Μεσολόγγι: Επιστρέφει το Κέντρο Νεο-συλλέκτων;

Επιστρέφει το Κέντρο Νεο-συλλέκτων  στο Μεσολόγγι ;Αφού το Βιωματικό Μουσείο έμεινε στα χαρτιά…

<p>κεντρο-νεοσυλλεκτων-μεσολογγι</p>

Επιστρέφει το Κέντρο Νεο-συλλέκτων  στο Μεσολόγγι ;Αφού το Βιωματικό Μουσείο έμεινε στα χαρτιά…

Την άνοιξη του 2018 με στόχο οι οπλίτες να παρουσιάζονται στα ΣΥΠΟ  και έτσι να επιτυγχάνεται η γρήγορη ένταξή τους στις επιχειρησιακές μονάδες των συνόρων, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πάντα επανδρωμένες, καταργήθηκαν τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων. Μεταξύ αυτών και το αντίστοιχο κέντρο του Μεσολογγίου.

Τέσσερα χρόνια περίπου μετά όμως το Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι έτοιμο –σύμφωνα με διαρροές- να επιστρέψει στην προτεραία κατάσταση. Και αυτό γιατί διαπιστώθηκε ότι κάποιες μονάδες στα σύνορα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στη μαζική κατάταξη και την αρχική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων. Κι αυτό διότι είχαν το βάρος της κύριας εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ειδικότητας και τις υπόλοιπες υψηλές απαιτήσεις που έχουν τέτοιες μονάδες της παραμεθορίου.

Αυτή τη στιγμή οι επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΣ εξετάζουν πόσα και ποια από τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν καταργηθεί τα Κέντρα σε Θήβα (Πυροβολικού), Ναύπλιο (Μηχανικού), Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Μεσολόγγι, Τρίπολη, Αρτα (Υγειονομικού), Σπάρτη, Γρεβενά, Λαμία (Υλικού Πολέμου).

Η κατάργηση του Κέντρου Νεοσυλλέκτων στο Μεσολόγγι εκείνη την εποχή είχε προκαλέσει προβληματισμό, υπό την έννοια ότι ένα μέρος της τοπικής οικονομίας κινούνταν γύρω από το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι. Ωστόσο οι αντιδράσεις είχαν μετριαστεί από την υπόσχεση το στρατόπεδο θα μετατρέπονταν σε Βιωματικό Μουσείο για την Ελληνική Επανάσταση.

Οι σχετικές ανακοινώσεις είχαν γίνει από τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο που είχε υπογράψει για το σκοπό αυτό με το Δήμο Μεσολογγίου  Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας. Όπως είχαν ανακοινωθεί τότε οι δράσεις που θα «αντικαθιστούσαν» το Κέντρο Νεοσυλλέκτων θα περιλάμβαναν την ίδρυση εντός του χώρου του στρατοπέδου Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου με την ένδειξη «Βιωματικό Μουσείο  Ελληνικής Επανάστασης»,  την  δημιουργία πολυχώρου /Συνεδριακού Κέντρου σε συνεργασία με το Δήμο, την  καθιέρωση εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εβδομάδων Εορτασμού Ιστορικών Επετείων με διοργάνωση εκδηλώσεων εντός του στρατοπέδου, την δημιουργία  χώρου αφιερωμένου στο Σπύρο Μουστακλή, τη δημιουργία χώρου αφιερωμένου στον Λόρδο Βύρωνα και τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για ένταξη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της δυνατότητας επίσκεψης μαθητών των χώρων του στρατοπέδου με τη μορφή βιωματικού διαδραστικού σχολείου.

Τέσσερα όμως χρόνια μετά σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε. Και έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να μην λειτουργήσει ξανά το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Μεσολόγγι, από τη στιγμή που το Βιωματικό Μουσείο έχει μείνει στα χαρτιά; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί στο Μεσολόγγι, βλέποντας στις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας σε μερίδα του αθηναϊκού Τύπου, πως η ανεκπλήρωτη υπόσχεση για τη δημιουργία βιωματικού μουσείου, θα μπορούσε τώρα να γίνει εμπόδιο στην πιθανότητα επαναλειτουργίας του Κέντρου Νεοσυλλέκτων.

Σε κάθε περίπτωση στο ιστορικό στρατόπεδο του Μεσολογγίου κάτι πρέπει να γίνει και είναι υποχρέωση των εμπλεκομένων να ξεκαθαρίσουν τι είναι αυτό.

Του Δημήτρη Παπαδάκη - Εφημερίδα Συνείδηση

Το gov.gr μέχρι το τέλος το χρόνου θα διατίθεται και στα αγγλικά