ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΚεφαλονιά: Πώς ο “Ιανός” άλλαξε το ανάγλυφο στον Χάρακα – Εντυπωσιακές εικόνες

Κεφαλονιά: Πώς ο “Ιανός” άλλαξε το ανάγλυφο στον Χάρακα – Εντυπωσιακές εικόνες

Κεφαλονιά: Πώς ο “Ιανός” άλλαξε το ανάγλυφο στον Χάρακα – Εντυπωσιακές εικόνες

Το ανάγλυφο σε πολλές περιοχές της βόρειας κυρίως Κεφαλονιάς έχει αλλάξει δραματικά ο κυκλώνας “Ιανός” που “σάρωσε” το νησί το Σεπτέμβριο του 2020. Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για το θέμα πραγματοποίησε το kefaloniapress.gr.

Το φαινόμενο ήταν τόσο ισχυρό με ποσοστά βροχόπτωσης ρεκόρ τόσο σε όγκο όσο και σε διάρκεια – ειδικά στην περιοχή του Μύρτου και του Χάρακα – με συνέπεια να προκληθούν πρωτοφανείς κατολισθήσεις ακόμα και ολόκληρων πλαγιών.

Το μέγεθος της κατολίσθησης στην παραλία στην περιοχή του Χάρακα πραγματικά εντυπωσιάζει και συνάμα τρομάζει .

 

Τέσσερα ρέματα ενεργοποίησε ο “Ιανός” για να καταλήξουν στο σημείο της κατολίσθησης.

Δείτε στο χάρτη το  σημείο της κατολίσθησης:

Νιώθει κανείς δέος μπροστά στην δύναμη της φύσης και των φυσικών φαινομένων που μαζί με τα γεωλογικά δημιουργούν αυτή την απίστευτη δαντελωτή ακτογραμμή με τους απόκρημνους κάθετους βράχους.

 

Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Τεκτονικής Δυναμικής , Εφαρμοσμένης Γεωλογίας  και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 2018 είχε εκφράσει την ανησυχία του για επερχόμενες μεγάλες κατολισθήσεις στην παραλία του Μύρτου μιλώντας τότε για επερχόμενα γεωδυναμικά φαινόμενα.

Το πέρασμα του κυκλώνα “Ιανού” προκάλεσε αυτή την τεράστια κατολίσθηση σε έκταση και ύψος όσο και σε όγκο χιλιάδων κυβικών από χώματα πέτρες και βράχους .

Για όποιον το επιθυμεί να επισκεφθεί την παραλία και να απολαύσει το άγριο τοπίο η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος, όμως χρειάζεται ιδιαίτερα προσοχή επειδή αρκετοί βράχοι έχουν παρασυρθεί από την κατολίσθηση στα αβαθή πολύ κοντά στην αμμουδιά.

 

 

Ρεπορτάζ: Μάκης Λεκατσάς

Ναύπακτος: Νέο περιστατικό παραβατικότητας ανηλίκων

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr