ΚΚΕ - Ν. Παπαναστάσης: Ερωτήσεις για τις έλλειψης γιατρών στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν δύο ερωτήσεις σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω έλλειψης γιατρών στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. 

ΚΚΕ: Ερωτήσεις για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω έλλειψης γιατρών στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν δύο ερωτήσεις σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω έλλειψης γιατρών στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. 

Αναλυτικά οι ερωτήσεις:

Άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου λόγω ελλείψεων ιατρών

Στην πρωτεύουσα του μεγαλύτερου νομού της χώρας, το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό (και όχι μόνο) προσωπικό θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Η ευθύνη για την σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου βαραίνει την κυβέρνηση της Ν.Δ. καθώς και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και την 6η ΥΠΕ.

Από τις 700 θέσεις μόνιμων ιατρών που θα προκηρυχθούν σύμφωνα με το Υπουργείο αντιστοιχούν το πολύ 3 Ιατροί για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, που δεν καλύπτουν ούτε καν τους ιατρούς που αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι από τις θέσεις επικουρικών που προκήρυξε η 6η ΥΠΕ δεν προέβλεπε ούτε 1 θέση ιατρού για τα 2 Νοσοκομεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Με βάση τον παρόντα οργανισμό του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, σε σύνολο 48 θέσεων (που βεβαίως σήμερα δεν αρκούν), υπηρετούν μόλις 26 ιατροί. Δηλαδή, ακόμα και με αυτόν τον “κουτσουρεμένο” οργανισμό, λείπουν τουλάχιστον 20 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι στη χειρουργική κλινική, όπου προβλέπονται 5 οργανικές θέσεις, υπηρετούν 4 μόνιμοι, ένας εκ των οποίων είναι σε αναμονή για διορισμό σε άλλο νοσοκομείο και ένας με μετακίνηση, που αποχωρεί ωστόσο λόγω συνταξιοδότησης. Οι τρεις εναπομείναντες ιατροί δεν μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες για όλες τις μέρες του μήνα.

Αντίστοιχα, στο Αναισθησιολογικό όπου προβλέπονται 3 οργανικές θέσεις, υπηρετούν 2 ιατροί (ο ένας σε παράταση συνταξιοδότησης) και ένας ιατρός με μετακίνηση από το Γ.Ν. Αγρινίου που είναι επίσης υποστελεχωμένο. Για τουλάχιστον 10 μέρες το μήνα δεν υπάρχει εφημερεύων αναισθησιολόγος. Και ο κατάλογος είναι μακρύς αφού η ίδια εικόνα εμφανίζεται σε όλα σχεδόν τα τμήματα και τις κλινικές.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και γίνεται ακόμα περισσότερο, με την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας όπως προβλέπει το σχέδιο του “νέου Ε.Σ.Υ.” στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποψίλωση των νοσοκομείων από ιατρικό και λοιπό μόνιμο προσωπικό με εργασιακά δικαιώματα που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ζωής, η ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι συγχωνεύσεις, ακόμα και το κλείσιμο τμημάτων και κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων δεν αποτελούν πρόοδο αλλά πισωγύρισμα εξαιτίας του συστήματος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αφού το κίνητρο ύπαρξής του είναι η αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών και στην συγκεκριμένη περίπτωση του κλάδου της υγείας.

Γι’ αυτό, όσο και αν η υγεία του λαού μας θα έπρεπε να είναι αυταπόδεκτη προτεραιότητα, αποτελεί πεδίο αγωνιστικής διεκδίκησης για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και στην περιοχή του Μεσολογγίου και ευρύτερα της Αιτωλοακαρνανίας.

            ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

- Να στελεχωθεί άμεσα και πλήρως το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου.

- Να μην υπάρξει καμία συγχώνευση ή κατάργηση καμιάς κλινικής.

- Να ενισχυθούν παραπέρα όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας του νομού και με νέα τμήματα. Καμία συζήτηση για αλλαγή χαρακτήρα χρήσης ή κλείσιμο του νοσοκομείου.

Άμεσα μέτρα για την κάλυψη των τραγικών ελλείψεων σε ιατρούς στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου (ΓΝΑ)

Σε διαρκή υποβάθμιση και συρρίκνωση, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό που ενδέχεται να οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις κλινικών και κλείσιμο τμημάτων, οδηγείται το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.

Τα 2,5 χρόνια της πανδημίας ανέδειξαν σε όλο το μέγεθός της, τη συνειδητή – από όλες τις κυβερνήσεις – εγκατάλειψη του Γ.Ν. Αγρινίου, αλλά και του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό γενικότερα.

Αυτός ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό όπως φαίνεται και από τα σχέδια του “νέου Ε.Σ.Υ.” που βαδίζει στον ίδιο δρόμο της αντιμετώπισης της υγείας των κατοίκων της περιοχής στη λογική του “κόστους – οφέλους”. Λογική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, στην επιδείνωση των ήδη απαράδεκτων όρων εργασίας των ιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού του νοσοκομείου, στη δημιουργία επιπρόσθετων εμποδίων πρόσβασης των ασθενών στο νοσοκομείο.

Το Γ.Ν.Α. μέχρι και σήμερα λειτουργεί με έναν οργανισμό που αντιστοιχεί σε 150 κλίνες, παρόλο που στο Νοσοκομείο, μετά την μετακόμιση του σε νέο κτίριο, λειτουργούν 250 κλίνες. Από μόνο του αυτό το στοιχείο δείχνει περίτρανα ότι τα κενά σε γιατρούς είναι τεράστια, αφού δεν έχουν καλυφθεί ούτε όλες οι κενές οργανικές θέσεις του υπάρχοντος οργανισμού. Η ανάγκη για άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού για να καλύψει τις απολύτως βασικές ανάγκες ξεπερνούν τις 20 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της χειρουργικής κλινικής όπου από τις 8 οργανικές θέσεις που προβλέπει ο οργανισμός του Γ.Ν.Α., μετά τις συνταξιοδοτήσεις 2 γιατρών και την παραίτηση ενός επικουρικού γιατρού, υπηρετούν 4 ιατροί, ένας εκ των οποίων είναι προς συνταξιοδότηση και εκκρεμεί η ολοκλήρωση της πρόσληψης 1 γιατρού. Ενώ δεν υπάρχει ειδικευόμενος ιατρός. Αντί το Υπουργείο Υγείας, η 6η ΥΠΕ και η Διοίκηση να προχωρήσουν σε κατεπείγουσες προσλήψεις αρκέστηκαν σε εμβαλωματικές “λύσεις”, να εφημερεύει δηλαδή η κλινική του Αγρινίου για 18 ημέρες για όλο το νομό (τον μεγαλύτερο όλης της χώρας) και οι υπόλοιπες μέρες να καλύπτονται από τους γιατρούς της κλινικής του Μεσολογγίου.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στην παθολογική κλινική όπου από τις 8 οργανικές θέσεις υπηρετούν 6 γιατροί, καθώς ο ένας είναι υπό συνταξιοδότηση και ένας ακόμα σε αναστολή. Έχουν μείνει 2 ειδικευόμενοι γιατροί με παράταση της σύμβασης από τις 8 διαθέσιμες θέσεις και ο ένας τον επόμενο μήνα θα παραιτηθεί. Επειδή δεν επαρκεί ο αριθμός των ιατρών παρά την υπερεφημέρευση, καλείται είτε ένας παθολόγος μόνος του να καλύπτει το Τ.Ε.Π. (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) είτε με έναν ειδικευόμενο να καλύπτει το Τ.Ε.Π. και την κλινική με μέσο όρο 50-60 νοσηλευόμενους ασθενείς για περίπου 15 μέρες το μήνα.

Παρόμοιες ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις κλινικές και τα τμήματα: καρδιολογική, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), Αιματολογικό – Αιμοδοσία, Μικροβιολογικό, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Ουρολογική κλινική, Πνευμονολογικό, Νευρολογικό, Ω.Ρ.Λ., Ψυχιατρικό, Γαστρεντερολογικό τμήμα. Τα υπόλοιπα τμήματα λειτουργούν οριακά στην κάλυψη των εφημεριών έχοντας κενές οργανικές θέσεις. Οι ελλείψεις αυτές του Γ.Ν.Α. πολλές φορές προσπαθούν να αντιμετωπιστούν μέσω του απαράδεκτου καθεστώτος των αποσπάσεων και των μετακινήσεων

Η υπερεφημέρευση, τα εξαντλητικά ωράρια, τα κενά και οι ελλείψεις δεν αντιμετωπίζονται με τα “μπαλώματα” των ευέλικτων σχέσεων εργασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

- Να στελεχωθεί πλήρως και άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου.

- Να μην υπάρξει συγχώνευση ή κατάργηση καμίας χειρουργικής κλινικής στο Γ.Ν. Αγρινίου.

- Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των αποσπάσεων και των μετακινήσεων.

Ημερίδα στο Αγρίνιο για την διατροφή σε συνάρτηση με την υγεία από τις τοπικές ομάδες υγείας