από την Πολιτεία να δώσει το εργαλείο ρυθμίσεων στους Δήμους. Αυτό φαίνεται να «ανοίγει» περίπου τον Απρίλιο, τον επόμενο μήνα δηλαδή, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε.

Ειδικότερα, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση οφειλών και θα δοθεί στο πλαίσιο αυτό η δυνατότητα σε όσους χρωστούν, να ρυθμιστούν ή να εξοφληθούν όλες εκείνες τις οφειλές τους που «χάθηκαν» προ covid ή κατά την περίοδο covid. Θα υπάρχει η δυνατότητα πιθανότατα για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και των δόσεων της πανδημίας, των 36 δόσεων ή των 72 δόσεων.

Υπάρχει επίσης μια ρύθμιση, η οποία θα αφορά όλα τα χρέη προς τους Δήμους, αλλά και γι’ αυτό, όπως και για το προηγούμενο, αναμένουμε τις απαραίτητες εγκυκλίους, οι οποίες αναμένεται, όταν εκδοθούν, να αποσαφηνίσουν την κατάσταση.

Πιθανότατα θα περιλαμβάνει από 36 έως και 72 δόσεις, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Επαναλαμβάνω όμως πως αυτά είναι τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα και τονίζω  πως οι εγκύκλιοι θα μας «δείξουν» πως ακριβώς θα πρέπει να «κινηθούμε» και εμείς ως Δήμος και να κατευθύνουμε σωστά τους δημότες – οφειλέτες.

Ακόμη, υπάρχει και η παραγραφή των χρεών που «ακουμπούν» στην πενταετία. Όπως και για τα υπόλοιπα έτσι και γι’ αυτό αναμένουμε την εγκύκλιο, η οποία θα μας ενημερώσει επ’ ακριβώς και θα μας καθοδηγήσει για το πως θα κινηθούμε και προς ποια κατεύθυνση. Αυτή η ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή και ήδη ψηφίστηκε. Η νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση αφορά σχεδόν όλες τις υποχρεώσεις προς τους Δήμους, αλλά δεν ισχύει για τις περιπτώσεις με τα αδήλωτα τετραγωνικά. Με τη ρύθμιση αυτή θα βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από κάθε πηγή, που μπορεί να προέρχονται, τα οποία καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός της προθεσμίας των 5 ετών και συγκεκριμένα από το επόμενο έτος της «γένεσης» της οφειλής. Όταν λάβουμε τις απαραίτητες εγκυκλίους θα ενημερώσουμε άμεσα τους οφειλέτες με κάθε λεπτομέρεια».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

«Στα κάγκελα» οι ελεύθεροι επαγγελματίες και στην Αιτωλοακαρνανία – Πρόσθετο βάρος οι εισφορές

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ