Κλείνουν την Σχολή Νοσηλευτών

Με ιστορία μισού αιώνα και χιλιάδες αποφοίτους επαγγελματίες Κλείνουν την Σχολή Νοσηλευτών Προετοιμάζεται η κατάργησή της σχολής στο Αγρίνιο με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας  …

Με ιστορία μισού αιώνα και χιλιάδες αποφοίτους επαγγελματίες

Κλείνουν την Σχολή Νοσηλευτών

Προετοιμάζεται η κατάργησή της σχολής στο Αγρίνιο με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

 

Είναι μια από τις παλαιότερες σχολές του είδους της στην Ελλάδα. Στον περισσότερο από μισό αιώνα ιστορίας της, έχουν αποφοιτήσει από αυτοί χιλιάδες μαθητές. Αποτελεί έναν σημαντικό προορισμό για επαγγελματική αποκατάσταση δεκάδων νέων κάθε χρόνο που έρχονται από όλη την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν μαθήματα στις άρτιες εγκαταστάσεις, της οποίες στελεχώνουν έμπειρες εκπαιδεύτριες. Πρόκειται για την Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών Αγρινίου η οποία απειλείται με λουκέτο μετά από πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας.

 

Οι περιπέτειες της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών του Αγρινίου ξεκίνησαν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, όταν καταργήθηκαν οι ΕΠΑΣ των Λυκείων. Η συγκεκριμένη σχολή όμως υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και αποφασίσθηκε ότι θα διατηρηθεί στην λειτουργία για δύο χρόνια ακόμη. Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι δεν θα επιτρεπόταν η εισαγωγή μαθητών την φετινή χρονιά και θα δινόταν χρόνος έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2015 για να αποφοιτήσουν οι ήδη εγγεγραμμένοι μαθητές. Το μέλλον της σχολής παρέμενε αβέβαιο, αλλά είχε διαρρεύσει ότι αυτή θα μετατρέπονταν σε δημόσιο ΙΕΚ, παραμένοντας υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

Με έγγραφο όμως το οποίο στάλθηκε χθες στην σχολή του Αγρινίου και τις άλλες 47 που λειτουργούν σε όλη την χώρα, οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν ότι πρόθεση του υπουργού Υγείας είναι να κλείσουν οι 46 από τις 48 σχολές και να παραμείνουν μόνο δύο στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Εύλογα το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής αναρωτιέται αν «Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα».

Η Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών, όπως είναι η πλήρης ονομασία της, ιδρύθηκε στο Αγρίνιο το 1959 και είναι μια από τις παλαιότερες στην Ελλάδα. Ως μαθητές της γίνονται δεκτά αγόρια και κορίτσια που έχουν τελειώσει τουλάχιστον την πρώτη λυκείου αλλά δεν αποκλείεται να φοιτούν σε αυτή ακόμη και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση. Στα 55 χρόνια λειτουργίας της σχολής στο Αγρίνιο, έχουν αποφοιτήσει από αυτή χιλιάδες βοηθοί νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, αφού κάθε χρόνο φοιτούσαν 50-60 μαθητές ενώ υπήρχαν ακόμη και τάξεις των 190 μαθητών, όπως μας ενημέρωσαν οι υπέυθυνοι.

Με ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο περιλαμβάνει τόσο θεωρητική κατάρτιση όσο και εργαστηριακά μαθήματα αλλά και άμισθη πρακτική άσκηση σε δημόσιο νοσοκομείο, οι μαθητές αποκτούσαν τις γνώσεις που χρειάζονταν για να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Μπορούσαν να συμμετέχουν σε προκηρύξεις του δημοσίου για νοσηλευτικό προσωπικό ή να ακολουθήσουν τον ιδιωτικό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι η σχολή είναι όχι μόνο πλήρως εξοπλισμένη αλλά στεγάζεται σε χώρο ο οποίος της έχει παραχωρηθεί από το Νοσοκομείο Αγρινίου, στο οποίο και ανήκει διοικητικά, ενώ κάποια μαθήματα πραγματοποιούνται και πάλι σε δημόσιο κτίριο, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, δίχως να επιβαρύνει με τα λειτουργικά της έξοδα το δημόσιο. Το δε προσωπικό της είναι μόλις τρεις καθηγήτριες νοσηλευτικής, απόφοιτες και της ΣΕΛΕΤΕ, ώστε να έχουν διδακτική κατάρτιση.

Παρά το μικρό της μέγεθος όμως, η Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών είναι ιδιαίτερα αγαπητή τόσο από την τοπική κοινωνία, που χειροκροτά τους μαθητές της που παρελαύνουν σε κάθε παρέλαση, αλλά αποτελεί και σημαντική διέξοδο στην αναζήτηση εργασίας δεκάδων μαθητών κάθε χρόνο. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στρέφονται προς την σχολή και εγγράφονται σ’ αυτή, αναζητώντας επαγγελματική αποκατάσταση. Εξαιτίας μιας «παρεξήγησης» πέρυσι, με την κατάργηση του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας από το υπουργείο Υγείας, πολλοί είχαν πιστέψει ότι καταργήθηκε και η σχολή και έτσι ο αριθμός των μαθητών που εγγράφηκαν σε αυτή ήταν πολύ χαμηλός, φτάνοντας μόλις τους 22.

Σύμφωνα με τις διδάσκουσες όμως, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο καθώς όχι μόνο ο αριθμός αυτός ήταν πολλαπλάσιος προηγούμενες χρονιές, αγγίζοντας μερικές φορές ακόμη και τους 200, με αριθμούς γύρω στους 50-60 μαθητές σε κάθε ένα από τα δύο έτη της σχολής να είναι πιο συνηθισμένοι, αλλά ακόμη και τώρα προσέρχονται υποψήφιοι μαθητές που αναζητούν πληροφορίες εγγραφής. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι κάποιοι από αυτούς προσέρχονται καθημερινά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από όλες τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, ακόμη και από το Μεσολόγγι, το Ξηρόμερο και τον Βάλτο.

Σύμφωνα όμως με ενημέρωση που έχει το προσωπικό της Σχολής, μέσα στο νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη με τίτλο «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις λοιπόν θεμάτων», το οποίο βρίσκεται στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, περιλαμβάνεται άρθρο για κατάργηση των 46 από τις 48 συνολικά σχολές που λειτουργούν στην Ελλάδα. Προβλέπεται η μετατροπή δύο σχολών, μίας στην Αθήνα και μίας στη Θεσσαλονίκη σε δημόσια ΙΕΚ, ενώ το προσωπικό των υπολοίπων σχολών θα μεταφερθεί στις οικίες Υγειονομικές Περιφέρειες.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο έφτασε μόλις χθες στα χέρια των υπευθύνων, αναστάτωσε όπως είναι φυσικό τόσο τους εκπαιδευτές όσο και τους μαθητές της σχολής, καθώς τίποτα δεν προμήνυε το κλείσιμο της σχολής. Αντιθέτως, φαινόταν ότι από το υπουργείο Υγείας προωθούνταν η μετατροπή των σχολών αυτών σε δημόσια ΙΕΚ και η συνέχιση της λειτουργίας τους με ένα νέο καθεστώς. Αν και φαίνεται ότι πρόθεση του υπουργείου Υγείας δεν είναι η απόλυση ή διαθεσιμότητα του ελάχιστου προσωπικού που αξιοποιείται εκεί, η απόφαση αυτή προβληματίζει την τοπική κοινωνία που εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα στήριξε και στηρίχτηκε από την Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών.

Αποτελώντας μια από τις ελάχιστες μεταλυκειακές σχολές που υπάρχουν στην περιοχή μας, εδώ και τόσες δεκαετίες είχε συνυφαστεί με την πόλη του Αγρινίου και όχι μόνο, αφού το καλό της όνομα προσέλκυε μαθητές από ολόκληρο τον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Προκειμένου να μην αποφασιστεί το κλείσιμό της, το προσωπικό της σχολής έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης τόσο προς την κοινωνία του Αγρινίου όσο και προς τους Βουλευτές του νομού μας, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου.

Αυτή τη στιγμή που ο νομός μας «στραγγαλίζετε» από κάθε δυνατότητα ανάπτυξης και αποστερείται κάθε κεκτημένο του, είναι απαραίτητο πέρα από τους εκλεγμένους δημόσιους άρχοντες και οι ίδιοι οι πολίτες να αναπτύξουν δράσεις και πρωτοβουλίες για να μην χαθεί κάθε προοπτική για το μέλλον. Τα «χτυπήματα» είναι αλλεπάλληλα κι έχουν «γονατίσει» τον τόπο μας κινδυνεύοντας να φτάσουμε στο «και μη παρέκει».

Κώστας Καρακώστας

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;