ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΚλείσαν τις πόρτες στο Πάρκο

Κλείσαν τις πόρτες στο Πάρκο

Μπάζα, σκάμματα και πτώσεις δέντρων εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των δημοτών

Κλείσαν τις πόρτες

Στο Πάρκο

Μεγάλη η οικονομική ζημιά και στο δημοτικό αναψυκτήριο

Αποκλεισμένο εξακολουθεί να παραμένει το Δημοτικό Πάρκο για τους Αγρινιώτες, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών ανάπλασης. Με έγγραφο των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου ζητήθηκε από τον ανάδοχο εργολάβο να λάβει τα απαιτούμενα από τον νόμο μέτρα ασφαλείας και να αποκλειστεί για το κοινό ο χώρος όπου θα λάμβαναν χώρο οι διάφορες εργασίες. Ούτως ή άλλως όμως το μεγαλύτερο τμήμα του Πάρκου ήταν ουσιαστικά απροσπέλαστο, αφού οι σταματημένες στην μέση εργασίες το έχουν μετατρέψει σε ένα απέραντο «σκάμμα». Ταυτόχρονα όμως, και όπως ήταν αναμενόμενο, υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος τραυματισμών από την πτώση κλαδιών και δέντρων, όπως αυτή που σημειώθηκε τις προάλλες εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Την περιφρούρηση του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου από τον ανάδοχο εργολάβο ζήτησε με έγγραφό της με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2014 η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, μας πληροφόρησε η Διευθύντρια της υπηρεσίας, Μαρία Ρόκου. Όπως μας μετέφερε η ίδια, από τον νόμο απορρέει η υποχρέωση του ανάδοχου να περιφρουρήσει τον χώρο των εργασιών ώστε να μην συμβεί κάποιο ατύχημα σε διερχόμενο πολίτη. Έτσι, αποφασίστηκε το κλείδωμα τον δύο θυρών που είχαν παραμείνει ανοικτές, ενώ τον χώρο των εργασιών περικλείει χαμηλό δίκτυ που σηματοδοτεί το σημείο από το οποίο και μετά απαγορεύεται η είσοδος στο κοινό. Η κα Ρόκου μάλιστα μας ενημέρωσε ότι θα επακολουθήσει επιθεώρηση του χώρου για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα για την ασφάλεια, κάτι το οποίο είναι ανεξάρτητο από το εάν ή όχι συνεχίζονται οι εργασίες.

Πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι ανεξάρτητα από την τυπική υποχρέωση του εργολάβου και την ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, το Πάρκο σήμερα είναι ούτως ή άλλως μη προσβάσιμο από τους δημότες. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια μιας κυρίας, κατοίκου της περιοχής που αναρωτιέται «γιατί το έκλεισαν από τη στιγμή που ούτε ανάπλαση κάνουν ούτε τίποτα»; Ένας άλλος περίοικος χαρακτήρισε την κατάσταση ως «σύγχρονο γεφύρι της Άρτας», θέτοντας επίσης το ερώτημα γιατί ξεκίνησαν οι εργασίες για να σταματήσουν μετά από λίγο στη μέση, αφού προέκυψαν ενστάσεις τις οποίες κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να προλάβει.

Επιχειρώντας κανείς σήμερα να περιδιαβεί το Πάρκο, δεν είναι δα και δύσκολο να πηδήξει πάνω από τον χαμηλό φράκτη, τον περιμένει μια σειρά από δυσάρεστες εκπλήξεις: σκάμματα εδώ κι εκεί, σωροί από πέτρες που άλλοτε αποτελούσαν δομικό στοιχείο του Πάρκου αλλά και το χειρότερο όλων, πεσμένα δέντρα. Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών ήταν η αιτία που έπεσε ένα δέντρο στο σημείο όπου κατασκευάζεται το σιντριβάνι, χωρίς όμως να είναι αυτή η μοναδική περίπτωση, αφού ανάλογα περιστατικά είχαμε και τον περασμένο χειμώνα. Το ξεχέρσωμα του ριζικού συστήματος των δέντρων, όπως είχαν προειδοποιήσει εξαρχής οι συλλογικότητες που αντιδρούσαν στην επιχειρούμενη ανάπλαση, εγκυμονεί κίνδυνο για όσα δέντρα εξακολουθούν να παραμένουν όρθια.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει άλλωστε δέντρα και κλαδιά που έχουν πέσει να αποτελέσουν καύσιμη ύλη για τζάκια και σόμπες ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Παρόμοια η περίπτωση και με τις σωρούς από πέτρες που έχουν τοποθετηθεί πίσω από την Εκκλησία του Σωτήρα, και οι οποίες αποτελούσαν δομικό στοιχείο του Πάρκου. Από αυτές τις πέτρες ήταν χτισμένα τα πεζούλια και τα διαχωριστικά τοιχία του Πάρκου, και κάλλιστα θα μπορούσαν να «κάνουν φτερά» εν μια νυκτί, αν κάποιος επιτήδειος θελήσει να τις χρησιμοποιήσει για κάποια δική του κατασκευή.

Μπορεί επομένως η κίνηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου να ήταν επιβεβλημένη για την ασφάλεια των δημοτών, παραμένει όμως το γεγονός ότι το Πάρκο, επί της ουσίας είναι σαν να μην υπάρχει. Μεγάλη είναι και η οικονομική ζημιά στο δημοτικό αναψυκτήριο που βρίσκεται στο πάνω κομμάτι του Πάρκου και η οποία είδε τους πελάτες της να μειώνονται αφού ξαφνικά, εδώ και 16 μήνες, βρέθηκε να λειτουργεί στη μέση ενός εργοταξίου.  «Μας έχουν καταστρέψει οικονομικά, έχουμε απευθυνθεί σε δικηγόρο και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας», δήλωσε στην εφημερίδα «Σ» ο Πάνος Στεργίου, ενοικιαστής του χώρου του αναψυκτηρίου.

Ούτε η εικόνα γύρω από το Πάρκο όμως είναι πολύ καλύτερη, αφού κάποιες εργασίες κατασκευής πεζοδρομίων και αποχετεύσεων έχουν μείνει στην μέση. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γύρω δρόμοι και να δυσκολεύεται η κίνηση πεζών και οχημάτων. Πράγματι, είναι φανερό από την τοποθέτηση των σχαρών των φρεατίων αποχέτευσης ότι οι εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν.

Ένα ζωντανό «κύτταρο, αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο της γύρω γειτονιάς αλλά όλης της πόλης, έχει καταστεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο «κενός» χώρος, δίχως να φαίνεται διέξοδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του Πάρκου τέθηκε και στην συνάντηση που είχαν προχθές στην Πάτρα ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, δίχως να έχει γίνει γνωστό το που κατέληξε η συζήτηση. Όπως όλα δείχνουν όμως, η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει και πολύ φοβόμαστε ότι δύσκολα θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο μέσα στον χειμώνα.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr