Κεντρική Ένωση Σπόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού | 25.000.000 ζητούν διαγραφή

Και τώρα.. Ποιος θα καθαρίσει;

Στην χθεσινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Δυτικά fm 96,1 με τίτλο «Καθημερινά σενάρια | Γιατί τα σενάρια είναι αυτά που γράφουν ιστορία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Λευτέρης Τηλιγάδας, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Σπόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΚΕΣΠΥ) κ. Λουκάς Καλαμπόκης, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου, για την παραπέρα τύχη αυτής της συνεταιριστικής οργάνωσης, που παρά την μοναδικότητα της στον ελλαδικό χώρο αντιμετωπίζει εξαιρετικά προβλήματα λειτουργίας, αφού προηγούμενες οφειλές της προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, δυσχεραίνουν σημαντικά την λειτουργία της, και την καθιστούν όμηρο του κακού παρελθόντος της.

Πριν σας παρουσιάσουμε όμως το πρόβλημα, είναι καλό να πούμε λίγα λόγια για την ταυτότητα του οργανισμού, αλλά και για την σημερινή κατάσταση της «Ένωσης».

Κείμενο – Ρεπορτάζ: Λευτέρης Τηλιγάδας
Η ΚΕΣΠΥ ιδρύθηκε το 1988 σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 5559/88 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου κατατέθηκε το Καταστατικό της, και το 1994 ξεκίνησε η λειτουργία της. Έδρα της «Ένωσης» είναι η Αθήνα, αλλά έχει υποκαταστήματα και στην Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, την Λαμία και την Καρδίτσα. Έργο της «Ένωσης» είναι η παραγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού. Πιο συγκεκριμένα παράγει σπόρους χειμερινών σιτηρών καλαμποκιού, σόργου, ρυζιού, βαμβακιού, βίκου, ηλιάνθου, φακής, κτηνοτροφικού ρεβυθιού, και ως σποροπαραγωγική οργάνωση επιδιώκει την παραγωγή σπόρων ποικιλιών υψηλού παραγωγικού δυναμικού με το μικρότερο κόστος. Παράλληλα επιδιώκει την απόκτηση, για εκμετάλλευση, ποικιλιών που είναι προσαρμοσμένες στις ελληνικές κυρίως συνθήκες.

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της ο οργανισμός είχε πάρει ένα δάνειο της τάξεως των δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ευρώ, με σημερινής τιμές, και αξιοποιώντας την αποκλειστικότητα που είχε στον τομέα της παραγωγής των σπόρων, ξεκίνησε την παραγωγή και την διάθεση των προϊόντων της. Όπως μας είπε ο κ. Καλαμπόκης με εκείνα τα χρήματα του δανείου, το οποίο σημειωτέον είχε πάρει η πρώτη διοίκηση του οργανισμού, συγκρότησε και χρηματοδότησε μια ομάδα παραγωγών σπόρων σε όλη την χώρα, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει τον έλεγχο του 90% της βαμβακοπαραγωγής στην Ελλάδα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η συγκεκριμένη «Ένωση» ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό, το οποίο άφησε πίσω της η Κεντρική Υπηρεσία Διαχείρισης Εγχώριας Παραγωγής (ΚΥΔΕΠ).

Το 1996, όπως μας είπε ο κ. Καλαμπόκης, αφού η «Ενώση» προμηθεύτηκε τους σπόρους για το βαμβάκι από το ΕΘΙΑΓΕ τους αποθήκευσε στις αποθήκες των συνεταιρισμών της Λειβαδιάς. Κατά την διαδικασία όμως της επεξεργασίας του, ενάμιση εκατομμύριο (1.500.000) κιλά σπόρος κάηκε πάνω στην απόχνωση, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην έχει προϊόν να ρίξει στην αγορά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του παραπάνω δανεισμού του και οικονομικά να «μείνει στον αέρα».

Μετά το γεγονός αυτό, όπως είπε ο κ. Καλαμπόκης, η τράπεζα έκανε αμέσως απαιτητά τα χρήματα της με αποτέλεσμα τα οικονομικά της «Ένωσης» από τότε μέχρι και σήμερα να είναι συνεχώς προβληματικά και να έχει μείνει αρκετές φορές ακάλυπτη και στις ανάγκες της μισθοδοσίας της και των ασφαλιστικών εισφορών, και φυσικά να αδυνατεί λόγω των μεγάλων ατασθαλιών, που διαπίστωσε ο ίδιος, να αποπληρώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια τους τόκους και το κεφάλαιο εκείνου του πρώτου δανείου.

Σήμερα η συνολική οφειλή στην «Κακή Αγροτική» ανέρχεται στα είκοσι τέσσερα εκατομμύρια (24.000.000) ευρώ, αλλά εκτός από την συγκεκριμένη οφειλή υπάρχει και δικαστική εμπλοκή με το ΕΘΙΑΓΕ, το οποίο απαιτεί δικαιώματα από τους σπόρους της τάξεως του ενάμιση εκατομμυρίου (1.500.000) ευρώ. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, σημείωσε ο κ. Καλαμπόκης, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν  η ΚΕΣΠΥ να μπορέσει να «σταθεί στα πόδια» της και να συνεχίσει το τόσο σημαντικό έργο της για την αγροτική παραγωγή της χώρας.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε, μας είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΣΠΥ, μετά την πρόσφατη αλλαγή στη οργάνωση του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος, με την κατάργηση των δευτεροβάθμιων αγροτικών ενώσεων και την μετατροπή τους σε αγροτικούς συλλόγους, αφού η ΚΕΣΠΥ δεν μπορεί πια να κάνει απαιτητά τα χρήματα που της οφείλονται από τους κατηργημένους συνεταιρισμούς.

Σήμερα η «Ένωση» βρίσκεται χωρίς καθόλου περιουσία και κινείται με ίδια κεφάλαια.

Στην συνάντηση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου με τον σημερινό υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, αυτό που προτάθηκε ως λύση στο υπουργείο είναι να δημιουργηθεί μια καινούργια ΚΕΣΠΥ, ελεύθερη από οικονομικά βάρη, με νέους μετόχους τους αντιπροσώπους των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών.

 

Κλείνοντας αυτό το ρεπορτάζ, να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με όσα μπορούμε να αντιληφθούμε από όλα τα παραπάνω, αυτό που συνέβη στην ΚΕΣΠΥ, είναι ότι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια σε αρκετούς συνεταιριστικούς οργανισμούς της χώρας. Διοικήσεις, που για σειρά ετών λειτουργούσαν με μεγάλες αμοιβές των στελεχών τους, με κατασπατάληση χρημάτων και ελλιπή εξυπηρέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων τους προς δημόσιους οργανισμούς ή πιστωτικά ιδρύματα , οδηγήθηκαν σιγά – σιγά στο σημείο να ζητούν από την πολιτεία να λειτουργήσει χαριστικά απέναντι τους και να τους απαλλάξει από τα τεράστια χρέη, που συσσωρεύτηκαν στα λεηλατημένα ταμεία τους, είτε από ανοίκειες ενέργειες του ανταγωνισμού, είτε από κακή και επιπόλαιη διαχείριση.

Δεν ξέρουμε που θα καταλήξει η συγκεκριμένη «Ένωση», ούτε τι θα «δει» ή δεν θα «δει» ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος, όπως μας είπε ο κ Καλαμπόκης, ζήτησε να ενημερωθεί από το νομικό επιτελείο του υπουργείου, πριν τοποθετηθεί πάνω στην παραπάνω πρόταση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου, το οποίο όπως είναι φυσικό δεν ευθύνεται για την προαναφερθείσα κατάσταση, αλλά είναι εκείνο το οποίο έρχεται να «καθαρίσει»…. Τη «βρομοδουλειά»; Ποιος ξέρει;

Ο μόνος που μπορεί να γνωρίζει… είναι η συνέχεια…