ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΚλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές – Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές – Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές – Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Για τις επόμενες 10 μέρες το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας θα βρίσκεται αναρτημένο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της δημόσιας διαβούλευσης. Σε λιγότερο από 24 ωρες συγκέντρωσε πάνω απο 100 σχόλια. Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας επεσήμανε: «Πρόκειται περί πολύ σοβαρών πανεπιστημίων. Να ξέρετε ότι οι κανόνες που θα έχουν θα είναι εξίσου αυστηροί με τους κανόνες που θα θέσουμε εμείς».

Δικαίωμα εγγραφής θα έχουν οι φοιτητές οι οποίοι θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις, υπερβαίνοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που ο νόμος θα ορίζει, οι κάτοχοι απολυτηρίου αναγνωρισμένου ξένου σχολείου και οι κάτοχοι διεθνών απολυτηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα μπορούν να εγγραφούν και αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι ισοδύναμου του Λυκείου απολυτήριου τίτλου.

Σύμφωνα με τον κ. Ζώρα «Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου κι άλλα πανεπιστήμια της Γερμανίας, για να πάει ο Έλληνας να σπουδάσει εκεί, του ζητάνε να έχει περάσει από τις πανελλήνιες εξετάσεις και ζητάει και τη βαθμολογία από τις πανελλήνιες εξετάσεις».

Καταλήψεων συνέχεια από φοιτητές

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια για 5η εβδομάδα. Φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων, προκειμένου να αποφασίσουν εάν και πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την ίδια ώρα προχωρούν με μικρές εξαιρέσεις και οι εξετάσεις με ψηφιακά μέσα.

Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε ό,τι «Το θεωρώ και λίγο αντιαισθητικό πλέον σαν μέτρο αντίδρασης της κατάληψης. Θα περίμενα από τους αντιδρώντες κάποια πιο φρέσκια αντίδραση, κάποια πιο ουσιαστική αντίδραση».

Την αντίδραση των κομμάτων έχει προκαλέσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή επεσήμανε «Το αυτοδιοίκητο λοιπόν των πανεπιστημίων είναι εκείνο το οποίο η Σύγκλητος, οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, εκείνοι θα βγάλουν τις διοικητικές αποφάσεις, εκείνοι θα πάρουν την ευθύνη».

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN τόνισε ό,τι «Είναι ένα αντισυνταγματικό νομοθέτημα και οι φοιτητές, η ακαδημαϊκή κοινότητα μάχεται κατά της παρανομίας της αντισυνταγματικότητας της κυβέρνησης»

Ο Τομεάρχης Παιδείας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Στέφανος Παραστατίδης δήλωσε ό,τι «Στην πράξη θα μπορούν να λειτουργούν τα κατ όνομα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ως κερδοσκοπικά, μέσω του μητρικού κερδοσκοπικού ιδρύματος και διασυνδεδεμένα με παράλληλα κερδοσκοπικά funds.».

Από την Πλεύση Ελευθερίας ο κ. Αλέξανδρος Καζαμίας τόνισε ό,τι « Γιατί η κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει την έκταση της διαλυτότητας των εξ αποστάσεως εξ αποστάσεως εξετάσεων και την αδυναμία ελέγχου της γνησιότητας των απαντήσεων μετά τη διάδοση εξελιγμένων μορφών τεχνητής νοημοσύνης, δεν αναγνωρίζει ότι αυτές είναι εντελώς ακατάλληλες».

Την Δευτέρα οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συγκεντρωθούν έξω από το Υπουργείο Παιδείας ενώ την Πέμπτη προχωρούν σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

 

Πηγή: ertnews.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ