Κινητοποιήσεις που θυμίζουν Γρηγορόπουλο τρομάζουν την κυβέρνηση - Σενάρια για καθυστέρηση των εκλογών

Κινητοποιήσεις που θυμίζουν Γρηγορόπουλο. Η οργή των νέων παιδιών, των φοιτητών και των μαθητών ξεχειλίζει. Είναι άλλωστε αυτοί που θρηνούν για τον χαμό των δικών τους συμφοιτητών, αδελφών και φίλων. Το τραγικό δυστύχημα

<p>kinhtopoihseis</p>

Κινητοποιήσεις που θυμίζουν Γρηγορόπουλο. Η οργή των νέων παιδιών, των φοιτητών και των μαθητών ξεχειλίζει. Είναι άλλωστε αυτοί που θρηνούν για τον χαμό των δικών τους συμφοιτητών, αδελφών και φίλων. Το τραγικό δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 57 ζωές κινητοποιεί τους νέους σε πορείες, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν. Ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί και άλλες διαμαρτυρίες, ενώ οι πληροφορίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποίησεων και στα σχολεία, με τη μορφή καταλήψεων.

Στη μνήμη όλων έρχονται οι ημέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008, που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση για τα επεισόδια που έγιναν χθες σε Λάρισα και στο κέντρο της Αθήνας είναι έντονος. Όχι για τις σιωπηλές διαμαρτυρίες, αλλά για αυτό που ακολουθεί.

Την ίδια στιγμή η πολιτική αντιπαράθεση ήδη κορυφώνεται. Η αντίδραση της κυβέρνησης στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις 3 ημέρες, ήταν "ήπια".

Υπήρχε γενικό "σιωπητήριο", αφού η θεση που είχε διατυπωθεί εξαρχής ήταν ότι τώρα η χώρα πενθεί. Από την επόμενη εβδομάδα όμως, έχει ληφθεί η απόφαση να δοθούν απαντήσεις. Για όσα έγιναν 3,5 χρόνια, που όμως δεν ολοκληρώθηκαν όπως είπε και ο κυβερνητικος εκπρόσωπος, αλλά και για όσα δεν έγιναν εδώ και χρόνια, κυρίως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η αντιπολίτευση είναι εκείνη που σήκωσε το γάντι από χθες, με την εκπρόσωπο Τύπου να θέτει ερωτήματα στον πρωθυπουργό και να κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης που δεν θα γίνει ανεκτή.

Η αρχή έγινε ήδη με την αμφισβήτηση του προέδρου της τριμελούς επιτροπής, κ. Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου, η οποία ανέλαβε να φέρει στο φως τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος και να καταθέσει προτάσεις για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

"Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να είναι και ελεγκτής", απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο κ. Ζηλασκόπουλος ήταν πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την περίοδο 2010-2015, υπονοώντας ότι πρόκειται για "εκλεκτό" της κυβέρνησης και όχι κάποιον αντικειμενικό κριτή. Για την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της επιτροπής που ορίστηκε από τον υπουργο Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη- ο οποίος παράλληλα ασκεί και τα καθήκοντα του Υπουργού Μεταφορών- ειναι ένα υπερκομματικο πρόσωπο, με ακαδημαϊκές γνώσεις και μακρά εμπειρία στους αμερικανικούς σιδηροδρόμους, όπως και τα άλλα δύο μέλη, τους οποίους θα συνδράμουν πραγματογνώμονες και ειδικοί επιστήμονες ατυχημάτων, προκειμένου να φέρουν σύντομα στην επιφάνεια ένα άρτιο πόρισμα που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης.

Παράλληλα, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, "τρέχει"και η έρευνα της δικαιοσύνης, υπό την επίβλεψη του εισαγγελέα Εφετών, η οποία δεν θα αφήσει καμία σκιά.

Κατά πληροφορίες έχει ζητηθεί από την νεοσυσταθείσα επιτροπή να εχει παραδώσει το πόρισμά της σε περίπου ένα μήνα από τώρα.

"Το καθήκον μου επιβάλλει να λειτουργήσω με λιτό και τεκμηριωμένο λόγο. Θα προσεγγίσω την επιστημονική αλήθεια με βάση τις γνωστές μεθόδους. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια το πόρισμα να συνταχθεί όσο το δυνατό νωρίτερα", είπε μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο καθηγητής συγκοινωνιακής τεχνικής, Βασίλης Προφυλλιδης, παραδεχόμενος οτι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα και έναν φάκελλο τεράστιο που πρέπει να διαχειριστεί η επιτροπή. Και ολα αυτά την ώρα που η τραγωδία των Τεμπών βρήκε την χώρα σε ρυθμους άτυπα προεκλογικούς.

Η όποια συζήτηση για τις εκλογές και το χρονοδιάγραμμα τους θα ανοίξει και πάλι για την κυβέρνηση από την άλλη εβδομάδα, καθώς ο χρόνος "πάγωσε" το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Όλα δείχνουν μετατόπιση του αρχικού σχεδιασμου για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 9 Απριλίου, πιθανώς για μετά το Πάσχα.

thetoc.gr

ΚΚΕ : Για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη