ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΚλιματιστικά εν μέσω ενεργειακή κρίσης: Η συντήρηση «σώζει» και ρεύμα

Κλιματιστικά εν μέσω ενεργειακή κρίσης: Η συντήρηση «σώζει» και ρεύμα

Κλιματιστικά εν μέσω ενεργειακή κρίσης: Η συντήρηση «σώζει» και ρεύμα

Κλιματιστικά εν μέσω ενεργειακή κρίσης: Η συντήρηση «σώζει» και ρεύμα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” σε δημοσίευμά της, στο οποίο αναφέρει ποιες είναι οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν όσοι χρησιμοποιούν κλιματιστικά και τι αναφέρει ο Πρόεδρος  του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Μιχάλης Διαμαντής

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, ώστε όλοι να αντιληφθούν τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα συντήρησης του κλιματιστικού τους! Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει η υγεία τους, αρχής γενομένης από ένα απλό μπούκωμα ή καταρροή μέχρι και τη νόσο των «λεγεωνάριων».

Οι Αιτωλοακαρνάνες και οι Αγρινιώτες σε μεγάλο ποσοστό δεν συντηρούν τις κλιματιστικές τους μονάδες, ενώ μία άλλη μερίδα αποφασίζει να τις συντηρήσει κάθε δεύτερη χρονιά στην καλύτερη περίπτωση.

Ωστόσο, τα τελευταίο 10 περίπου χρόνια οι ηλικίες μεταξύ 30 και 40 ετών φαίνεται να έχουν εμπεδώσει την ανάγκη να φροντίζουν για την συντήρηση των κλιματιστικών πριν τα χρησιμοποιήσουν, γεγονός που καταδεικνύει πως έχει γίνει τουλάχιστον ένα βήμα πιο κοντά στη σωστή λογική, που πρέπει να έχουμε απέναντι στα κλιματιστικά.

Πέρα από τους άλλους κινδύνους που ενέχει η πλημμελή συντήρηση των κλιματιστικών, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ένα καλά συντηρημένο μηχάνημα θα έχει και μικρότερη κατανάλωση σε ρεύμα, πράγμα πολύ σημαντικό στη παρούσα συγκυρία, όπου το κόστος του ρεύματος έχει εκτιναχθεί.

Σημασία έχει η συντήρηση να γίνεται από πιστοποιημένους ψυκτικούς, οι οποίοι έχουν τη γνώση. Οι τεχνικοί είναι ενημερωμένοι μέσω ημερίδων και εσπερίδων που πραγματοποιούνται πριν την έναρξη της εκάστοτε περιόδου, και κυρίως της καλοκαιρινής περιόδου, για να προστατεύουν τον εαυτό τους και τον καταναλωτή που επισκέπτεται ή βρίσκεται σε κλιματιζόμενο χώρο, αν και πρέπει πρώτα να ευαισθητοποιηθούν όσοι έχουν στους χώρους τους κλιματιστικές μονάδες.

Παίζουν όλα ρόλο, ακόμη και η δοσολογία των χημικών. Σημαντικό είναι να γίνεται η συντήρηση των μηχανημάτων από εξειδικευμένα άτομα, όπως προαναφέραμε, ενώ οι περισσότεροι το λάθος που πράττουν είναι ότι κάνουν καθημερινή και πολύωρη χρήση του κλιματισμού πριν ακόμη πραγματοποιήσουν την συντήρηση.

O Πρόεδρος  του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Μιχάλης Διαμαντής μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Κλιματιστικά εν μέσω ενεργειακή κρίσης: Η συντήρηση «σώζει» και ρεύμα
Ο Μιχάλης Διαμαντής

«έχω στην δουλειά 20 χρόνια και κάθε χρόνο διαπιστώνω πως ο Έλληνας είναι πάντα της τελευταίας στιγμής. Βέβαια οι νεότερες ηλικίες πλέον ξεκινούν και αποκτούν τη συνέπεια ότι θα χρειαστούν το κλιματιστικό και ξεκινούν να το συντηρούν νωρίτερα από το καλοκαίρι.

Το μεγαλύτερο βέβαια ποσοστό των Αιτωλοακαρνάνων είναι της τελευταίας στιγμής. Η συντήρηση είναι πάνω απ’ όλα καλή για την υγεία του ανθρώπου και έπειτα για το μηχάνημα.

Στη συντήρηση πλένονται, απολυμαίνονται και καθαρίζονται τα καπάκια μέσα στο μηχάνημα, όπως επίσης και ο ανεμιστήρας, τα οποία είναι τα εξαρτήματα που ανακυκλώνουν τον αέρα, οπότε αν αυτά δεν είναι όπως πρέπει να είναι, θα βρωμήσουν τον αέρα στο δωμάτιο.

Πέρα απ’ αυτό με τη συντήρηση βοηθάμε και το μηχάνημα ως προς τη λειτουργία του. Όταν ένα κλιματιστικό είναι καθαρό θα καταναλώσει και λιγότερο ρεύμα.

Οι ηλικίες που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 10 χρόνια περίπου να συντηρούν το κλιματιστικό τους νωρίτερα είναι μεταξύ 30 ετών και 40 ετών, ενώ το ποσοστό εξ’ αυτών των ηλικιών ανέρχεται περίπου στο 60%. Οι μεγαλύτερες ηλικίες που συντηρούν νωρίτερα από την καλοκαιρινή περίοδο το κλιματιστικό τους είναι σε ποσοστό περίπου 20%.

Οι συντηρήσεις το ιδανικό είναι να γίνονται από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, να έρθει δηλαδή το καλοκαίρι και τα κλιματιστικά να είναι έτοιμα για τις ζέστες και παράλληλα να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και εμείς τους πελάτες μας χωρίς αναμονές κλπ.

Η οικονομική κρίση και ο covid έχει συμβάλει αρνητικά στη συντήρηση του κλιματιστικού, με αποτέλεσμα περισσότεροι να αφήνουν τη διαδικασία αυτή για την τελευταία στιγμή. Πριν την κρίση η συντήρηση γίνονταν πολύ συχνότερα σε όλες τις ηλικίες.

Κανονικά η συντήρηση πρέπει να είναι ετήσια, ενώ τα φίλτρα του κλιματιστικού πρέπει να καθαρίζονται ανά τακτά πολύ χρονικά διαστήματα και γι’ αυτό δείχνουμε στον κόσμο πως γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία για να κάνει μόνος του το καθαρισμό των φίλτρων.

Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση, άλλο ρόλο έχει η συντήρηση του κλιματιστικού που γίνεται από ειδικούς και άλλο ρόλο έχει ο απλός καθαρισμός των φίλτρων.

Σχετικά με το συχνό καθαρισμό των φίλτρων παίζει ρόλο ακόμη και η περιοχή που κατοικεί κάποιος. Όσοι διαμένουν εκτός του κέντρου μιας πόλης λ.χ. του Αγρινίου ή του Μεσολογγίου που υπάρχουν πολλά χώματα πρέπει να καθαρίζουν συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού τους, όπως επίσης και σε κάποια καταστήματα λ.χ σε κομμωτήρια.

Τα κομμωτήρια και γενικότερα καταστήματα που υποδέχονται πολύ κόσμο και χρησιμοποιούν και διάφορα σκευάσματα για τη δουλειά τους όπως λ.χ. τα κομμωτήρια χρησιμοποιούν τη λακ, εκεί ο καθαρισμός των φίλτρων γίνεται ακόμη και 4 φορές το χρόνο.

Προτείνω στον κόσμο να φροντίζει το κλιματιστικό του πάνω απ’ όλα για την υγεία του και έπειτα για την εξοικονόμηση ρεύματος, που επιτυγχάνεται μέσα από την μικρότερη κατανάλωση ενός συντηρημένου κλιματιστικού, ενώ σημαντικό είναι να συνηθίσει να το συντηρεί πριν από τη στιγμή που το χρειάζεται.

Κατά το παρελθόν τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνταν μόνο το καλοκαίρι για την καταπολέμηση της ζέστης, αλλά λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί ο κόσμος χρησιμοποιεί το κλιματιστικό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, συνεπώς, η συντήρησή του πρέπει να είναι επιτακτική ανάγκη κάθε χρόνο.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα καθαρισμού των φίλτρων πριν την έναρξη της καλοκαιρινής και της χειμερινής περιόδου, τότε η συντήρηση του κλιματιστικού είναι απαραίτητη όχι μόνο μια φορά το χρόνο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κ. Ακινόσογλου από Αγρίνιο: Το παν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων των οστών η σωστή εκπαίδευση και διαχείριση (video)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ