ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΚΚΕ: Ερώτηση βουλευτών για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας

ΚΚΕ: Ερώτηση βουλευτών για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας

ΚΚΕ: Ερώτηση βουλευτών για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος θίγοντας το σοβαρό ζήτημα των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή και της οικονομικής καταστροφής που υπέστη ο αγροτικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. 

Το κείμενο της ερώτησης

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, που κατέχουν μεγάλο ποσοστό της συνολικής πανελλαδικής παραγωγής, σε λαδοελιά και βρώσιμη ελιά, ιδιαίτερα σε ποικιλία καλαμών, περίπου στο 40% της παραγωγής στη χώρα.

Τα προβλήματα προέρχονται από το φαινόμενο της “ακαρπίας” λόγω υψηλών θερμοκρασιών που υπήρχαν στην περιοχή την περίοδο της καρποδεσίας κατά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή παραγωγή ή και καθόλου σε αρκετές περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχει μείωση της ελαιοπαραγωγής που φτάνει το 80-90% σε όλο τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, με αγρότες ιδιαίτερα από τις περιοχές Καινούριου Αγρινίου, Αγγελοκάστρου, Αιτωλικού, Νεοχωρίου να απειλούνται με αφανισμό.

Και ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και μήνες στην κυβέρνηση, δεν πέρασε ούτε ένας υπεύθυνος να ελέγξει, να καταγράψει τι ζημιές υπάρχουν. Ούτε φυσικά έχει δει κανένας ευρώ αποζημίωσης.

Και όλα αυτά, ενώ οι παραγωγοί όλο αυτό το διάστημα αντιμετώπισαν και το μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με την καταστροφή στη σοδειά τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς και χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωσή τους. Η πρόσφατη καταστροφή με τη μειωμένη καρπόδεση είναι ένα ακόμη χτύπημα στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, επιπλέον της καταστροφής που υπέστησαν λόγω κορονοϊού.

Για όλον αυτόν τον κόσμο που ζει σε αυτές τις περιοχές, οι καλλιέργειες του σε ελιές αποτελεί την κύρια, αν όχι και την μοναδική καλλιέργεια, ήταν και παραμένει ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης. Το μοναδικό εισόδημα της οικογένειας για όλη την χρονιά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:
• Για την άμεση καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή, από το πρόβλημα της ακαρπίας
• Για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν
• Για να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.
• Για να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για το ελαιόλαδο, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και ταυτόχρονα εξασφάλιση φθηνών προϊόντων για την λαϊκή κατανάλωση.

Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος

Μεσολόγγι: “Πράσινο φως” για την ανακαίνιση του ανοιχτού θεάτρου – Αλλάζει η εικόνα του λιμανιού

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr