ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΙόνιο – Κέρκυρα: Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν το έθιμο των μπότηδων (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Ιόνιο – Κέρκυρα: Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν το έθιμο των μπότηδων (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Ιόνιο – Κέρκυρα: Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν το έθιμο των μπότηδων (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν φέτος στην Κέρκυρα για να παρακολουθήσουν το έθιμο των μπότηδων.

Ακριβώς στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, με την πρώτη Ανάσταση, εκατοντάδες κανάτες κάθε μεγέθους έπεσαν από τα μπαλκόνια των κτιρίων στο Λιστόν, με τους παρευρισκομένους να ζητωκραυγάζουν σε κάθε σπάσιμο.

Ο συνωστισμός πάντως ήταν μεγάλος, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε όσους παρακολουθούσαν να αποτυπώνουν συνεχώς με τα κινητά τους τηλέφωνα τις εικόνες από το πατροπαράδοτο έθιμο.

Οι Κερκυραίοι από τα στολισμένα παράθυρα και μπαλκόνια των σπιτιών έριξαν στους δρόμους πήλινα δοχεία, στάμνες, πολλές γεμάτες με νερό, για να ξορκίσουν το κακό. Πρόκειται για ένα έθιμο που έρχεται από το βάθος του χρόνου και στηρίζεται στο χωρίο του Ευαγγελίου «..ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως…».

Το σύνθημα έδωσαν οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, που άρχισαν στις 11:00 ακριβώς να χτυπούν χαρμόσυνα. Όλοι οι πιστοί έσπευσαν, όπως θέλει η παράδοση, να πάρουν ένα κομμάτι από τις σπασμένες στάμνες για γούρι και να το μεταφέρουν στο σπίτι τους.

Αμέσως μετά το έθιμο, οι φιλαρμονικές με χαρούμενα εμβατήρια δίνουν στους δρόμους της πόλης τον πρώτο αναστάσιμο ρυθμό.

Τα μεσάνυχτα, ο μητροπολίτης Νεκτάριος θα τελέσει την αναστάσιμη ακολουθία στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας και όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, αμέσως μετά με το «Χριστός Ανέστη» η ατμόσφαιρα θα γίνει «εκρηκτική» και φαντασμαγορική από τα πυροτεχνήματα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το έθιμο των μπότηδων:

foto slider: Μπότηδες στην Κέρκυρα, 2022 / Φωτογραφία: Eurokinissi

iefimerida.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr