ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΚλίμα τροπικό…. Επί μια εβδομάδα πάνω από τους 40 C το Αγρίνιο

Κλίμα τροπικό…. Επί μια εβδομάδα πάνω από τους 40 C το Αγρίνιο

Κλίμα τροπικό…. Επί μια εβδομάδα πάνω από τους 40 C το Αγρίνιο
  • Πρέπει να μιλάμε για κλιματική κρίση και όχι αλλαγή
  • Κλίμα τροπικό….
    Επί μια εβδομάδα πάνω από τους 40 C το Αγρίνιο
  • Τα στοιχεία που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Αγρίνιο

Ο καιρός τρελάθηκε, ή εμείς τρελάναμε το κλίμα; Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση από τους ειδικούς έχει μάλλον δοθεί εδώ και αρκετά και χρόνια. Πλέον όμως φαίνεται ότι περνάμε στην εποχή που θα πρέπει να μιλάμε για κλιματική κρίση και όχι και κλιματική αλλαγή. Σε αυτό συμπέρασμα φαίνεται ότι καταλήγουν όλο και περισσότεροι ειδικοί τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Όσα πριν λίγα χρόνια διαβάζαμε και ακούγαμε από μια μερίδα των ειδικών στα περιβαλλοντικά θέματα, που πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή συνεχώς επιδεινώνεται σε βάρος του κλίματος και του ανθρώπου, φαίνεται ότι έχουμε αρχίσει να τα ζούμε.

Ο παρατεταμένος καύσωνας που βιώνει στο σύνολό της η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνει όσα πριν λίγα χρόνια ήταν εκτιμήσεις. Οι καύσωνες μακράς διαρκείας και οι τροπικές νύκτες είναι εδώ.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που της θερμοκρασίας που έχει καταγράψει ο μετεωρολογικός σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι εγκατεστημένος στο Αγρίνιο στο κτίριο του Πανεπιστημίου Πατρών. Εδώ και επτά ημέρες στο θερμόμετρο στο Αγρίνιο σκαρφαλώνει καθημερινά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα αν συνυπολογίζει κανείς και το διήμερο 27-28 Ιουλίου, όπου η θερμοκρασία μπορεί μεν να μην υπερέβη τους 40 βαθμούς αλλά ήταν πάνω από τους 38, θερμοκρασία που πάλι συνεπάγεται συνθήκες καύσωνα, τότε μετράμε ήδη εννέα ημέρες αδιάλειπτου καύσωνα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η ελάχιστη θερμοκρασία που μετράται στη διάρκεια της ημέρας κινείται ως επί το πλείστον σταθερά πάνω από τους 25 βαθμούς, ενώ στην περιοχή μεταξύ των 25 και 30 βαθμών το θερμόμετρο κινείται μόνο κατά ορισμένες μεταμεσονύκτιες ώρες.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για θερμοκρασίες της τάξης των 45 βαθμών μπορεί να μην επιβεβαιώθηκαν για την περίπτωση του Αγρινίου, ωστόσο ίσως αυτό έχει μικρή σημασία όταν αυτές τις ημέρες του καύσωνα ο δείκτης δυσφορίας δηλαδή η αίσθηση δηλαδή της θερμότητας από τον άνθρωπο, συνυπολογίζοντας εκτός από τη θερμοκρασία και δείκτες όπως η υγρασία, η ταχύτητα του ανέμου, η νέφωση, η ηλιακή ακτινοβολία, πολλές φορές πριν ακόμη το ρολόι γράψει 12 το μεσημέρι, σκαρφάλωνε στους 40 ή στους 42 βαθμούς.

Γ. Σελιμάς : Άμεσα μέτρα, διαφορετικά θα μιλάμε για κλιματική κατάρρευση…

Ο περιβαλλοντολόγος και διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Γιάννης Σελιμάς

Τελικά έχουμε περάσει από τη φάση της κλιματικής αλλαγής στη φάση της κλιματικής κρίσης; Ο περιβαλλοντολόγος και διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης των περιοχών Natura της Αιτωλοακαρνανία απαντά καταφατικά στη «Σ».

«Βρισκόμαστε στην εποχή της κλιματικής κρίσης και πρέπει να δράσουμε επειγόντως, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα έντονων καιρικών φαινομένων, ξηρασίας, καυσώνων, λειψυδρίας κτλ.

Οι επιστήμονες του περιβάλλοντος έχουν γίνει κάτι σαν σύγχρονοι προφήτες, που προκαλούν τα σχόλια του κόσμου ως κινδυνολόγοι. Όμως δεν είναι, απλά βλέπουν τον κόσμο μέσα από την γνώση στον μακρύ χρόνο κι όχι στον βραχύ.

Έτσι και στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής. Ακούγονταν ως γραφικοί στα αυτιά πολιτικών και πολιτών, όμως σήμερα έχει γίνει της μόδας η κουβέντα για το κλίμα.

Σημασία έχει να υιοθετηθούν εθνικοί κλιματικοί νόμοι που θα διέπουν οριζόντια όλες τις πολιτικές για τη μείωση των αεριών του θερμοκηπίου, ενώ οι διεθνείς συμφωνίες για δεσμεύσεις μηδενικών ρύπων είναι ικανές να διατηρήσουν τα επόμενα χρόνια την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς κελσίου» αναφέρει ο Γ. Σελιμάς και εκτιμά ότι «αν αυτά δεν γίνουν άμεσα τότε, δεν θα μιλάμε για κλιματική κρίση, αλλά για κλιματική κατάρρευση…»

Ήδη τα σχέδια για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έχουν υποδείξει τους πολλούς κινδύνους που διατρέχει ευρύτερα η Δυτική Ελλάδα από την αλλαγή του κλίματος. Κίνδυνοι που οι επιπτώσεις τους δεν αφορούν γενικά και αόριστα το περιβάλλον, αλλά τη ζωή των ανθρώπων καθώς αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα πολλές πτυχές της τοπικής οικονομίας όπως η γεωργία. Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι για τις πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας;

«Πράγματι το 1/3 περίπου του νομού Αιτωλοακαρνανίας ανήκει στο δίκτυο natura 2000 για την σημαντική βιοποικιλότητα που διαθέτει τόσο σε είδη άγριας ζωής όσο και σε οικοτόπους. Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα είδη αυτά και την χλωρίδα αν και στις περιοχές μας ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει τέτοιου είδους επιδράσεις.

Όμως σε σχέση με το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου θα μπορούσα να σας πω ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ για τον Φορεα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Ακαρνανικών Ορέων με χρονικό ορίζοντα το 2050 και με σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας 3-5 βαθμών κελσίου, θα μειωθεί η ετήσια φυσική εισροή γλυκού νερού κατά 50%, το κλίμα στην περιοχή θα γίνει ξηρότερο, θα μειωθεί το διαλυμένο οξυγόνο στην στήλη του νερού με αρνητικές επιπτώσεις στην ιχθυοπανίδα, θα αυξηθεί η αλατότητα της λιμνοθάλασσας, ενώ θα κατακλυστούν μεγάλες εκτάσεις λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας» αναφέρει ο Γ. Σελιμάς και επιγραμματικά προσθέτει ποια φιλοσοφία πρέπει να διέπει τα μέτρα αντιμετώπισης.

«Ο τρόπος αντιμετώπισης δεν μπορεί να είναι μόνο τοπικός, αλλά παγκόσμιος στην κατεύθυνση πρόληψης των επιπτώσεων.

Τα σχέδια δράσεις για την κλιματική αλλαγή στο επίπεδο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων είναι κοστοβόρα, πρέπει να εστιάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα.

Αλλά χωρίς ευχολόγια , με δεσμεύσεις για προώθηση των ΑΠΕ με επαρκή χωροταξικό σχεδιασμό, παύση της έρευνας και αναζήτησης υδρογονανθράκων και υιοθέτηση της ζώνης οπισθοχώρησης στην περίπτωση πλημμυρισμού παράκτιων περιοχών» σημειώνει χαρακτηριστικά και καταλήγει:

«Στην εποχή της διακινδύνευσης με πανδημία, κλιματική αλλαγή, πυρκαγιές οι προφητείες του Ούλριχ Μπεκ για την κοινωνία του ρίσκου, επιβεβαιώνονται. Η αγορά έδειξε τα όριά της για αυτορύθμιση, τα παγκόσμια φαινόμενα θέλουν και παγκόσμιες λύσεις με υπερεθνικούς θεσμούς και κρατική ρύθμιση

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr