ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΚΔΑΠ για λίγους – Αγρίνιο: «Μέσα» τα παιδιά στα δημοτικά ΚΔΑΠ, λίγα όμως τα voucher για τα ιδιωτικά

ΚΔΑΠ για λίγους – Αγρίνιο: «Μέσα» τα παιδιά στα δημοτικά ΚΔΑΠ, λίγα όμως τα voucher για τα ιδιωτικά

ΚΔΑΠ για λίγους – Αγρίνιο: «Μέσα» τα παιδιά στα δημοτικά ΚΔΑΠ, λίγα όμως τα voucher για τα ιδιωτικά

ΚΔΑΠ για λίγους. Αγρίνιο: «Μέσα» τα παιδιά στα δημοτικά ΚΔΑΠ, λίγα όμως τα voucher για τα ιδιωτικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως είναι πέμπτη η Αιτωλοακαρνανία σε εκτός ΚΔΑΠ παιδιά στην Ελλάδα!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τα μειωμένα voucher οδηγούν σε 84.189 παιδιά αποκλεισμένα από τα ΚΔΑΠ της Ελλάδας αλλά η περιοχή μας έχει ιδιαιτερότητες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμο Δανιηλίδη, το πρόγραμμα «Προώθηση και Υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόµων µε αναπηρία σε υπηρεσίες δηµιουργικής απασχόλησης» (πρώην «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»/ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2022-2023, έγινε με καθυστερήσεις και κατέληξε όχι καλά.

Σύμφωνα, με ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ ο αριθμός των έγκυρων αιτήσεων για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ είναι 253.445 και voucher χορηγείται μόνο σε 169.256 παιδιά, αφήνοντας αποκλεισμένα από το πρόγραμμα 84.189 παιδιά, αριθμός που ανήκει αποκλειστικά στα ΚΔΑΠ. Με άλλα λόγια τα παιδιά απορροφήθηκαν στους Παιδικούς Σταθμούς αλλά όχι στα ΚΔΑΠ.

Πέρσι, με αισθητά λιγότερες αιτήσεις (113.877 έναντι 133.705 φέτος), και με μικρότερο γενικό προϋπολογισμό, δόθηκαν 63.051 voucher σε παιδιά για ΚΔΑΠ, έναντι 49.516 φέτος για την περίοδο 2022-2023

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός του αποκλεισμού παιδιών από τις δομές που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, εάν ληφθεί υπόψη ότι συνολικά υποβλήθηκαν αιτήσεις για 282.786 παιδιά, καθώς το άθροισμα των πλήρων και ελλιπών φακέλων που κατέθεσαν οι γονείς είναι αυτό που απεικονίζει την πραγματική ζήτηση-ανάγκη του προγράμματος, και όχι ο αριθμός των «έγκυρων αιτήσεων» που χρησιμοποιεί η ΕΕΤΑΑ για την έκδοση των αποτελεσμάτων και των ανακοινώσεών της.
Σύμφωνα, πάντως, με την αρμόδια υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, ο αριθμός των αιτήσεων δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές και υπάρχουσες θέσεις, οι μισές από τις εμφανιζόμενες δεν είναι υπαρκτές!

Σύμφωνα και πάλι με τον κ. Δανιηλίδη «κρίνεται επιτακτική η αύξηση της τιμής του voucher τουλάχιστον κατά 30%, λόγω της ενεργειακής κρίσης (αύξηση λειτουργικών εξόδων θέρμανσης, φωτισμού, διατροφής, κ.λπ.) καθώς και η διατήρηση των θέσεων εργασίας για το ήδη υπάρχον προσωπικό που καλύπτει ανάγκες των δομών».

Η πραγματικότητα στο Αγρίνιο

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πρόεδρο της ΚΟΙΠΑ στο Αγρίνιο, κ. Γιάννη Βασιλείου “όλα τα παιδιά που έκαναν αίτηση για ΚΔΑΠ στον δήμο Αγρινίου απορροφήθηκαν κι αυτό γίνεται με κάθε τρόπο γιατί είναι πολιτική του δήμου Αγρινίου κάτι τέτοιο. Το αν η διαδικασία έγινε έγκαιρα και με τρόπο εύκολο για όλους, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση, αφού οι κυβερνήσεις διαχρονικά κάνουν πειραματισμούς στα θέματα εκπαίδευσης».

Από την άλλη, οι πληροφορίες λένε ότι η εικόνα δεν είναι η ίδια και στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ, πολλά παιδιά αν και κατέθεσαν οι γονείς τους πλήρεις φακέλους θα μείνουν εκτός ΚΔΑΠ λόγω περιορισμού των voucher. Κατά μία εκτίμηση τα παιδιά εκτός ιδιωτικών ΚΔΑΠ σε όλο τον δήμο Αγρινίου πρέπει να προσεγγίζουν τα 1000-1200, σε ένα ποσοστό 1/3 από όσες αιτήσεις έγιναν.

Πέμπτος στην Ελλάδα ο νομός Αιτωλοακαρνανίας σε παιδιά εκτός ΚΔΑΠ

Η εικόνα, όμως, δεν είναι ίδια και στον υπόλοιπο νομό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών ΚΔΑΠ η Αιτωλοακαρνανία έχει συνολικά 3.200 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ και είναι πέμπτη στον σχετικό πίνακα, πίσω από Θεσσαλονίκη, Αττική, Αχαΐα και Λάρισα!

Πολύ πάνω από περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό δηλαδή και παρότι, όπως αναφέρθηκε, στο Αγρίνιο τα παιδιά στα δημοτικά ΚΔΑΠ έχουν απορροφηθεί ενώ εκτός ιδιωτικών έχουν μείνει έως 1200 παιδιά. Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, σημειωτέον, είναι ότι οι πιο πολλές αιτήσεις και τα πιο πολλά παιδιά χωρίς voucher παρατηρούνται στην Θεσσαλονίκη, σε διπλάσιο βαθμό από την Αττική! Ίσως ο κ. Δανιηλίδης να ξέρει το γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΑ.Σ.Ι.Κ. αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η φετινή χρονιά μάλιστα, είναι η χειρότερη, καθώς έχουν μείνει εκτός προγράμματος παιδιά, των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας, ακυρώνοντας το πνεύμα και την ουσία του νέου προγράμματος, από την πρώτη κιόλας χρονιά της εφαρμογής του.

Η Κυβέρνηση, μέσω της αρμόδιας Υφυπουργού κας. Δόμνας Μιχαηλίδου, το τελευταίο διάστημα, σχεδόν καθημερινά μιλά δημοσίως για πλήρη κάλυψη των αιτήσεων για βρεφικούς σταθμούς. Όντως, ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις και δόθηκαν 53.700 voucher για βρεφικούς σταθμούς. Στις ίδιες δημόσιες τοποθετήσεις της η κα. Μιχαηλίδου, παραδέχεται ότι τα μισά από αυτά τα voucher, στην ουσία αποτελούν «κενό γράμμα» καθώς δεν υπάρχουν τόσες διαθέσιμες θέσεις.

Δηλαδή πάνω από 26.000 παιδιά και οι οικογένειές τους θα μείνουν με το voucher «στο χέρι» και πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ, του προγράμματος, θα μείνουν αδιάθετα. Αναδιανέμοντας τα χρήματα αυτά, μπορούν να δοθούν voucher για ΚΔΑΠ σε 45.000 επιπλέον παιδιά, ικανοποιώντας το 50% των παιδιών που έμειναν εκτός. Με μία επιπλέον ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά 50.000.000€, μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων, για όλη τη χρονιά 2022-2023, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικές και ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες.

Τη στιγμή που η Κυβέρνηση, δίνει βαρύτητα στην επίλυση του δημογραφικού, με αμφίβολης αποτελεσματικότητας πολιτικές (βλέπε επέκταση ωραρίου ολοήμερου σχολείου), τη στιγμή που βρίσκει πάνω από 3 δις σε δύο μήνες, για επιδότηση ρεύματος, τη στιγμή που βρίσκει εκατοντάδες ακόμη εκατομμύρια για επιδόματα – «χαρτζιλίκια», την ίδια στιγμή δεν μπορεί να βρει(;) 50 εκατομμύρια ευρώ, για να λύσει ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα, που ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιά και νέες οικογένειες.

Εκτός αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι όλοι οι γονείς έχουν σταθερό, πρωινό ωράριο εργασίας και δεν υπάρχουν στην Ελλάδα γονείς που δουλεύουν σε κυλιόμενο ωράριο, σε «σπαστό» ωράριο, ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν οικογενειακές επιχειρήσεις, που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ για την ελιά Καλαμών – Προαναγγέλλουν νέα προσφυγή αντιδρώντας οι Μεσσήνιοι

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ