ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΚεΣΥ: Επανεξέταση για το θέμα των εφημεριών στα νοσοκομεία

ΚεΣΥ: Επανεξέταση για το θέμα των εφημεριών στα νοσοκομεία

ΚεΣΥ: Επανεξέταση για το θέμα των εφημεριών στα νοσοκομεία

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επαναπροώθησε το ζήτημα των εφημεριών τομέα στο ΚεΣΥ και ζητεί συμπληρωματική γνωμοδότηση. Μέχρι τη νεότερη εισήγηση του ΚεΣΥ τα προγράμματα εφημέρευσης στα νοσοκομεία θα καταρτίζονται με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο

Επανυποβάλλεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ) το θέμα για τις «εφημερίες τομέα» στα δημόσια νοσοκομεία, που προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες έντονες αντιδράσεις στον χώρο της υγείας, και παράλληλα, τίθενται σε ισχύ οι αμέσως προηγούμενες σχετικές ρυθμίσεις.

Τις «εφημερίες τομέα», που σηματοδοτούν αλλαγές στις εφημερίες στο ΕΣΥ, υπέγραψε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης που είχε δώσει το ΚεΣΥ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού σήκωσε κύμα αντιδράσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς που ζητούν την ανάκληση των αλλαγών και καλούν τους συναδέλφους τους αφενός να μην εγκρίνουν αρμοδίως τα νέα προγράμματα εφημέρευσης, αφετέρου να μην συμμετέχουν στις εφημερίες.

Ειδικότερα, η σχετική εγκύκλιος που απεστάλη την περασμένη Παρασκευή από το υπουργείο Υγείας προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, για τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, προβλέπει ότι «σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας εφημέρευσης Τμήματος/Κλινικής Νοσοκομείου με το υπηρετούν προσωπικό αυτού/ής (λόγω ασθενειών, παραιτήσεων κλπ.) και προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η υγεία των ασθενών, στην εφημερία θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί του οικείου Τομέα (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σε εφημερία ετοιμότητας διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος Τομέα».

Πλέον, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επαναπροώθησε το ζήτημα των εφημεριών τομέα για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του νοσοκομείου στο ΚεΣΥ και ζητεί συμπληρωματική γνωμοδότηση. Μέχρι τη νεότερη εισήγηση του ΚεΣΥ τα προγράμματα εφημέρευσης στα νοσοκομεία θα καταρτίζονται με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΠΟΥ: 1 στους 6 παγκοσμίως αντιμετωπίζει υπογονιμότητα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ