Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στη Δυτική Ελλάδα: Απολύτως αναγκαίες

Στην Αιτωλοακαρνανία το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2019 ως πρόγραμμα νοσηλείας κατ’ οίκον, αλλά οι άνθρωποι του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου το υλοποιούν γενικώς ως Κινητή Μονάδα, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες σε όλο το νομό

Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στη Δυτική Ελλάδα: Απολύτως αναγκαίες

Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στη Δυτική Ελλάδα: Απολύτως αναγκαίες όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Συνέχεια μέσω ΕΣΠΑ και χωρίς ενδιάμεση διακοπή ζητούν εργαζόμενοι και οικογένειες ωφελούμενων θυμίζοντας ότι στη Δυτική Ελλάδα υπάρχει μια μόνο ψυχιατρική κλινική

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Να παραταθεί χωρίς ενδιάμεση διακοπή η λειτουργία των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία ζητούν οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια μέσω ΕΣΠΑ, όπως επίσης και οι οικογένειες των ωφελούμενων των δομών.

Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ) Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας λειτουργούν από τον Νοέμβριο 2019 ως το Δεκέμβριο του 2023 στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ δόθηκε εξάμηνη ανανέωση ως 30/6/24, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα γίνει στην συνέχεια. Αν το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ή όχι στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ ή αν σε περίπτωση που συνεχιστεί η λειτουργία τους αυτό θα γίνει με ενδιάμεση παύση για κάποιο διάστημα.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως η ύπαρξη Κινητής Μονάδας στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία είναι ακόμα πιο επιτακτική λόγω του ψυχιατρικού υγειονομικού τους χάρτη. Στο Νομό Αχαΐας υπάρχει μία Ψυχιατρική Κλινική που λειτουργεί καθημερινά με υπεράριθμες κλίνες που φτάνουν στο 50 ως 100% της δύναμής της. Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας δεν υπάρχει ψυχιατρική Κλινική και οι ασθενείς που νοσηλεύονται χρειάζεται να μετακινούνται σε άλλους Νομούς.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στις Κινητές Μονάδες «τα αντίστοιχα νοσοκομεία έχουν προβεί σε διάφορες ενέργειες για τη διατήρηση της λειτουργίας των ΚΜΨΥ, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επίσημη και έγκυρη απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο για τη διευθέτηση του θέματος μετά τις 30-6-2024», ενώ παράλληλα οι συμβάσεις του προσωπικού των ΚΜΨΥ πλησιάζουν στη λήξη τους.

Οι ΚΜΨΥ Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας άργησαν να δημιουργηθούν, χρειάζονται ενίσχυση του προσωπικού τους και αύξηση των κλιμακίων τους. «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της παύσης των εργασιών τους. Η λειτουργία τους είναι αυτονόητη» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλους τους νομούς από την έναρξη της αποασυλοποίησης και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης από την δεκαετία του 1990.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι μια ενδιάμεση διακοπή στη λειτουργία των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας «θα ήταν καταστροφική για τη θεραπευτική συνέχεια και λόγος μαζικών υποτροπών, που θα δυσχέραιναν τη λειτουργία και των λοιπών ψυχιατρικών δομών».

Πάνω από 700 ωφελούμενοι και πάνω από 1500 κατ’ οίκον επισκέψεις στην Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2019 ως πρόγραμμα νοσηλείας κατ’ οίκον, αλλά οι άνθρωποι του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου το υλοποιούν γενικώς ως Κινητή Μονάδα, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια η Κινητή Μονάδα πραγματοποίησε πάνω από 1.500 κατ’ οίκον επισκέψεις έχοντας αυτή την πενταετία 2019 - 2023 πάνω από 700 ωφελούμενους.

Η παρουσία της Κινητής Μονάδας είναι πολύ καίρια για όλο το νομό, αλλά και για τη λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Αγρινίου, που είναι η μοναδική δημόσια δομή ψυχικής υγείας στην περιοχή.

Οι Κινητές μονάδες παρέχουν υπηρεσίες σε ασθενείς με Σοβαρή Ψυχική Νόσο και σε ασθενείς σε περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε σταθερές δομές Ψυχικής Υγείας. Στόχος είναι η ψυχιατρική παρέμβαση εκεί που η νόσος δεν επιτρέπει την πρωτοβουλία και τον προγραμματισμό της ψυχιατρικής παρακολούθησης, η αποφυγή των υποτροπών και η μείωση του αριθμού των νοσηλειών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξυπηρετούμενων ασθενών.

Η λειτουργία της Κινητής Μονάδας υπαγορεύεται τη φιλοσοφία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και είναι το επιστέγασμα της κοινοτικής και της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών, αλλά μειώνει και το κόστος της περίθαλψης.

Κραυγή αγωνίας μητέρας: «Έχουμε άμεση ανάγκη την διατήρηση αυτών των δομών»

Παράλληλα και ενδεικτικά οι εργαζόμενοι δίνουν στη δημοσιότητα επιστολή μητέρας, που περιγράφει πόσο βοηθήθηκε το παιδί της που πάσχει από ψυχική νόσο και η οικογένειά της συνολικά από τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας.

Αναλυτικά η επιστολή:

Είμαι μητέρα παιδιού με διαγνωσμένη διπολική διαταραχή από τα 20 του και σήμερα είναι 45 ετών. Εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχτεί ένας γονιός την εμφάνιση μια τέτοιας διάγνωσης.... Αναγκαστήκαμε να το πράξουμε.

Έκτοτε και για πολλά συναπτά έτη (20), ζούμε με το άγχος και το φόβο των συνεχών υποτροπών. Αντιμετωπίζουμε φάσεις λεκτικής και σωματικής βίας και φάσεις ολικής απομόνωσης. Δεν είχαμε, μέχρι πρότινος, καμία ουσιαστική βοήθεια ή κάπου να απευθυνθούμε.

Η μόνη μας αναγκαία πια διέξοδος ήταν η ακούσια νοσηλεία μέσω εισαγγελέα. Οι πρώτες φορές ήταν εξουθενωτικές, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Ο γονιός που βλέπει να διαδραματίζεται μπροστά του η είσοδος της αστυνομίας στο σπίτι του, η συνοδεία στο νοσοκομείο και εν τέλει η εισαγωγή στην κλινική. Κάποιες φορές χρειάστηκε να δέσουν το παιδί μας (το αποκαλούν " περιορισμό").

Μου πήρε εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επεξεργαστώ και να αποδεχτώ τα συγκεκριμένα καινούργια δεδομένα. Στο άκουσμα και μόνο του δεσίματος ή της παραμονής του παιδιού μου σε διάδρομο και ράντζο, ήταν μια τραυματική εμπειρία που ακόμα και τώρα προσπαθώ να ξεχάσω.

Απίστευτες καταστάσεις… Ώσπου, τέσσερα χρόνια πριν, ενημερωθήκαμε για την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Απευθυνθήκαμε εκεί και λάβαμε σύντομα τις υπηρεσίες τους. Δε τους δέχτηκε με ευκολία.

Με τις συνεχείς και εντατικές προσπάθειες της ομάδας δέχτηκε και τέσσερα χρόνια μετά το παιδί μας τις εμπιστεύεται τόσο, ώστε να συνεργάζεται και να λαμβάνει τη φαρμακευτική της αγωγή. Δεν έχει νοσηλευτεί καμία φορά στη κλινική. Όποτε υποτροπιάζει, δρουν έγκαιρα και αποφεύγεται η εισαγγελική παρέμβαση.

Τα Χριστούγεννα ενημερωθήκαμε ότι υπήρχε περίπτωση να σταματήσουν. Τόσο εμείς οι φροντιστές, όσο και το παιδί μας, ταραχτήκαμε πολύ! Τώρα συμβαίνει το ίδιο πράγμα…. να μπαίνουμε κάθε τόσο στη περίοδο του φόβου και του άγχους…..

Κύριε Υπουργέ και Αρμόδιοι φορείς, δώστε μια φωνή στους φροντιστές και τους ασθενείς. Σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για τη χώρα μας και τη συνεχή διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, σας παρακαλούμε όπως συνεχίσουν τέτοιες δομές, που έχουμε άμεση ανάγκη τη στήριξη και βοήθεια που λαμβάναμε μέχρι τώρα.

Είναι μια σοβαρή ανακούφιση και ελπίδα για το μέλλον να υπάρχουν ομάδες στην κοινότητα να αφουγκράζονται, να κατανοούν και να ανακουφίζουν το χρόνιο και ανίατο πρόβλημά μας.Όχι μόνο δε διακόπτουμε, αλλά σε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας και σύγχρονης πολιτικής, δεν παύουν τις υπάρχουσες. Στηριζόμαστε στη κατανόηση και τη συνεργασίας σας.

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αγρίνιο: 387 παιδιά στο πρόγραμμα προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου

Τον Οδοντιατρικό Σύλλογο ευχαριστεί η αντιδήμαρχος Γεωργία Μπόκα