ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια«Κοινό μέτωπο» για τις ζημιές και την επόμενη μέρα (ΦΩΤΟ + VIDEO)

«Κοινό μέτωπο» για τις ζημιές και την επόμενη μέρα (ΦΩΤΟ + VIDEO)

«Κοινό μέτωπο» για τις ζημιές και την επόμενη μέρα (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Στο Αγρίνιο βρέθηκε νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να πραγματοποιήσει σύσκεψη με του δημάρχους Αγρινίου και Ξηρομέρου Γιώργο Παπαναστασίου και Γιάννη Τριανταφυλλάκη αντίστοιχα και να δουν το μέγεθος της ζημιάς και με ποιες κοινές και συντονισμένες ενέργειες θα ζητήσουν την βοήθεια της πολιτείας με σκοπό να είναι αποτελεσματική.

Ένα άλλο σκέλος που έπεσε στο τραπέζι του διαλόγου είναι η κλιματική αλλαγή και πως οι δήμοι και η Περιφέρεια θα μπορούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον κάθε νέο καιρικό φαινόμενο με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Στο πλάνο αυτό θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την πολιτεία η κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε για την παρουσία του στο Αγρίνιο σε συνάρτηση με τις χθεσινές ζημιές από την κακοκαιρία: «η περιοχή του Αγρινίου χθες δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που υπήρξαν και δημιούργησαν προβλήματα σε όλη την έκταση της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του Αγρινίου. Τόσο σε υποδομές, όσο και σε πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία ανησύχησαν τις τοπικές αρχές οι οποίες άμεσα με την συνδρομή της Περιφέρειας, των τεχνικών υπηρεσιών, της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Αξίζει να σημειωθεί πως η βροχόπτωση ήταν τέτοια όπου η άνοδος της στάθμης της λίμνης της Λυσιμαχείας από 15.40 που ήταν την Παρασκευή χθες άγγιξε το 16+ όπου είναι ακόμη και σήμερα. Το θετικό είναι πως ο καιρός σήμερα είναι καλός και μας κάνει να ελπίζουμε πως δεν θα έχουμε μεγαλύτερη ένταση του φαινομένου τις επόμενες ώρες, άρα και πλημμυρικά φαινόμενα. Υπάρχουν ζημιές σε υποδομές οι οποίες άμεσα μαζί με 10 με 12 μηχανήματα της περιφέρεια και των δήμων Αγρινίου και Ξηρομέρου, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές, αποκαταστάθηκαν. Υπάρχει σε εξέλιξη κατολίσθηση στο Λαμπίρι, που αναμένουμε να δούμε πως θα συνεχιστεί και να παρέμβουμε. Μαζί με τους δημάρχους θα συντονιστούμε για την καταγραφή των ζημιών και την οργάνωση των επόμενων κινήσεων για την αποκατάστασή τους, αλλά και με ποιες επιπλέον ενέργειες προς το υπουργείο για να δούμε γενικότερα τι μπορούμε να κάνουμε. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως μιλάμε για έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία είναι αποτέλεσμα μια κλιματικής αλλαγής η οποία είναι παρούσα, οπότε κάθε πρωτοβουλία η οποία θα πρέπει να ληφθεί από τις τοπικές αρχές, είτε είναι ο δήμος, είτε είναι η Περιφέρεια, θα πρέπει να καταστήσει σαφές στην πολιτεία πως το σχέδιο της αντιπλημμυρικής θωράκισης πρέπει να είναι εθνικό και όχι τοπικό».

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε: «χθες δοκιμαστήκαμε πολύ σκληρά και για μεγάλη διάρκεια. Το τελευταίο 24ωρο είχαμε πάρα πολύ έντονες βροχοπτώσεις. Ευτυχώς είχαν γίνει από νωρίτερα οι απαραίτητες ενέργειες καθαρισμών ρευμάτων και χειμάρρων που βοήθησαν στην εξέλιξη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, όμως το κύμα της κακοκαιρίας ήταν τεράστιο. Υπήρξαν καταστροφές σε όλο το δίκτυο, εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό, υπήρξαν κατολισθήσεις, πλημμύρισαν αγροτικές περιοχές, υπέστησαν ζημιές γεφύρια. Έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια και θέλω να πως είχαμε συντονιστεί εξαιρετικά, Η σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη είναι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο δήμος Αγρινίου είναι μεγαλύτερος σε έκταση στην περιοχή και από τους μεγαλύτερους της χώρας, είναι 1.240 τ.χ. και οι ζημιές είναι πολλές. Τα συνεργεία του δήμου είναι πολλές, οι μηχανικοί καταγράφουν τις ζημιές και με το υπουργείο Εσωτερικών βρισκόμαστε με επαφή με σκοπό να επουλώσουμε γρήγορα τις πληγές μας. Χρειάζεται ένα γενναίο στρατηγικό σχέδιο για το σύνολο της χώρας και ειδικά σε περιοχές σαν τη δική μας που δέχεται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Θεωρώ πως θα πρέπει να υπάρξει πραγματικά ξεχωριστό πρόγραμμα γι αυτό και πάρα πολλά χρήματα. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, άρα είναι επιβεβλημένο να γίνει μια μεγάλη και κοινή προσπάθεια για να θωρακίσουμε τον τόπο μας».

Δείτε τις δηλώσεις του δημάρχου Αγρινίου 


Δείτε τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη 


Δήμος Αγρινίου : Πως θα γίνονται οι αιτήσεις των πληγέντων από την κακοκαιρία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr