Κοινωφελής Εργασία: Αμφίβολη η παράταση που ζητούν οι ωφελούμενοι

Κοινωφελής Εργασία: Αμφίβολη η παράταση που ζητούν οι ωφελούμενοι όπως αναφέρει ηγ εφημερίδα 'Συνείδηση". «Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης από το Κράτος» - Τις προσεχείς μέρες τα ΚΕΚ ξεκινούν την κατάρτιση

Κοινωφελής Εργασία: Αμφίβολη η παράταση που ζητούν οι ωφελούμενοι

Κοινωφελής Εργασία: Αμφίβολη η παράταση που ζητούν οι ωφελούμενοι όπως αναφέρει ηγ εφημερίδα 'Συνείδηση". «Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης από το Κράτος» - Τις προσεχείς μέρες τα ΚΕΚ ξεκινούν την κατάρτιση

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Κανένα νεότερο φαίνεται να μην έχουν για την παράταση ή όχι των συμβάσεών τους χιλιάδες εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Εργασία (ΔΠ02/2022), μετά και την επιστολή που είχαν στείλει πριν από τρεις εβδομάδες προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την συνέχιση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών /συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων των εργαζομένων σε αυτό (περίπου 20.000 άτομα πανελλαδικά).

Όπως ανέφεραν τότε, οι συμβάσεις τους αναμένεται να λήξουν μαζικά, μεταξύ 15ης Μαΐου και 15ης Ιουνίου 2023, δηλαδή εν μέσω των επικείμενων εκλογών, ζητώντας παράλληλα την παράταση του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και την λήξη των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2023.

Μεταξύ άλλων η επιστολή ανέφερε πως «Ως εργαζόμενοι δεν είμαστε αναλώσιμοι ζητούμε εργασία, ανεξάρτητα από τον χρόνο που υπηρετούμε, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους φορείς που εργαζόμαστε. Δεδομένης της χρονικής συγκυρίας των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων είναι δύσκολη η εύρεση εργασίας, γεγονός που Θα μας καταδικάσει σε καθεστώς παρατεταμένης ανεργίας(…).

Με τη λήξη του προγράμματος που «τρέχει» οι Δήμοι θα χάσουν τις πολύτιμες υπηρεσίες εργαζομένων που καλύπτουν μέρος των υπηρεσιακών αναγκών τους, αλλά το μεγάλο πρόβλημα θα είναι στους 20000 και πλέον εργαζόμενους που μαζικά θα μείνουν άνεργοι με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ιδίους και τις οικογένειές τους».
Επιστολή για το θέμα στο Αγρίνιο

Εργαζόμενοι/ωφελούμενοι της Κοινωφελούς απέστειλαν στην «Σ» μια έγγραφη παρουσίαση της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί, φτάνοντας και στην καταγγελία για αδιαφορία από τους εμπλεκόμενους. Αναφέρονται τα εξής:

«Καλημέρα σας,
Είμαστε δημότες που απασχολούμαστε από το κοινωφελές πρόγραμμα και γίνεται ένας χαμός εδώ και ένα μήνα που έχουμε στείλει τις επιστολές σε πρωθυπουργό και δημάρχους για την παράταση του προγράμματος. Απάντηση δεν έχει δώσει κάνεις για το τι θα γίνει εν τέλει μ’ αυτό, επίσης τα υποτιθέμενα μαθήματα που θα γινόταν τον τελευταίο μήνα της παράτασης δηλαδή τον μήνα αυτόν που βρισκόμαστε

Όχι απλά δεν έχουν ξεκινήσει, καθένας κάνει ό, τι νομίζει αυτός. Κάποια ΚΕΚ λένε στον κόσμο να υπογράψει σύμβαση για την κατάρτιση χωρίς επίσημη ανακοίνωση από το voucher.gov, με αποτέλεσμα ο ωφελούμενος να μην γνωρίζει καν το ποιος τον καλύπτει τελικά στο θέμα μισθού και ενσήμων. Άλλα ΚΕΚ δεν γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει και είναι σε αναμονή.

Η ΔΥΠΑ σε στέλνει στον δήμο, ο δήμος στην ΔΥΠΑ τα ΚΕΚ στην ΔΥΠΑ και πάει λέγοντας. Έχουμε ξεφύγει από το θέμα μας που είναι η παράταση του προγράμματος, σημαντικό για δήμους και εργαζόμενους έως, όπως είπαμε στην επιστολή μας, τουλάχιστον τον Οκτώβριο που είναι οι δημοτικές εκλογές για να ασχολούμαστε με καθυστερήσεις άλλων(ΚΕΚ, δήμων, ΔΥΠΑ, Υπουργείου Εργασίας). Επίσης δεν βγαίνουν για αρκετούς ωφελουμένους οι ημερομηνίες για κατάρτιση, ούτε έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει.

Κάποιος πρέπει να μας δώσει μια απάντηση και να μην κρύβονται με πρόφαση τις εκλογές, είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ όλων των ηλικιών με προβλήματα μακροχρόνιας ανεργίας, που θα μείνουν εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου χωρίς δουλειά και κοιτάνε μόνο τις εκλογές τους. Κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις και άμεσα, όχι «από μέρα σε μέρα». Σας παρακαλούμε να κοινοποιήσετε ένα ανάλογο κείμενο κάτι ένα άρθρο σχετικά με το θέμα μας γιατί βρίσκεται στην σκιά. Ευχαριστούμε».

Η κατάρτιση στα ΚΕΚ ξεκινά τις επόμενες μέρες

H «Συνείδηση» αναζήτησε πληροφόρηση σχετικά με το ζήτημα στους ΟΤΑ της περιοχής και η απάντηση που κατά κόρον έλαβε αναφέρει πως πρόκειται αποκλειστικά για θέμα που χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο όμως μέχρι και τις εκλογές στις 25 Ιουνίου θα είναι σε μη κυβερνητική σύνθεση και άρα δύσκολα θα υπάρξει ανακοίνωση για το θέμα τις προσεχείς μέρες. «Από την πλευρά του δήμου έχουν υπάρξει επανειλημμένα οχλήσεις προς το υπουργείο, αλλά δεν υπάρχει κάτι νεότερο», αναφέρουν πηγές. Η μόνη ελπίδα που υπάρχει είναι να βγει άμεσα κυβέρνηση και όσοι βγουν εκτός των ημερομηνιών να μην δουν τις συμβάσεις τους να διακόπτονται, όμως οι εκτιμήσεις δεν είναι και τόσο ευοίωνες αφού μέχρι τότε δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση όπως εκείνη που έδωσε την προηγούμενη 4μην παράταση. Η παραμονή, δε, σε τέτοιο πρόγραμμα επί ένα χρόνο δεν είναι κάτι που εύκολα μπορεί να περάσει από χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε…

Η μόνη εξέλιξη πάντως που υπάρχει, επίσης σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» είναι από τα ΚΕΚ. Για την κατάρτιση στον τελευταίο μήνα της Κοινωφελούς, τα προβλήματα αναμένεται να ξεπεραστούν και να ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα τα πρώτα μαθήματα. Τα περισσότερα ΚΕΚ θα ενημερώσουν εντός των ημερών και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει αρχίσει η κατάρτιση, χωρίς αυτό πάντως να μπορεί να φέρει κάποιο νέο δεδομένο για την παράταση που ζητούν οι ωφελούμενοι.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Το 52% θέλει το ΠΑΣΟΚ αντί του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης