ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα Νεα«Κοιτάμε μπροστά – προχωράμε μαζί»

«Κοιτάμε μπροστά – προχωράμε μαζί»

Κεντρική ομιλία Παύλου Μοσχολιού

Την κεντρική του ομιλία πραγματοποίησε χθες το βράδυ ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία που εκφώνησε:
«Μαζί με τους πολίτες, με την ενότητα του προοδευτικού κινήματος, την Κυριακή δίνουμε τη μάχη για το Δήμο μας. Μια μάχη που θα είναι νικηφόρα. Γιατί ο λαός μας έχει και μνήμη και κρίση. Γνωρίζει και αναγνωρίζει. Αναγνωρίζει ότι την τετραετία που πέρασε κάναμε σημαντικό έργο.  Έργο που είναι ορατό όχι μόνο στους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του Δήμου μας.

Αναγνωρίζει ότι ως Δήμαρχος, υπηρέτησα με συνέπεια το κοινό καλό, ότι είχα και έχω όραμα για την πόλη και λειτούργησα πάντοτε με κανόνες, αρχές και αξίες. Ακολούθησα και προώθησα τον διάλογο ως μέτρο σύνθεσης και αξιοποίησης των διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων. Σεβάστηκα τις αντίθετες ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις και λειτούργησα ενωτικά, γι’ αυτό σήμερα είναι μαζί μας άνθρωποι που στις προηγούμενες εκλογές ήταν απέναντί μας. Αφουγκράστηκα τις αγωνίες και τα προβλήματα όλων των κοινωνικών ομάδων, αλλά και του κάθε πολίτη χωριστά, και συμμετείχα στις προσπάθειες εξεύρεσης αλλά και διεκδίκησης λύσεων. Λειτούργησα και λειτουργήσαμε με κρυστάλλινη διαφάνεια τόσο στη λήψη των αποφάσεων και την άσκηση της εξουσίας, όσο και στη διαχείριση των πόρων.
Το θετικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι ενόχλησε κάποιους. Ευτυχώς λίγους. Αυτούς που μετέτρεψαν την κριτική, σε πολεμική και συκοφαντία.  Την ένδεια επιχειρημάτων και την αδυναμία διατύπωσης προτάσεων  σε προσωπικές επιθέσεις. Η Νέα Αρχή του κ. Παπαναστασίου, αποδεικνύεται επιστροφή στο καταδικασμένο από όλους τους πολίτες παρελθόν. Η Ανατροπή του κ. Τραπεζιώτη αποδεικνύεται εκτροπή της λογικής, της ευπρέπειας και του ήθους. Τους ακούσαμε χθες να ασκούν σκληρή κριτική στο δικό μας έργο. Τη δική τους αφάνεια και απραξία, θα τη καταδικάσει ο λαός του Αγρινίου την Κυριακή, στις 18 Μαΐου.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί δημιουργήσαμε το κοινωνικό παντοπωλείο, το ιατρείο, το οδοντιατρείο, το φαρμακείο, τη δημοτική συγκοινωνία, τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, γιατί στεγάσαμε το Χαμόγελο του Παιδιού, γιατί σταθήκαμε συμπαραστάτες σε όλους τους φορείς που παρέχουν κοινωνική πρόνοια. Ένα σύστημα που αγωνίστηκε για την οικονομική ελάφρυνση των ευπαθών ομάδων, απέναντι στα βίαια και σκληρά μέτρα της οικονομικής πολιτικής των μνημονίων.
Αναδείξαμε το Δήμο πρωταθλητή στην ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. Με σωστό προγραμματισμό σκληρό αγώνα και συστηματική διεκδίκηση εντάξαμε και υλοποιούμε έργα 162 εκατομμυρίων ευρώ. Έργα δημοπρατημένα. Όχι έργα μακέτες.
Με τα έργα αυτά, αναβαθμίσαμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των Πολιτών. Επιλύσαμε το σύνολο σχεδόν των προβλημάτων ύδρευσης – αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων.     Κάναμε την πόλη μας πιο φιλική, πιο λειτουργική, πιο ανθρώπινη. Αναδείξαμε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου και την αλληλεγγύη ως Μέτρο της πολιτικής μας. Αναπτύξουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι ο Δήμος είναι στο πλευρό των συνδημοτών μας που έχουν ανάγκη την προστασία της πολιτείας. Δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε σύγχρονες υποδομές που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας ταυτότητα και κληρονομιά. Σε συνθήκες κρίσης, ιδρύσαμε τη Δημοτική Πινακοθήκη, τη Δημοτική Γλυπτοθήκη.     Λειτουργήσαμε με ισονομία απέναντι στους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Στηρίξαμε και αναβαθμίσαμε τις τοπικές κοινότητες και τις γειτονιές, κατασκευάζοντας νέες πλατείες, νέες παιδικές χαρές, νέους χώρους άθλησης. Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου πάρα πολλοί Δήμοι εμφανίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, εμείς καταφέραμε να διατηρήσουμε έναν οικονομικά υγιή Δήμο και παρουσιάζουμε θετικό πρόσημο στον ισολογισμό.
Πορευόμαστε, με νοικοκυροσύνη και διαφάνεια στα οικονομικά, με νέους θεσμούς και καινοτόμες δράσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη, με ιδανικά, αρχές και αξίες. Διαμορφώνουμε το Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ και την ταυτότητα «Branding πόλης», σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, με τη συμμετοχή των φορέων, των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου.
Η προστασία κοινωνικών ομάδων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού παραμένει μόνιμη προτεραιότητά μας. Συνεχίζουμε την καθημερινή πολιτική μάχη που αντιπαλεύει στην πράξη κι όχι στα λόγια τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης. Κάθε πόρος που διαθέτουμε, επενδύεται εκεί που το κοινωνικό και οικονομικό όφελος είναι μεγαλύτερο.
Ενισχύουμε τη διαφάνεια και στόχος μας είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου να διατίθεται on-line για να μπορεί ο δημότης να βλέπει ανά πάσα στιγμή τι ξοδεύεται, πού και από ποιον.
Ο νέος σχεδιασμός μας και οι νέες προτάσεις μας εδράζονται σε ισχυρά θεμέλια: Στα έργα προϋπολογισμού 162 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε μέσω του ΕΣΠΑ. Αυτά αποτελούν τη βάση και δημιουργούν προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας, ώστε το Αγρίνιο να αποτελεί κύριο πόλο ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα. Οι προτάσεις μας για το νέο ΕΣΠΑ, στον τομέα των υποδομών του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, της επιχειρηματικότητας, των οδικών αξόνων, της αξιοποίησης της Τριχωνίδας, των τεχνητών λιμνών του Αχελώου, των αστικών παρεμβάσεων και αναπλάσεων, είναι συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και κοστολογημένες.
Είναι τόσο πλήρεις, που ο πολυπράγμων κ. Τραπεζιώτης δεν είχε να προσθέσει ούτε ένα και. Τις αντέγραψε και τις παρουσίασε ως δικές του. Αφού τις αποδέχεται τον καλούμε από τη Δευτέρα να συστρατευτεί μαζί μας, να βοηθήσει στην υλοποίησή τους για το καλό του Δήμου. Μίλησε χθες για δικαστικές εμπλοκές των έργων του Δήμου. Από τα δεκάδες μεγάλα έργα του Δήμου τα μόνα που παρουσιάζουν εμπλοκές είναι εκείνα στα οποία έχει ανάμιξη ο κ. Τραπεζιώτης. Είναι το Πάρκο, για το οποίο όλοι οι φορείς της πόλης, έχουν υποβάλλει ΕΓΓΡΑΦΩΣ τις θέσεις τους και έχουν εκφράσει τη συμφωνία τους. Ας ρωτήσουν τον Πρόεδρο του ΤΕΕ γι’ αυτό. Ας σταματήσουν επιτέλους την καραμέλα περί μη διαβούλευσης. Είναι το έργο αποχέτευσης Καινουργίου – Παναιτωλίου, που λόγω αδυναμίας του Δήμου Θεστιέων επί δημαρχίας του κ. Τραπεζιώτη, ανέλαβαν να το δημοπρατήσουν και να το επιβλέψουν οι Νομαρχιακές και στη συνέχεια οι Περιφερειακές Υπηρεσίες. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια. Τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίες και αποσκοπούν στην απόκρυψη των ευθυνών του. Είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο προσπαθεί να ακυρώσει ο κ. Τραπεζιώτης, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενος τάχα βιοποριστικούς λόγους. Δηλαδή για τα εισοδήματά του ο κ. Τραπεζιώτης δεν διστάζει να υπονομεύσει το μέλλον της πόλης. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για την ορθολογική ανάπτυξη μιας περιοχή. Γιατί μόνο έτσι δημιουργούνται οι απαραίτητοι «Ελεύθεροι Δημόσιοι χώροι», Δρόμοι, Πλατείες, Πάρκα, Παιδικές Χαρές, Σχολεία, Νηπιαγωγεία, Παιδικοί Σταθμοί, μόνο έτσι εξασφαλίζονται οι λειτουργίες της πόλης. Έτσι αναβαθμίζεται η πόλη Έτσι γίνεται ανταγωνιστική. Έτσι παράγεται εισόδημα. Έτσι δημιουργείται ΒΙΟΠΑ, δημιουργείται ανάπτυξη, έτσι βελτιώνεται η ποιότητα ζωής.
Το πρόγραμμά μας προβλέπει την κατασκευή μεγάλων έργων, που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη στο Νέο Δήμο, την κατασκευή νέων μικρών  και μεσαίων έργων στον αστικό ιστό και στην ύπαιθρο που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη, την ενίσχυση της τοπικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν μέσα από τις νέες Δημοτικές Υποδομές και Λειτουργίες, τα έργα και τα προγράμματα απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων υψηλής εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης και καινοτόμες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την τοπική Οικονομία, τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, ώστε να προωθήσουμε την Καινοτομία που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη.
Επιδιώκουμε να χτίσουμε το Δήμο της παραγωγής και της ποιότητας. Ο αγροτικός χώρος μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας. Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, απαιτεί τη βελτίωση και δημιουργία νέων υποδομών άρδευσης, αγροτικού εξηλεκτρισμού, οδοποιίας, εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στήριξη της οικολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, βελτίωση της ποιότητας με έμφαση στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης.
Οι δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και αντιμετώπισης της ανεργίας αποτελούν βασική συνιστώσα του προγράμματός μας. Δρομολογούμε τη δημιουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, και την ένταξη στο Νέο ΕΣΠΑ της θερμοκοιτίδας νέων επιχειρήσεων, η οποία θα στεγαστεί στο πρώην Δημαρχείο Στράτου. Διεκδικούμε την υπογραφή σύμβασης με τη ΔΕΗ, η οποία εκμεταλλεύεται τους υδάτινους πόρους της περιοχής, όπου θα προβλέπονται ειδικά τιμολόγια για τις επιχειρήσεις, για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καθώς και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας. Η ανάπτυξη του τριτογενή τομέα, ο τουρισμός, η παιδεία, ο Πολιτισμός και ο αθλητισμός ήταν και παραμένουν στις προτεραιότητές μας.
Στόχος μας στη νέα εποχή είναι να αναδειχτεί ο Δήμος Αγρινίου σε ΚΕΝΤΡΟ ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης. ΚΕΝΤΡΟ Γραμμάτων και Πολιτισμού. ΚΕΝΤΡΟ Αλληλεγγύης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού.     ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και παροχής νέων Υπηρεσιών στους Δημότες. ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που αναδεικνύει τις αξίες και την παράδοση. Που ενοποιεί και συνδέει του Αρχαιολογικούς χώρους, που τους αποδίδει στους Δημότες και επισκέπτες ως ανοιχτό Μουσείο.    ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας
Σας διαβεβαιώνω και σας υπόσχομαι,
Ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη που εκφράστηκε προς το πρόσωπό μου, με την ενότητα των κοινωνικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό μας. Όλοι όσοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο μας, όλοι οι υποψήφιοι για το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Τοπικά Συμβούλια,  είναι δραστήριοι και δημιουργικοί πολίτες. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους ιδιαίτερα, έναν προς έναν, και είμαι βέβαιος ότι θα είναι κοντά μας και μετεκλογικά, την επόμενη μέρα. Γιατί η υπόθεση του Δήμου μας δεν περιορίζεται μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο. Είναι κοινή υπόθεση και ευθύνη όλων μας.
Την Κυριακή δίνουμε την τελική απάντηση. Κάνουμε το μεγάλο βήμα. Ολοκληρώνουμε τη μεγάλη Νίκη. Νίκη του Αγρινίου. Νίκη των πολιτών του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συγκλονιστική παρουσία σας, για την εμπιστοσύνη σας».
Εκ του Γραφείου Τύπου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr