ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΝαυπακτοςΚεφαλογέφυρο ή Κεφαλογιόφυρο είναι πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Μόρνου

Κεφαλογέφυρο ή Κεφαλογιόφυρο είναι πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Μόρνου

Κεφαλογέφυρο ή Κεφαλογιόφυρο είναι πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Μόρνου

Το κεφαλογέφυρο: Ιστορικό γεφύρι ζεύξης του Μόρνου. Κεφαλογέφυρο ή Κεφαλογιόφυρο είναι πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Μόρνου.

Ενας επίγειος παράδεισος μόλις 14χλμ από το κέντρο της Ναυπάκτου και λιγότερο από 3χλμ από το ιστορικό Χάνι του Λόη. Ενδείκνυται για ποδηλασία και πεζοπορία στην φύση σε ένα φανταστικό τοπίο. Φτάνοντας στο Κεφαλογέφυρο μπορείς να κάνεις βουτιά στα δροσερά νερά του Μόρνου και να απολαύσεις το πικνίκ με την παρέα σου κάτω από τα πλατάνια.

Ένα εξαίρετο μνημείο γεφυροποιίας στις κλεισούρες του Μόρνου κάτω από τον οικισμό Καταφύγιο που διατηρείται πολύ καλά από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Από το γεφύρι αυτό επικοινωνούσε η Δωρίδα με τη Ναυπακτία, ιδιαίτερα όταν ο Μόρνος κατέβαζε και ήταν αδιάβατος. Από αυτό πέρασαν και βρήκαν καταφύγιο στο κοντινό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας οι διασωθέντες της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826).

Το γεφύρι, σύμφωνα με την παράδοση, είναι διπλά στοιχειωμένο. Τα δύο «στοιχειά», ο Αράπης από το Ναυπακτιώτικο μέρος και η Μπελεσίτσα από το δωρικό βοηθώντας το ένα το άλλο καταφέρνουν αιώνες τώρα και προστατεύουν το γιοφύρι από το θυμό του Μόρνου.

Ρεπορτάζ : Γιώργος Νικόπουλος

NAFPAKTIANEWS.GR

Γιορτάζει η Ιερά Μονή Παναγίας Λυκούρισσης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ