ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΗ ΚΕΔΕ στο Αγρίνιο: Προβληματισμός για τις «τρύπες» των Δήμων

Η ΚΕΔΕ στο Αγρίνιο: Προβληματισμός για τις «τρύπες» των Δήμων

Η ΚΕΔΕ στο Αγρίνιο: Προβληματισμός για τις «τρύπες» των Δήμων

Η ΚΕΔΕ στο Αγρίνιο: Προβληματισμός για τις «τρύπες» των Δήμων αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αποκαλύπτει πως ένα ακόμη ραντεβού με Πέτσα και Σκυλακάκη έρχεται. Αντίθεση με τη ρύθμιση για εκτός ημερήσιας διάταξης.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Στο γνώριμο κλίμα των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΚΕΔΕ τους τελευταίους μήνες διεξήχθη και το Διοικητικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα χθες στο Αγρίνιο.

Οι αυτοδιοικητικοί προβληματίζονται ιδιαίτερα για τα ζητήματα της οικονομικής βιωσιμότητας και της στελέχωσης των Δήμων και παράλληλα αισθάνονται και αυτοί, όπως και οι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ότι οδεύουν σε προεκλογική περίοδο καθώς έχουν εισέλθει στον τελευταίο χρόνο της θητείας τους.

Την ίδια ώρα σχεδόν όλοι οι αυτοδιοικητικοί φοβούνται ότι η επιτάχυνση της πορείας προς τις πρόωρες κάλπες, ως συνήθως θα κατεβάσει τα «μολύβια» στον κρατικό μηχανισμό με αποτέλεσμα πολλά πράγματα να πάνε πίσω, τη στιγμή που ακόμη και μεταξύ των «γαλάζιων» δημάρχων ολοένα και περισσότερο κερδίζει χώρο η άποψη πως πολλές από τις θεσμικές αλλαγές, που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση δεν τις έχει υλοποιήσει ακόμη.

Ένα ακόμη ραντεβού με Πέτσα και Σκυλακάκη έρχεται

Στο στάδιο της ενημέρωσης από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου έγινε λόγος για τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η προχθεσινή συνάντηση των νησιωτικών δήμων με τον Πρωθυπουργό.

Ο Δ. Παπαστεργίου εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθούν πρόσθετα 100 εκατ. ευρώ στους Δήμους για την αντιμετώπιση των αναγκών, που δημιουργούνται από την κρίση, χρηματοδότηση που προστίθεται στα 128 εκατ. ευρώ, που έχουν δοθεί και εκτιμάται ότι θα καλυφθούν αρκετές «τρύπες». Ωστόσο εκκρεμεί το θέμα της στήριξης των ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης…

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ μέχρι στιγμής φαίνεται ότι κρατά «ήπια» στάση απέναντι στην Κυβέρνηση, με κάποια μέλη του ΔΣ όμως να εκτιμούν πως πρέπει να αλλάξει η στάση αυτή. Υπό το βάρος αυτό ο Δ. Παπαστεργίου υποσχέθηκε μια ακόμη συνάντηση με τους Στ. Πέτσα και Θ. Σκυλακάκη το επόμενο διάστημα.

Και γιατί ακόμη και να δεχθεί κανείς ότι τα 100 εκατ. ευρώ που πρόκειται να έρθουν κλείνουν κάποιες «τρύπες» στα οικονομικά των Δήμων υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες για το προσεχές διάστημα που παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Για παράδειγμα, ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης έβαλε το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών, όπου πέρυσι οι περισσότεροι δήμοι έβαλαν χρήματα από ίδια έσοδά τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων σε καθεστώς πανδημίας.

«Πληγή» η κινητικότητα στους Δήμους

Από αρκετούς αυτοδιοικητικούς μπήκε επίσης το θέμα της κινητικότητας που έχει εξελιχθεί σε «πληγή» για την Αυτοδιοίκηση, ζητώντας να υπάρξει μια ρύθμιση έτσι ώστε να τεθούν κάποιοι περιορισμοί, είτε ακόμη και να εξαιρεθεί η Αυτοδιοίκηση.

Ήταν χαρακτηριστική η παρέμβαση του Δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, που ανέφερε ότι το τμήμα προϋπολογισμού του Δήμου έχει μείνει με έναν υπάλληλο λόγω της κινητικότητας. «Δεν μπορεί άνθρωπος που ήρθε το 2019 και μόλις τον έχω εκπαιδεύσει να ζητά να φύγει για να πάει σε φορέα που δεν θα δουλέψει τόσο όσο δουλεύει στο Δήμο».

Αντίθεση με τη ρύθμιση για εκτός ημερήσιας διάταξης

Τα εξ΄αμάξης ακούστηκαν από τους μετέχοντες στη χθεσινή συνεδρίαση για την τελευταία ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφαιρεί το δικαίωμα από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να θέτουν ως κατεπείγοντα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα.

Οι βολές των αυτοδιοικητικών τόσο για το Υπουργείο, που δεν ζήτησε τη γνώμη της ΚΕΔΕ, όσο και για κάποιους «διαδρομιστές» δημάρχους που παρέκαμψαν επίσης την ΚΕΔΕ και ζήτησαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πάντως από την πλευρά του χαρακτήρισε ακραίο τόσο να αφαιρείται αυτό το δικαίωμα από τους επικεφαλής, όσο και για να γίνεται κατάχρηση αυτού του δικαιώματα με το να έρχονται 15 εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα.

Βολές για τις συναντήσεις προεκλογικού χαρακτήρα

Σε αυτό το επίπεδο εκφράστηκε προβληματισμός από αρκετούς δημάρχους για το γεγονός ότι τόσο η ηγεσία του ΥΠΕΣ, όσο και άλλων Υπουργείων κάνουν κατά μόνας συναντήσεις με ομάδες δημάρχων  του Λεκανοπεδίου κατά βάση, αλλά όχι μόνο.

Εκτιμήθηκε μάλιστα ότι η σκοπιμότητα αυτών των συναντήσεων είναι το «προεκλογικό μασάζ» και το ενδιαφέρον κάποιων Υπουργών να συναντούν δημάρχους της εκλογικής τους περιφέρειας…

Νομοσχέδιο αλλαγών στους ΦΟΔΣΑ με εισηγητή Παπαναστασίου

Από τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ στο Αγρίνιο ήταν το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των ΦΟΔΣΑ (με εισηγητή το Δήμαρχο Αγρινίου ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ), αλλά και διατάξεις για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων και για τον έλεγχο προεκλογικών δαπανών για κόμματα & αιρετούς.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Γέμισαν λάσπες οι δρόμοι μετά από την κακοκαιρία που έπληξε τη Δημοτική Ενότητα Θεστιέων (εικόνες)

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ