ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΚέντρο Πρόληψης «Οδυσσέας» Αιτωλοακαρνανίας: Θερίζει η εξάρτηση των παιδιών από διαδίκτυο και “games”

Κέντρο Πρόληψης «Οδυσσέας» Αιτωλοακαρνανίας: Θερίζει η εξάρτηση των παιδιών από διαδίκτυο και “games”

Κέντρο Πρόληψης «Οδυσσέας» Αιτωλοακαρνανίας: Θερίζει η εξάρτηση των παιδιών από διαδίκτυο και “games”

Θερίζει η εξάρτηση των παιδιών από διαδίκτυο και “games” σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Οδυσσέας» Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”.  Τι να προσέξουμε στα ηλεκτρονικά χριστουγεννιάτικα δώρα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και όσοι έχουν παιδιά γνωρίζουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά όλο και λιγότερο αναζητούν τα γνωστά συμβατικά παιχνίδια και στρέφονται σε παιχνίδια που αφορούν τον ψηφιακό κόσμο, δυστυχώς πολλές φορές οδηγούμενα στην κατάχρηση, την υπερβολή και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους για “games” που τα καθηλώνουν μπροστά σε μια οθόνη. Παράλληλα, που δεν είναι παιδαγωγικά, προσφέρουν αόρατα ή φανταστικά αντικείμενα αλλά και μια σειρά από «μάχες», «συμμορίες» και «πολέμους» που κάθε άλλο παρά για την παιδική ψυχοσύνθεση είναι.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου που υπάγεται στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Έρευνας έχει εκδώσει οδηγίες τι πρέπει να προσέξουμε σε περίπτωση που αποφασίσουμε να αγοράσουμε στο παιδί μας κάποιο ηλεκτρονικό δώρο, με χρήσιμες συμβουλές για γονείς.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ -www.forth.gr) αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Χώρας, με 10 ερευνητικά Ινστιτούτα και 3 Ειδικές Δομές που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται σε 8 πόλεις της Ελλάδας κι εξέδωσε πρόσφατα έναν «οδικό χάρτη» για τούτες τις μέρες.

Σύμφωνα με αυτόν τα παιδιά μικρής ηλικίας δεν είναι σε θέση να χειριστούν δικές τους έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές με πρόσβαση στο διαδίκτυο καθώς μπορεί να συναντήσουν ακατάλληλο περιεχόμενο και να δαπανήσουν πολλές ώρες.

Η έκθεση σε ανάλογο υλικό σε ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να γίνεται με εποπτεία ενήλικα, με υψηλό ποιοτικά περιεχόμενο και οριοθετημένο ως προς το χρόνο. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού καθώς κάποια μπορεί να περιλαμβάνουν σκληρή βία, χυδαιολογία, μίσος κλπ.

Καλό είναι να αναζητάμε την ηλικιακή ταξινόμηση στη συσκευασία ενός παιχνιδιού ή μέσω της μηχανής αναζήτησης στο δικτυακό τόπο http://www.pegi.info  ενώ στα περισσότερα διαδικτυακά/ηλεκτρονικά παιχνίδια δίνεται η δυνατότητα συνομιλίας με άλλους χρήστες, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο καθώς δύσκολα ελέγχεται η αληθής ταυτότητα και ηλικία του κάθε χρήστη.

Σε κάποια από τα παιχνίδια δίνεται η δυνατότητα διαδικτυακών αγορών με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να δαπανούν επιπλέον χρήματα προκειμένου να γίνουν καλύτεροι παίχτες ενώ πρέπει να διατηρούμε μια καλή, στενή και δυνατή σχέση με τα παιδιά ούτως ώστε να απευθυνθούν σε εμάς ακόμα και σε περίπτωση που κάνουν κάποιο λάθος.

Τι λέει ο ΟΚΑΝΑ για την παιδική εξάρτηση από τα “games”

Η «Συνείδηση» αναζήτησε την πλέον αρμόδια άποψη για τέτοιες εξαρτήσεις πολύ δε περισσότερο που αφορά σε παιδιά. Συγκεκριμένα επικοινώνησε με την επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Οδυσσέας», Dr. Αθανασία Δημητρίου, Ψυχολόγο Ph.D Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ρωτώντας αν η συγκεκριμένη είναι ψηλά στον πίνακα των εξαρτήσεων που ζητούν την συνδρομή του Κέντρου.

«Για την ακρίβεια, μόνο τέτοια εξάρτηση έχουμε πλέον σε παιδιά και έφηβους, η πορεία των εξαρτήσεων από ουσίες ή αλκοόλ ή άλλες δεν παρουσιάζει κάτι το αξιοσημείωτο, αντίθετα μπορούμε να μιλήσουμε για αληθινή έξαρση που παρατηρείται στο φαινόμενο της παθολογικής εξάρτησης από διαδίκτυο και ηλεκτρονική παιχνίδια. Το φαινόμενο είναι τόσο εκτεταμένο πλέον που χρειάζεται αντιμετώπισή του στην ρίζα, στην ίδια την οικογένεια.

Και το σχολείο παίζει ένα ρόλο της τάξης του 10% στο να χειροτερεύσει μια κατάσταση αλλά το πρόβλημα έγκειται στην οικογένεια, όπου πολύ απλά οι ενήλικες εντός της είναι κι εκείνοι εξαρτημένοι, θεωρούν ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και στην συνέχεια έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που χρήζουν σοβαρής θεραπείας.

Γιατί τα παιδιά αντιγράφουν τις συμπεριφορές που βλέπουν και στην συνέχεια είναι αδύνατον να μην εξαρτηθούν από κάτι τόσο εθιστικό, με αποτέλεσμα να έχουμε και σωματοποίηση της εξάρτησης με αδυναμία συγκέντρωσης, εγκατάλειψη της υγιεινής του σώματος, άρνηση φαγητού και πολλά άλλα», είναι η άκρως ανησυχητική απάντηση της Δρ. Δημητρίου.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Κέντρου «Οδυσσέας» οι μέρες των γιορτών γίνονται αφορμή για να υπάρξει έξαρση του φαινομένου ενώ όλο και περισσότεροι γονείς ζητούν την βοήθεια του Κέντρου.

«Οι δυσλειτουργικές οικογένειες που έχουν τέτοια σοβαρά ζητήματα, συχνά αργούν να αντιληφθούν ότι χρειάζονται βοήθεια και αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις που δεν αρκεί μια απλή συμβουλευτική διαδικασία ή ακόμη και η παραπομπή σε παιδοψυχίατρο. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις είναι τέτοια η εξάρτηση των παιδιών από διαδίκτυο και ηλεκτρονικά παιχνίδια που χρειάζεται πλέον να παραπέμπουμε παιδιά στο “Αγλαΐα Κυριακού” στο ειδικευμένο στις εξαρτήσεις Παιδοψυχιατρικό Τμήμα όπου λειτουργεί και Σχολή Γονέων Συναισθηματικής Αγωγής», εξηγεί.

Συμβουλευτική γραμμή και στήριξη

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. Η SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

«Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» ναι, Αλλά ποιος θα έχει τα λεφτά;

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ