ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΚαύσωνας και αύξηση θανάτων – Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου: «Σε καμία περίπτωση τυχαίο»

Καύσωνας και αύξηση θανάτων – Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου: «Σε καμία περίπτωση τυχαίο»

Καύσωνας και αύξηση θανάτων – Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου: «Σε καμία περίπτωση τυχαίο»

Η προσέγγιση που κάνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου στην έρευνα της Eurostat, σύμφωνα με την οποία η Αιτωλοακαρνανία ήταν στις πρώτες θέσεις καταγραφής θανάτων, αποδίδοντας τους θανάτους σε περιστατικά συνοσηρότητας

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Έρευνα της Eurostat κατέγραψε μεγάλη αύξηση των θανάτων τον Ιούλιο του 2023, κατά τις ημέρες δηλαδή του μεγάλου καύσωνα. Αν και επίσημα είχε καταγραφεί στην Ελλάδα ως θάνατος από θερμοπληξία μόνο μια περίπτωση, αυτή ενός 46χρονου ντελιβερά στη Χαλκίδα, οι θάνατοι που παρουσιάζονται στην έρευνα είναι πολλοί περισσότεροι και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η Αιτωλοακαρνανία διέθετε, δυστυχώς, τα «ηνία»!

Ειδικότερα όπως προέκυψε από την έρευνα της Eurostat στην Ελλάδα το ποσοστό της θνησιμότητας είχε αυξηθεί κατά 120%, ενώ μεταξύ 17 και 23 Ιουλίου (του 2023) που είχε χαρακτηριστεί ως η θερμότερη εβδομάδα. Η αύξηση της θνησιμότητας άγγιξε το 139%, σε σύγκριση με το Μ.Ο. της τριετίας 2016 – 2019. Να διευκρινίσουμε πως η αρχική τιμή που ελήφθη υπόψη είναι το 100%, συνεπώς αυτό σημαίνει πως στην πράξη ότι η πραγματική αύξηση ήταν το 39%.

Την δεύτερη θέση στα ποσοστά θνησιμότητας κατά την διάρκεια των ημερών του καύσωνα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είχε η Ελλάδα με αύξηση 120%, ενώ προηγούνταν η Μάλτα με αύξηση 158% και ακολουθούσαν η Κύπρος με 117% και η Ιρλανδία με 114%.

Μέσα από μια τεκμηριωμένη ανάλυση η έρευνα παρουσιάζει πως οι περισσότεροι θάνατοι στην Ε.Ε. κατεγράφησαν την δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου (του 2023) καταγράφοντας επιπλέον 3.800 θανάτους και επιπλέον 3.200 θανάτους αντίστοιχα.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα μεταξύ 17 και 23 Ιουλίου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων στην Ελλάδα και μάλιστα η Αιτωλοακαρνανία κατέγραψε ποσοστό αύξησης 218%, ενώ προηγήθηκε της Αιτωλοακαρνανίας η Ιθάκη και η Κεφαλονιά με ποσοστό 229%!

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης και μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

Ο Γιώργος Αγραφιώτης

«Είναι λογικό τις ημέρες του καύσωνα να έχουμε περισσότερους θανάτους, αλλά οι θάνατοι αυτοί δεν ήταν καταγεγραμμένοι ως θάνατοι αποκλειστικά από θερμοπληξία. Λόγω καύσωνα είχαμε μεγαλύτερη νοσηρότητα και πολλοί θάνατοι από αυτούς από τους οποίους προκύπτουν από την έρευνα συνέβησαν για  διάφορους λόγους και τις περισσότερους φορές ήταν για κάποιον συνάνθρωπό μας – ασθενή που έπασχε από σοβαρό νόσημα. Μάλιστα ακόμα ένα στοιχείο είναι πως την εποχή εκείνη ήταν γεμάτη η κλινική της Παθολογικής του Νοσοκομείου Αγρινίου. Συνεπώς, οι ηλικιωμένοι, όσa άτομα αντιμετωπίζουν πνευμονολογικά και καρδιολογικά προβλήματα επηρεάστηκαν ίσως περισσότερο και γι’ αυτό αυξήθηκαν οι θάνατοι. Οι λόγοι της αύξησης της νοσηλείας μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι, ακόμη – ακόμη γιατί μπορεί κάποιοι να ήταν στο σπίτι χωρίς κλιματιστικό. Περιστατικά συνοσηρότητας ήταν όμως όλα αυτά.

Η έρευνα έχει σύγκριση με την τελευταία τριετία, ενώ την συγκεκριμένη εβδομάδα της έρευνας οι θάνατοι ήταν ανεβασμένοι και σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαίο. Συνεπώς, οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, εξάλλου εκείνες τις ημέρες αυξάνονται οι λοιμώξεις ή επιβαρύνονται τα καρδιολογικά προβλήματα και οι ασθενείς αυτοί μπορεί να είχαν την κατάληξη αυτή, δεδομένου φυσικά και του επιβαρυμένου ιατρικού ιστορικού.

Με απλά λόγια υπήρχαν φυσικά οι θάνατοι αυτοί, αλλά δεν είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με την υψηλή θερμοκρασία, αλλά από άλλους παράγοντες που επιβαρύνθηκαν μέχρι ενός σημείου από την υψηλή θερμοκρασία και οι ασθενείς κατέληξαν».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Η αγροτική παραγωγή της Δυτικής Ελλάδας στο «κατώφλι» νέας εποχής

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ