Κίνα: Το πρώτο χιόνι στα βόρεια – Ψυχρή επιδρομή στο Πεκίνο με τον υδράργυρο να πέφτει στους -20 βαθμούς Κελσίου

Η πρώτη χιονόπτωση για τον φετινό χειμώνα σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο Πεκίνο. Η πόλη καλύφθηκε από έναν λευκό μανδύα στη διάρκεια της νύχτας…

china

Η πρώτη χιονόπτωση για τον φετινό χειμώνα σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο Πεκίνο. Η πόλη καλύφθηκε από έναν λευκό μανδύα στη διάρκεια της νύχτας και επικρατούν πολικές θερμοκρασίες την ώρα που ο καιρός στη βόρεια Κίνα αναμένεται ακόμη ψυχρότερος αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί η μέση χιονόπτωση είχε φθάσει στα 5,8 χιλιοστά με την μεγαλύτερη –10,2 χιλιοστά– να έχει καταγραφεί στη συνοικία Φάνγκσαν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Πεκίνου.

Το Πεκίνο συνήθως βλέπει το πρώτο χιόνι της χειμερινής περιόδου από τα τέλη Νοεμβρίου ως τον Φεβρουάριο ή ακόμη και καθόλου.

Περισσότερη χιονόπτωση αναμένεται αυτή την εβδομάδα με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας που εκτιμάται ότι θα πέσει έως και στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου.

Η τελευταία φορά που η κινεζική πρωτεύουσα είχε τόση παγωνιά ήταν στις 7 Ιανουαρίου του 2021, όταν ο υδράργυρος είχε πέσει στους μείον 19,6 βαθμούς Κελσίου.

Η ξαφνική ψυχρή επιδρομή στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, σε σχέση με τις φθινοπωρινές συνθήκες που επικρατούσαν στην πόλη πριν από μια εβδομάδα, αντανακλά τις πρόσφατες ραγδαίες μεταβολές της θερμοκρασίας. Ο φετινός Οκτώβριος ήταν για το Πεκίνο ένας από τους θερμότερους εδώ και δεκαετίες σε μια χρονιά ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στο Πεκίνο –μείον 27,4 βαθμοί Κελσίου, στις 22 Φεβρουαρίου του 1966– δεν έχει ακόμη καταρριφθεί.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Πεκίνο προειδοποίησε σήμερα για την παρουσία πάγου στους δρόμους μεγάλων τμημάτων της πόλης αυτής των σχεδόν 22 εκατομμυρίων κατοίκων με τις αρχές να κλείνουν κάποιες εθνικές οδούς ή τμήματα αυτών.

Μέχρι τις 10 π.μ τοπική ώρα, 62 από τις μερικές εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο του Πεκίνου.

Οι σιδηροδρομικές αρχές επέβαλαν όρια ταχύτητας στα τρένα που συνδέουν το Πεκίνο και την Γκουανγκτζού στη νότια Κίνα προκαλώντας καθυστερήσεις σε ορισμένα επιβατικά τρένα.

Μέχρι τις 7 π.μ σήμερα το πρωί περισσότερα από 180 δρομολόγια λεωφορείων στο Πεκίνο είχαν ανασταλεί.

Η επίσημη Beijing Daily έγραψε ότι τα αποθέματα λαχανικών για ημερήσιες αγορές αφθονούν καταγράφοντας τον μεγαλύτερο όγκο γι΄αυτή τη χρονιά των 23.800 τόνων καθώς οι έμποροι είχαν αποθηκεύσει προϊόντα εγκαίρως.

Στη βόρεια επαρχία Σανσί, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε χθες και έξι τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε καραμπόλα 40 αυτοκινήτων σε αυτοκινητόδρομο εξαιτίας του πάγου.

Στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν της κεντρικής Κίνας, την Ζενγκτζόου, έκλεισαν σήμερα τα σχολεία καθώς καταγράφηκε υετός 14,2 χιλιοστά με το ύψος του χιονιού να φθάνει τα 10 εκατοστά.

Στην Ζινάν, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Σαντόνγκ, αποφασίστηκε τηλεκπαίδευση.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ