ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΚΚΕ – Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας για πυρκαγιές: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»

ΚΚΕ – Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας για πυρκαγιές: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»

ΚΚΕ – Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας για πυρκαγιές: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»

ΚΚΕ – Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας για πυρκαγιές: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»

«Εδώ και ένα μήνα ο λαός μας σε όλη τη χώρα δοκιμάστηκε από τον πύρινο εφιάλτη. Ακόμη και σε περιοχές που δεν κάηκαν οι λαϊκές οικογένειες, οι εργαζόμενοι και οι αγρότες ζούσαν με την αγωνία, έμεναν νύχτες ολόκληρες ξύπνιοι μην τυχόν και πιάσει φωτιά, βλέποντας τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και τις τεράστιες ελλείψεις στην πρόληψη και δασοπυρόσβεση.

Όμως ο λαός μας δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια! Έχει μάθει να παλεύει και να αγωνίζεται! Για μια ακόμη φορά μέσα από τους μαζικούς του φορείς, απέδειξε με τη μαχητική, ηρωική του στάση τόσο μέσα στην πύρινη λαίλαπα, όσο και με ομάδες πυροπροστασίας και περιφρούρησης του φυσικού πλούτου, πως μπορεί να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του, τη λαϊκή περιουσία και τα δάση.

Μπήκε μπροστά από την πρώτη στιγμή στις μεγάλες φωτιές στην Πάτρα, στον Ερύμανθο, στη Ζήρια και την Ηλεία, στην Αιτωλοακαρνανία δίνοντας μάχη σώμα με σώμα με τα πύρινα μέτωπα μαζί με τους πυροσβέστες, τους φαντάρους αλλά και άλλους εθελοντές. Την ίδια στιγμή ο λαός της περιοχής μας στάθηκε στο πλευρό όλων αυτών που δοκιμάζονται, που έχασαν τα σπίτια και τα χωράφια τους, οργάνωσαν την αλληλεγγύη σε όλους αυτούς. Είναι συγκινητική σήμερα όλη αυτή η προσπάθεια και ανταπόκριση, οι δεκάδες αποστολές με είδη πρώτης ανάγκης σε Εύβοια και Ηλεία.

Αυτή τη φορά να μην επιτρέψει ο λαός να ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες της ΝΔ αλλά και όλων των κυβερνήσεων.

Καλούμε το λαό να μην παρασυρθεί από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις ψεύτικες υποσχέσεις των αποζημιώσεων. Ούτε από τις δήθεν “επιτροπές ανασυγκρότησης” που στοχεύουν στο να εξυπηρετήσουν την είσοδο επιχειρηματιών στα δάση. Τίποτα από όλα αυτά δεν ικανοποιεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Ανακοίνωσε στεγαστική συνδρομή, που όχι μόνο δεν καλύπτει την ανάγκη στέγασης, αλλά κατά 20% οδηγεί τους πυρόπληκτους στην ομηρία των τραπεζών και των δανείων. Εμπαίζει τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους καθώς αντί για διαγραφή χρεών, προβλέπει ολιγόμηνη αναστολή. Υπάρχει πείρα από προηγούμενες φυσικές καταστροφές, που ακόμα δεκάδες οικογένειες περιμένουν αποζημιώσεις.

Ταυτόχρονα, οι υποκριτικές συγγνώμες και τα περί αστοχιών που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κόμπαζε για την ετοιμότητα και το σχέδιο της, στόχο έχουν να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της, ευθύνες που μοιράζονται όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είναι μέσα στο κάδρο των εγκληματικών ευθυνών. Όλοι έχουν ευθύνη για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, που αφήνει τα δάση απροστάτευτα, το πυροσβεστικό σώμα και τη δασική υπηρεσία υποστελεχωμένα με απαρχαιωμένες υποδομές, τους κατοίκους πλήρως εκτεθειμένους σε κάθε φυσικό φαινόμενο και καταστροφή. Ο ένας κόβει κι άλλος ράβει για να βγάλουν “λάδι” το σύστημα που οι κυβερνήσεις τους υπηρετούν, το οποίο, ακριβώς επειδή ζει και αναπνέει για το κέρδος, αντιμετωπίζει ως “κόστος” την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε πρόθυμος να «βάλει πλάτη», ζητώντας συναίνεση και συνεννόηση με την κυβέρνηση, σχετικά με την αναδιάρθρωση της δομής της πολιτικής προστασίας, για να αντιμετωπίζονται οι συνέπειες της «κλιματικής αλλαγής», κρύβοντας ότι αυτό αποτελεί πρόσχημα για να καλύψει την πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων να μην παίρνουν μέτρα προστασίας της ζωής του λαού απέναντι στις καταστροφές.

Καλούμε το λαό να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς. Ο θυμός, η αγανάκτηση και η οργή του λαού μας, αλλά και η λαϊκή πρωτοβουλία μπορούν τώρα να γίνουν οργανωμένη διεκδίκηση και δράση για να εξασφαλιστεί η πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων, για να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος, για να θωρακιστεί ο λαός μας από νέες φυσικές καταστροφές.

Η λαϊκή πρωτοβουλία, η αυταπάρνηση των νέων και κατοίκων κάθε περιοχής, που έσωσαν τα σπίτια και τα χωριά τους, είναι άξια συγχαρητηρίων και παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει ο λαός μας.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε σε όλα τα πύρινα μέτωπα, θα είναι στο πλευρό του λαού ώστε να διεκδικήσει:

Άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών που έχασαν το σπίτι τους, τις καλλιέργειές τους, τα ζώα τους και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις των καταστροφών. Να απαλλαγούν από τα χρέη στις τράπεζες, στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ιδιαίτερα για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους χρειάζεται να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι, για την καταστροφή που υπέστησαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές εκτάσεις (μελίσσια, ελαιώνες, αμπέλια κ.ά.), ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές. Να εξασφαλιστεί άμεσα εισόδημα για όλους αυτούς.
Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ολοκληρωμένα – εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα. Αναβάθμιση των έργων υποδομής στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης που είναι ήδη πλήρως υποβαθμισμένα.
Οργανωμένο – επιστημονικό σχέδιο αναδάσωσης όλων των δασικών εκτάσεων που έχουν καεί με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι να μοιράζει η κυβέρνηση σε ιδιώτες «αναδόχους» την αναδάσωση των δασικών εκτάσεων, ανοίγοντας το δρόμο να προχωρήσουν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια στις καμένες περιοχές.

Καλούμε το λαό της περιοχής μας, σε κάθε χωριό, γειτονιά και πόλη να πάρει την κατάσταση στα χέρια του! Οργανώνοντας Επιτροπές Αγώνα, αλληλεγγύης, διεκδίκησης και περιφρούρησης της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου».

Χαλκιδική: Τράγος κατέβηκε βόλτα σε… beach bar! (VIDEO)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr