ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΚίνηση ματ ετοιμάζει ο Μητσοτάκης – Στη Σύνοδο Κορυφής τα ελληνοτουρκικά

Κίνηση ματ ετοιμάζει ο Μητσοτάκης – Στη Σύνοδο Κορυφής τα ελληνοτουρκικά

Κίνηση ματ ετοιμάζει ο Μητσοτάκης – Στη Σύνοδο Κορυφής τα ελληνοτουρκικά

Το… νόημα πίσω από μια φράση που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κρίσιμη η επίσκεψη στο Ισραήλ, στις 16 Ιουνίου.

«Και σ’ αυτή την ένταση, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε την απόλυτη στήριξη της ΕΕ». Η φράση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το χθεσινό on camera διάλογό του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο αποτυπώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Την κλιμάκωσή τους, για την ακρίβεια, καθώς ήδη η ελληνική διπλωματία έχει απαντήσει ή σχεδιάζει ν’ απαντήσει σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνει, όμως, η φράση του πρωθυπουργού; Πρωτίστως ότι θα θέσει το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως είχε πράξει τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο, πετυχαίνοντας την καθαρή στήριξη των εταίρων και την καταδίκη της πρακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ήδη, άλλωστε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησε σε μια σκληρή δήλωση-καταδίκη της Τουρκίας με αφορμή τα σχέδιά της για έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου και της Κρήτης.

Δεδομένη θεωρεί η κυβέρνηση τη στήριξη της ΕΕ και στο ζήτημα του Έβρου, καθώς είχε εκφραστεί έμπρακτα με την επίσκεψη των επικεφαλής των τριών θεσμών κατά την κρίση του Μαρτίου. Το επιχείρημα, άλλωστε, της ελληνικής πλευράς είναι πως η Ελλάδα δεν έχει αναλάβει μόνο την προστασία και τη φύλαξη των δικών της συνόρων, αλλά των ευρωπαϊκών. Παράλληλα, ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Άμυνας στη Βουλή: «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Το δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σ’ αυτό το δρόμο κινούμαστε», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξαιρετικά σημαντική κρίνεται και η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ, η οποία «κλείδωσε» για τις 16 Ιουνίου. Το τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ παραμένει ισχυρό όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, με τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί και η παράμετρος του τουρισμού, αλλά κυρίως ενδιαφέρουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η στάση των Ισραηλινών απέναντι στην  Άγκυρα, με τα συμφέροντά τους να ταυτίζονται με τα ελληνικά και να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές με την Τουρκία.

Αντίστοιχα, η επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο στην Αθήνα σχετίζεται και με τις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα και την Αίγυπτο για τη χάραξη ΑΟΖ. Μια εξέλιξη που ασφαλώς θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως απέναντι στα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία με το άκυρο σύμφωνο με τη Λιβύη.

Πηγή: newsit.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr